In Memoriam Nic Douben, gedegen voorvechter van basisinkomen

Nic Douben, belangrijk Nederlands voorvechter van basisinkomen, is overleden op 10 november 2020, Hij is 81 jaar geworden.
Laten we hem in gedachten houden en ervoor zorgen dat dat basisinkomen er zo snel mogelijk komt!

Nic Douben is overleden op 10 november 2020, hij is 81 jaar geworden.

Prof. Nic Douben, doceerde Economie o.a. aan de TU/Eindhoven.
In 1985 was hij de betrokken bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en de hoofauteur van het rapport Waarborgen voor Zekerheid,  waarin een gedeeltelijk basinkomen (circa 30 % van het minimumloon) voorgesteld werd.
Hoe anders zou Nederland er uit zien als dat advies niet door de toenmalige politici terzijde was geschoven.

Nic Houben en Anne Miller, voorzitter van de bijeenkomst waar BIEN werd opgericht.

Hij was in 1986 medeoprichter van BIEN (toen Basic Income European Network, later uitgegroeid tot Basic Income Earth Network).

 

Werken en schrijven deed hij graag. On 2017 publiceerde hij nog het boek ‘Robot, werk en inkomen’  waarvan een recensie op onze website is verschenen. Naar aanleiding van het boek verscheen ook een artikel in het Eindhovens Dagblad: Emeritus hoogleraar Nic Douben uit Eindhoven pleit voor basisinkomen vanwege robotisering.

Frans van der Reep, een medewerker die Nic Douben heeft meegemaakt schreef:
Wat ik me ook herinner is zijn prettige benaderbaarheid. Als je een vraag had stond je weliswaar in 2 minuten buiten maar de vraag was begrepen en beantwoord en ook was er altijd een persoonlijk element.”

Een van de medewerkers die bij Nic Douben promoveerde, is Jan Stroeken, Hij schreef:

Ik heb ruim 20 jaar met Nic samengewerkt. Aan het begin van de jaren tachtig eerst aan de KUN (Katholieke Universiteit Nijmegen) en daarna op de TU/Eindhoven. Ik bewaar vele goede herinneringen aan hem. Hij heeft voor mij een zeer belangrijke rol vervuld, hij was mijn leermeester en promotor. En dat ging altijd op een plezierige en vertrouwelijke manier, en daar ben ik hem erg dankbaar voor.
Ik heb het afgelopen weekend nog eens door zijn recente boeken zitten bladeren en constateer dat zijn analyses de afgelopen jaren zeer kritisch zijn geworden. Wat mij betreft helemaal terecht, maar wellicht ook een teken dat hij het met de maatschappelijk-economische situatie ook wel een beetje gehad had en er klaar mee was.
Dat blijkt ook uit wat Nic Douben schreef bij de uitgave van zijn laatste boek ‘In de ban van de neoliberale markt’: ‘Meer dan ooit bepalen financieel-economische macht, vermogen en politiek gezag van enkelingen het leven van de burgers. De steeds verder opgestoomde ideologie van de neoliberale vrije markt heeft consumenten en werkers steeds meer tot slaven van deze economische ideologie gemaakt’.

Wel, laten we Nic Douben in gedachten houden en ervoor zorgen dat dat basisinkomen er wel zo snel mogelijk komt!

November 2020