Inkomensverschillen en schulden beperken met een UBI

toeval

toeval

 

 

Joop Böhm knikt instemmend bij het lezen van het artikel van Paul de Beer in het Financieel Dagblad: “Ons levenslot is een combinatie van eigen keuzes, toeval en de maatschappelijke context.” Een Universeel Basisinkomen zou uitkomst bieden!

 

 

In De Telegraaf van maandag 12 maart 2018 geeft Annemarie van Gaal haar opinie over het schuldenprobleem. Ze wijst erop dat het totale bedrag aan problematische schulden in ons land 2,1 miljard euro bedraagt en dat het Nibud heeft uitgerekend dat we voor de “geldslurpende schuldenindustrie” er omheen jaarlijks een bedrag van 11 miljard euro moeten ophoesten. Vele mensen verdienen daar hun brood mee.

In haar column stelt ze onverbloemd: “De meeste mensen met forse betalingsachterstanden hebben te royaal geleefd of zijn zelf onverantwoorde schulden aangegaan. Dat is hun eigen keuze geweest.” Maar zo simpel is het niet. Schulden ontstaan vaak als gevolg van sterk wisselende inkomensverschillen.

Ik voel meer voor de opinie van Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, die in het Financieel Dagblad betoogt dat ons levenslot een combinatie is van eigen keuzes, toeval en de maatschappelijke context.

Van die combinatie kan de overheid alleen op de maatschappelijke context enige invloed uitoefenen, aldus de hoogleraar. Hij stelt, dat de ontstane inkomensverschillen als gevolg van eigen keuze en toeval, via een meer progressieve belastingheffing sterk kunnen worden beperkt.

Wat Paul de Beer niet met name noemt maar waarschijnlijk wel bedoelt, is een Universele Negatieve Inkomstenbelasting: de periodieke uitbetaling van een fors bedrag aan ieder lid van onze samenleving. Dit Universeel Basisinkomen (UBI) vindt terecht wereldwijd steeds meer enthousiaste voorstanders.

Een bijkomend voordeel zou zijn dat het werk, waarmee mensen nu hun brood verdienen in de schuldhulpverlening, overbodig wordt, zodat er weer werkers beschikbaar komen om het nijpende personeelstekort op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Joop Böhm
Amersfoort, 15 maart 2018