Leven van de lucht

Leven van de lucht geschreven door Gerhard Hormann is een leuk en zeer vlot geschreven boek.
Misschien wel het beste boek dat in het Nederlands is verschenen na Gratis Geld van Rutger Bregman drie jaar gelden. “De resultaten van mijn eigen laboratoriumexperiment zijn hoopgevend en voldoen precies aan de verwachtingen. Alle positieve effecten die aan een onvoorwaardelijk basisinkomen worden toegeschreven kloppen.” Gerhard buitelt over zich zelf heen zo enthousiast is hij over het eerst jaar van vijf waarin hij zichzelf een basisinkomen van € 1.000  per maand heeft gegeven.
Geel is de kleur van de hoop en misschien hebben we daarom allebei wat geels aan op de foto.

Het is een maandelijks dagboek. Gerhard behandelt heel terloops allerlei zaken die met het basisinkomen te maken hebben. Wat doen we met Nederlanders die net over de grens gaan wonen, krijgen die ook een basisinkomen?  Hoe lang mag je op vakantie in het buitenland met een basisinkomen? Kun je rond komen van € 1.000  of moet je toch wat betaald werk erbij doen. Hij vraagt zich af of mensen wel blijven werken. Hij is met zijn 55 jaar het wat rustiger aan gaan doen en is tegelijkertijd zeer actief.

Voor een politicoloog schrijft hij verrassend weinig over de politiek. Vrijwel niets. Wel voelt hij goed aan dat de weerstanden nog enorm zijn. “Invoering van een soort basisinkomen zal dan ook niet zonder slag of stoot gaan en waarschijnlijk schoksgewijs verlopen.”

De 230 pagina’s heb ik een ruk uitgelezen. Echt een aanrader.  Prijs € 14,95.

Alexander de Roo, Voorzitter VBi, 23-9-2017

Geplaatst door Reyer Brons

 

Leven van de lucht Boek omslag Leven van de lucht
Gerhard Hormann
230
9789089754820
€ 14,95
Alexander de Roo

Gerhard behandelt heel terloops allerlei zaken die met het basisinkomen te maken hebben. Wat doen we met Nederlanders die net over de grens gaan wonen, krijgen die ook een basisinkomen?  Hoe lang mag je op vakantie in het buitenland met een basisinkomen? Kun je rond komen van € 1.000  of moet je toch wat betaald werk erbij doen. Hij vraagt zich af of mensen wel blijven werken.