koning, keizer, admiraal, boeren, burgers, buitenlui: basisinkomen allemaal!

Af en toe besteden we wat aandacht aan de politiek als ze het over een onvoorwaardelijk basisinkomen hebben. Dit stuk is van een partij die er helemaal voor gaat op 12 september en wij zijn blij dat het OBi nu eindelijk op de politieke agenda komt te staan.

Velen denken dat een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen onbetaalbaar of onhaalbaar zou zijn. Anderen menen dat iedereen dan lui en passief zal worden. Toch is het idee van een basisinkomen al bekender dan je zou denken: in Oostenrijk wordt het overwogen, in Duitsland bestudeert men de mogelijkheid, in Zweden draait al een proef (??? – red.) en in Brazilië wordt het basisinkomen in 2014 (bolsa familia – red.) ingevoerd.

Het idee voor een onvoorwaardelijk basisinkomen is allang door experts uitgewerkt en SOPN vindt het een goed idee!

De SOPN verbaast zich er dan ook over dat er in Nederland geen discussie over de mogelijkheid en de haalbaarheid ervan wordt gevoerd. Zelfs belangenorganisaties laten het onderwerp links liggen. Terwijl een basisinkomen een maatschappelijke rust creëert die niet in geld is uit te drukken!

Naast de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen worden ook andere wijzigingen aangebracht. De uitkeringen, bij- en toeslagen en subsidies zullen komen te vervallen. De pensioenfondsen zijn niet meer nodig en alle overheidsinstanties die zich nu bezig houden met uitkeringen, ziektewet, subsidies en ga zo maar door, zullen allemaal komen te vervallen. Sommigen schrikken daarvan, zien de bui al hangen dat ze hun uitkering kwijtraken, hun pensioen, PGB enzovoort. De vraag “hoe ziet SOPN dat basisinkomen dan?” behoeft daarom meer uitleg. SOPN wil ook met het basisinkomen zorgen voor meer transparantie, eenvoud en evenwaardigheid, wat wil zeggen dat iedereen aan elkaar gelijk is in waarde, niemand is meer of minder dan een ander.

In de praktijk

Met het onvoorwaardelijk basisinkomen heeft iedereen, van jong tot oud, geld om te leven. Geld genoeg om een woning te kunnen betalen, kleding, voedsel en andere noodzakelijke zaken. Bedenk dat SOPN het Openbaar Vervoer weer gratis wil maken, evenals alle Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) en internettoegang. Je hebt dus niet meer de hoeveelheden geld nodig als nu en in je basisbehoeften wordt voorzien!

Het zorgt voor rust, zekerheid dat je geld hebt om in je onderhoud te voorzien, zekerheid dat je ook na je 65e nog steeds geld hebt om te leven zonder door te moeten ploeteren in een lichamelijk zware of psychisch belastende baan of zonder door te moeten werken tot je 70e. Je krijgt immers een onvoorwaardelijk basisinkomen tot je dood. Armoede verdwijnt! Iedereen heeft geld om te voorzien in voedsel, kleding en onderdak, de basisbehoeften van elk mens. En als je erbij wilt werken in een baan die je voldoening, plezier en financieel ook nog wat extra’s biedt, dan kun je met die inkomsten leuke dingen doen. Reizen, met je hobby’s bezig zijn, etc. De druk van geldgebrek verdwijnt. Je kunt je rekeningen weer betalen! Aan het eind van de maand kun je misschien zelfs weer iets sparen als je wilt, en zit je niet langer met ’teveel maand aan het eind van het geld’.

Mensen hebben in het huidige systeem weinig vrijheid. Zelfs als je niet werkt vanwege werkloosheid, al dan niet onvrijwillig, word je nog opgeslokt door de zogeheten ‘ratrace’, de race tegen de klok, de race om het altijd van alles moeten, de race om de eindjes aan elkaar te knopen en alle lasten te kunnen betalen. Dit is een enorme last op de schouders van de meeste mensen. Vrijheid is dan ook van het grootste belang; persoonlijke vrijheid om weer te kunnen doen wat je wilt, wat je leuk vindt en te gaan en staan waar en wanneer je wilt. SOPN heeft hier met het basisinkomen de oplossing voor.
Voordelen op een rij

 • altijd geld voor voedsel, kleding, onderdak oftewel de eerste levensbehoeften
 • je kunt je rekeningen weer betalen en houdt nog geld over voor leuke dingen
 • armoede verdwijnt, omdat iedereen een basisinkomen ontvangt
 • zorgen over pensioen verdwijnen, je krijgt immers een basisinkomen
 • zorgen over uitkeringen, sociale bijstand etc. verdwijnen, je krijgt een basisinkomen
 • je mag werken als je wilt, iets doen wat je leuk vindt, bijv. je eigen bedrijf, of als werknemer, daarmee vergroot je je inkomsten en dat is prima, daarnaast ontvang je uiteraard een onvoorwaardelijk basisinkomen
 • je mag ook thuisblijven en doen wat je wilt, er is geen verplichting om te werken, je krijgt immers een basisinkomen
 • sollicitatieplicht wordt afgeschaft
 • allerlei controles en instanties die zich met je leven bemoeien verdwijnen
 • mensen werken weer omdat ze het leuk vinden
 • mensen worden weer creatief, omdat ze tijd hebben om te doen wat ze leuk vinden
 • de slager krijgt een basisinkomen, kan zich dus toeleggen op verkoop van goed vlees voor een eerlijke prijs
 • de bakker krijgt een basisinkomen, kan zich dus toeleggen op verkoop van lekker en gezond brood
 • de boeren krijgen een basisinkomen, hoeven dus geen megastallen meer te hebben om te overleven
 • de kleine kruideniers kunnen terugkomen, ze krijgen een basisinkomen en hoeven niet meer te concurreren met de supermarkten
 • service aan klanten komt terug, want niemand hoeft een ander meer een poot uit te draaien voor geld
 • kunstenaars kunnen zich weer met kunst maken bezig houden, ze krijgen een basisinkomen

Hoe gaan we dit betalen?

Om dit te kunnen bekostigen is natuurlijk geld nodig. Dat geld komt vrij doordat heel veel overheidsafdelingen overbodig worden. Allerlei geldverslindende controlemechanismen verdwijnen, denk aan het UWV, de Sociale Dienst, enz. Bezoeken aan bedrijfsartsen, herkeuringen voor WAO-uitkeringen, de hele administratieve rompslomp en bureaucratie die daarmee samenhangt, en gigantische hoeveelheden geld kost, wordt afgeschaft.

Dát geld kan allemaal gebruikt worden om het basisinkomen te betalen. En al die mensen die werkloos worden door het vervallen van hun functies in overbodig geworden bedrijfstakken dan? Ook zij krijgen natuurlijk een basisinkomen!

Zoals in het begin van dit artikel al werd aangegeven, heeft de SOPN dit idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen niet zelf bedacht. Al zo’n twintig jaar is de Vereniging Basisinkomen bezig om dit idee uit te werken, door te rekenen én meer bekendheid te geven!

Een basisinkomen is een geniale oplossing voor heel veel problemen! Begint u er al een beetje beeld bij te krijgen? Stem dan SOPN op 12 september, des te eerder krijgt ook ú een onvoorwaardelijk basisinkomen!

 

Bron: http://www.sopn.nl/component/content/article/212-sopn-en-het-basisinkomen.html