Het Vrijheidsdividend van democratisch presidentskandidaat Andrew Yang

Andrew Yang is een Amerikaanse presidentskandidaat voor 2020.
Hij zou een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen, ‘the Freedom Dividend’, willen invoeren van $ 1.000 / maand, $ 12.000 per jaar voor elke Amerikaanse volwassene ouder dan 18 jaar. Dit is onafhankelijk van iemands werkstatus of andere factoren.
Dit zou alle Amerikanen in staat stellen hun rekeningen te betalen, zichzelf te onderwijzen, bedrijven te starten, creatiever te zijn, gezond te blijven, te verhuizen voor werk, tijd door te brengen met hun kinderen, voor geliefden te zorgen en een echt belang in de toekomst te hebben.
Het Vrijheidsdividend zou in de grondwet vastgelegd moeten worden.

Een onvoorwaardelijk basisinkomen zoals Yang voorstelt zou volgens hem de economie duurzaam laten groeien met circa 13 %  of ongeveer 2,5 biljoen dollar in 2025 – en het zou de beroepsbevolking met 4,5 tot 4,7 miljoen mensen doen groeien. Geld direct in de handen van de mensen te stoppen en het daar te houden, zou een voortdurende impuls en steun voor banengroei en economie zijn.

Andrew Yang is één van de vele kandidaten aan de kant van de democraten. Volgens een recente poll staat hij  op de achtste plaats en krijgt hij 2 % van de stemmen. Hoewel de meeste andere kandidaten wel een socialer beleid voorstaan de republikeinen, vinden ze zijn voorstellen te ver gaan. Zie  voor een overzicht van de opvattingen van de kandidaten die de meeste kans lijke te maken: Here’s what 2020 Democratic candidates have said about universal basic income.
Maar zie ook Tulsi Gabbard en Marianne Williamson.

Mede door zijn kandidatuur nemen de publicaties in de Amerikaanse pers over basisinkomen flink toe.
Hierbij voorbeelden van een positieve en een kritische beschouwing:

 

Zie voor meer informatie de website van Andrew Young over het Freedom Dividend en voor een Nederlandse vertaling van de hoofdtekst door Cornelius Otter: Het Vrijheidsdividend van Andrew Yang.

Augustus 2019