Het topje van de ijsberg

Steeds duidelijk wordt waartoe het neoliberale beleid heeft geleid. Toeslagenaffaire, boodschappenboete, helaas slechts het topje van de ijsberg.
Met de invoering van basisinkomen hadden deze misstanden voorkomen kunnen worden.

Eindelijk is na zo’n veertigtal jaren duidelijk geworden waartoe het neoliberale beleid heeft geleid. De toeslagenaffaire is slechts het topje van de ijsberg.
Onlangs sloeg de vlam in de pan toen in de gemeente Wijdemeren een bijstandsgerechtigde  7.000 euro moest terugbetalen. Haar moeder had eenmaal per week boodschappen voor haar gedaan en ze had verzuimd dat door te geven. De gemeente stond in haar recht. En de gemeente laat dat ook duidelijk merken.

Naar mijn mening moeten we dergelijke regelingen niet uitvaardigen. Het is ook niet nodig. Met de invoering van een universeel basisinkomen (UBI), hoog genoeg voor een onbekommerd bestaan, had dat voorkomen kunnen worden.

Het neoliberale overheidsbeleid van de afgelopen veertig jaar heeft onze samenleving in diepe ellende gestort. In het TV programma ‘Buitenhof’ van 31 mei 2020 gaf minister van staat Herman Tjeenk Willink zelfs de suggestie om een revolutie te ontketenen.
“Toen het economisch goed ging stegen de verschillen en werden de tegenstellingen scherper tussen ‘haves’ en ‘have nots’. Hoe is dat op te lossen als het al niet lukte toen het nog goed ging?”, vroeg hij zich af, verwijzend naar de coronapandemie. Daarbij haalde hij een uitspraak aan van Albert Einstein: “Je kunt een probleem niet oplossen met het denken dat het probleem heeft veroorzaakt.”
Ik denk dat hij bedoelde dat het economisch denken, dat de problemen heeft veroorzaakt, niet geschikt is om een oplossing voor de problemen te vinden. De oplossing voor die problemen heeft professor Henk de Vos wel. Op zijn blogspot “Toegepaste sociale wetenschap” bepleit hij namelijk de sociale wetenschap voor het vormgeven van het overheidsbeleid.

Bijna dagelijks is in de media sprake van gevallen waarbij de overheid in de fout is gegaan. Op zaterdag 17 januari 2021 bericht het AD in ‘achtergronden bij het nieuws’ over ‘de nieuwe melkkoe’: zonneparken die als paddenstoelen de grond uit schieten en waarbij vooral buitenlandse eigenaren de miljoenen-subsidies opstrijken en er grof geld aan verdienen.
Extra treurig is het als we ons realiseren dat het geld voor de subsidies is opgebracht door de torenhoge consumentenbelastingen op energie. Het gevolg ervan is dat vele duizenden  gezinnen in problematische schulden verzeild zijn geraakt. En in plaats van dat dit de overheid wordt aangerekend treft vaak de consument nog het verwijt dat hij of zij niet met geld om kan gaan.

Maar het neoliberale beleid en het behartigen van bedrijfsbelangen ten koste van de samenleving, wordt nog steeds gedoogd. Misschien is het goed als ook dat eens via een parlementaire enquête aan de kaak zou worden gesteld.

Joop Böhm, Amersfoort, januari 2021

Zie ook Boodschappenboete toont noodzaak basisinkomen.