Een idee voor financiering Basisinkomen: Microbelasting op transacties

osswald sigg“Een Onvoorwaardelijk Basisinkomen (BGE/ OBi), waarover in Zwitserland op 5 juni 2016 zal worden gestemd, zal miljarden Franken kosten. In plaats van de tot nu toe vooral bediscussieerde drastische btw verhoging” stelt Ex Bondsraadsspreker Oswald Sigg een transactiebelasting voor “Het Onvoorwaardelijk Basisinkomen zou men dmv een nieuw soort microbelasting gefinancierd kunnen worden, zonder dat het iemand een centje pijn doet” zei Sigg in de krant Schweiz am Sonntag.

“Het betalingsverkeer, dat 300 keer groter is dan het Zwitsers bruto nationaal product,zou je bijvoorbeeld met 0.05 procent kunnen belasten” zei Sigg. “Het basisinkomen zou daarmee gefinancierd zijn. Naar het beginsel: wie het meeste geld gebruikt, betaalt meer“

Volgens Sigg bestaat 90 % van dat volume uit uit de financiële economie, bijvoorbeeld uit snelle aandelentransacties.

Sigg geeft toe dat er verschillende visies bestaan over de vraag hoe een OBI zou kunnen worden gefinancierd. De variant met btw verhoging van 8 procent functioneert volgens hem alleen al niet omdat zo’n drastische verhoging van de anti-sociale btw nooit een meerderheid zou krijgen. De Bondsraad, die het initiatief afwijst, schat dat de kosten voor een in Zwitserland in te voeren OBi 208 miljard Franken per jaar bedragen.

wie het meeste geld gebruikt, betaalt meer

Wat stel je danvoor?
Sigg:Het basisinkomen zou kunnen worden gefinancierd met een nieuwe microbelasting zonder dat het iemand pijn doet. Het werd uitgevonden door de financiële ondernemer Felix Bolliger. De docenten Marc Chesney en Anton Gunzinger en ik ontwikkelden in een half jaar tijd de Automatische Microbelasting op het Totale Betalingsverkeer (AMTD) als alternatief voor het huidige complexe stelsel.

Hoe werkt het?
Het hele bedrag aan digitale betalingen is 300 keer zo groot als het bruto binnenlands product. Ongeveer 90 procent van het volume is afkomstig uit de sector financiële dienstverlening, met name uit de high-frequency trading. De AMTD kan worden gestuurd met een belasting van geldtransacties van 0,05 procent, en het Basisinkomen is dan gefinancierd. Volgens het principe: Wie heeft meer geld betaald meer. Dus solidariteit.

kiepwagengeld
Geld voor iedereen:. Voorstanders van het basisinkomen willen af van gedwongen arbeid. foto: keystone

Moeten we doorgaan met nog meer belasting te betalen?
Ja. Maar slechts 1 of 2 promille van elk te betalen bedrag.

Voormalig Bondsraad Deiss zou je de held van Luilekkerland genoemd hebben
Hij is gewoon een beetje jaloers. Basisinkomen en microbelasting zijn beide concrete utopieën. Ernst Bloch heeft deze term bedacht. Het gaat over het experimenteren en vormgeven van de toekomst. Met het volksinitiatief, we hebben de middelen om dit te doen.

Maar ze ontmoet met  veel afwijzing.
De AHV (Alters- und Hinterlassenenversicherung[1]) was ooit ook een concrete utopie. Maar SP en de vakbonden zijn tegen alles wat niet uit hun eigen hoed getoverd wordt. Er zijn nog steeds veel aan de linkerzijde die ons goed gezind zijn- waaronder National raadslid Silvia Schenker, de socioloog Ueli Mäder of de schrijver Adolf Muschg. Judith Giovanelli-Blocher pleit vrij gelijkaardig voor het Basisinkomen: Het is een sociale verzekering.

Een sociale verzekering?
Precies. Het OBi is het toekomstige sociale verzekering in de traditie van de AHV. Dat was ook het einde van de 19e eeuw niet meer dan een voorstel. Vandaag is de AHV is een fundament van onze zorgzame samenleving. Het maakt het leven op oudere leeftijd mogelijk zonder angsten voor het materiële bestaan. Maar het Basisinkomen zal het hele leven mogelijk maken zonder een dergelijke existentiële angsten . U zult zien: Er is geen alternatief voor het OBi.

U moet het  uitleggen.
Als eerste moeten we af van  dwangarbeid. Iedereen wordt gedwongen – in principe – zijn eigen en vaak ook het voortbestaan ​​van de familie ‘verdienen’ via loonarbeid. Dit is een manier van de slaven houden.

Dat klinkt nogal socialistisch.
Oh. Socialisme dat is het recht om te werken. Ten tweede: Er is al niet meer voldoende maatwerk voor iedereen. In de EU zijn we officieel  met 30 miljoen werklozen. Digitalisering, robots en machines elimineren de mensen van hun werkplek. Ten derde, alleen met het recht op een Basisinkomen houdt de politieke minachting op voor de sociale bijstandsgerechtigden.

Alleen: Dan niet werkt er niemand meer ...
Integendeel, we zullen meer tijd hebben om te genieten van het leven.

Bron: http://www.watson.ch/!568982879

[1] https://de.wikipedia.org/wiki/Alters-_und_Hinterlassenenversicherung