Iedere maand een nieuwe bank

libor-raboVia mijn duurzame netwerk van pioniers en frisse denkers, kwam ik Jolanda Verburg tegen, die mij introduceerde in het begrip “basisinkomen”; een onvoorwaardelijke vorm van inkomsten vergaren, zonder arbeid of verplichtingen en belastingen, zodat een minimum aan levensonderhoud zonder maatschappelijke of financiële druk te realiseren is. Het klonk allemaal erg mooi, maar ook hier zag ik wat bezwaren, bijvoorbeeld, waar moet dat van betaald worden? En vanaf welke leeftijd gaat zoiets in? Gaan mensen massaal stoppen met werken? Gaan de prijzen dan niet teveel stijgen? Lang heeft het concept van het OBI mij onbewust beziggehouden, maar ook andere persoonlijke helden van mij begonnen erover te praten, zoals Jan Rotmans, Hoogleraar Transitiekunde, die er steevast in gelooft dat het OBI gewoon ingevoerd gaat worden. Pas toen ik mij er écht in ging verdiepen zag ook ik in dat dit het transitie-model is, waar vele activisten, frisse denkers en kantelaars (Rotmans) zich mee kunnen verheugen.

2013-09-09In mijn beleving is het OBI iets wat veel geld gaat kosten, maar dat nog meer geld gaat opbrengen, omdat niet alleen alle uitkeringen en subsidies/premies voorgoed weggelaten kunnen worden, maar dat de maatschappelijke kosten van bureaucratie, criminaliteit en wetshandhaving ook behoorlijk omlaag kunnen. Ik noem het liever iets wat we wel kennen in ons woordenboek, maar nog lang niet hebben kunnen bereiken;

…een beschaving!

Steun het europees initiatief voor een basisinkomen en teken om samen de benodigde handtekeningen te verzamelen en het OBI een realiteit te maken.

 

http://sign.basicincome2013.eu

 

Lees het hele verhaal van meester Jos op:  http://meesterjos.com/2013/11/27/iedere-maand-een-nieuwe-bank/