Ikke, ikke, ikke en de rest kan……………….

Maar heel weinig mensen keken de documentaire over de toeslagenellende.
Armoede knaagt aan ons geweten.
Daarom willen we het niet weten.

Willem kwam op LinkedIn het volgende bericht tegen.

Ik moet tóch even een ergernis van mij afschrijven. Sorry. Heeft u gisterenavond de docu: “Alleen tegen de Staat”, gezien? Het in en in trieste verhaal van de slachtoffers Toeslagenaffaire. Verhalen waarvan ik de tranen in de ogen kreeg. Mijn ergernis is het aantal kijkers; 241.000!!!
Naar het journaal keken 1,8 miljoen, Heel Holland Bakt, 3,7 miljoen. Beginnen wij immuun te worden voor het leed in de maatschappij?

Zie Documentaire over toeslagenaffaire trekt 241.000 kijkers.

De Toeslagenaffaire; een parlementaire onderzoekscommissie, kabinet gevallen, Omtzigt functie elders……….enz. De grootste politieke dwaling van misschien de afgelopen tien jaar.

En dan…………kijken er slechts een handje vol mensen naar het verhaal van de slachtoffers. Heel Holland Bakt 3.7 miljoen! Het wordt nog gekker. Dit LinkedIn bericht is bijna 4 duizend keer gelezen……het aantal reacties een paar tientallen.

Een paar voorbeelden van de reacties:

  • Het interesseert idd veel te weinig mensen. Dat is mogelijk net zo pijnlijk en kwalijk dan de ervaringen met de overheid. Niet gezien en niet gehoord worden. Ook niet door medelanders.
    Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet heb gekeken… nog niet.
    Ik vrees dat het mij teveel triggert agv mijn eigen verwoestende ervaringen met de overheid en instanties. Van gemeente, tot lokale politiek, tot jeugdzorg, tot UWV en tot zorg- en welzijnsprofessionals. En idd… ook het bagataliseren, negeren of ontkennen door het overgrote deel van de maatschappij.
  • Precies dat negeren. Dat kon ik niet, toen ik tijd vrij had en de aankondiging zag. En ik ken ook vergelijkbare vernederingen, zij het minder heftig. Ik kan me voorstellen dat het te heftig kan zijn om te kijken. Maar het kan ook steunen misschien, door te weten dat het niet persoonlijk is maar dat een hele nare kant helaas nog steeds heel hardnekkig in een deel van ons volkje aanwezig is.
  • …sommige dingen zijn nauwelijks of niet te begrijpen….
  • We zien liever lief dan leed. Zolang het onszelf niet overkomt!
  • Het klopt wat je zegt dat het niemand interesseert en dat komt omdat de wereld doorgaat en mensen media moe worden van dit en alle andere onderwerpen qua negatieve berichtgeving. Maar de mensen die het aangaat voelen schaamte om allerlei redenen en zijn getekend voor hun leven en hun leven is afgepakt.

Het zijn maar een paar voorbeelden. Ik hoop dat u net, zoals ik, schrikt van deze reacties. Als dit de algemene reactie is, in onze huidige maatschappij ,word ik hier wel heel verdrietig van. Dit zou betekenen dat de veroorzakers van misstanden, zowel maatschappelijk, politiek, in het bedrijfsleven hun gang kunnen gaan. De publieke opinie is toch nul?

Armoede knaagt aan ons geweten.
Daarom willen we het niet weten.

Wat heeft dit verhaal te maken met het basisinkomen? Nou, simpel. Stel dat dat het hele toeslagen systeem niet had bestaan en er een basisnkomen was geweest? Dan hadden die slachtoffers nu een normaal leven kunnen leiden, door het toeslagensysteem lijden mensen het leven.

Willem had vorige week nóg zo’n rare ontmoeting. Voor een kennis ging ik mee naar de gemeente. De gemeente eiste een teruggaven van een uitkering bruto terug, terwijl deze netto was ontvangen. Vreemd verhaal.
De ambtenaar in kwestie beweerde bij hoog en bij laag, dat de berekening wél klopte. De burger moet zelf maar zien hoe hij dit uitvecht met de Belastingdienst. De discussie liep best hoog op. “Ik moet me houden aan de wettelijke regelgeving, ook wanneer dit onrechtvaardig uitpakt voor de burger.

Later kreeg ik deze ambtenaar nog telefonisch aan de lijn. Zelfde discussie. “Nou, dat wordt dus een Bezwaarschrift”, zei ik. Het antwoord: “ik heb nou eenmaal een goedbetaalde klote baan.”

Ik vraag me steeds vaker af; “hoeveel goedbetaalde bullshit jobs gaan er verdwijnen, wanneer we een basisinkomen invoeren?”

Willem de Graaff, november 2021