Loonslavernij, basisinkomen en herstelbetalingen

Amsterdam bood excuses aan voor het slavernijverleden van de hoofdstad van Nederland.
Ook in Nederland hebben mensen zich dood gewerkt voor bezit en inkomen van anderen.
Daarom vindt Jan Atze Nicolai dat er een basisinkomen voor iedereen moet komen. Een basisinkomen hoog genoeg om van te leven.

Afgelopen zomer bood de gemeente Amsterdam excuses aan voor het slavernijverleden van de hoofdstad van Nederland. Een basis voor verdere discussie over excuses omtrent het slavernijverleden van Nederland. Dit allemaal richting het herdenkingsjaar 2023. Het is dan 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland voorgoed werd afgeschaft.

De angel en angst van ‘excuses maken’ zit bij geld en kapitaal. Worden we bij algemene excuses gedwongen tot herstelbetalingen aan nakomelingen van slaven en ‘slavenlanden’?

Ik vind van wel. Het is logisch en rechtvaardig om mensen en landen, die ooit in koloniale tijden uitgebuit zijn, compensatie te geven. Maar hoe zit het dan in ons eigen Nederland?

Op social media las ik als reactie op het statement in Amsterdam dat -bijvoorbeeld in Veenkoloniën in het Noorden des lands- onze voorouders meedogenloos werden uitgebuit. Ook in Nederland hebben mensen zich dood gewerkt voor bezit en inkomen van anderen.

En het is nog steeds zo dat veel mensen hard werken ten faveure van amper werkende aandeelhouders van Albert Heijn, of telefonerende woonbaronnen, zoals Prins Bernhard Jr van Oranje. De loonslavernij is nog lang niet voorbij.

Daarom vind ik dat er een basisinkomen voor iedereen moet komen. Een basisinkomen hoog genoeg om van te leven. Zodat er aan de primaire behoeften -wonen en boodschappen- van ieder mens altijd wordt voldaan. Een basisinkomen wat ervoor zorgt dat we nooit alleen maar werken voor prinsen en aandeelhouders, maar voor onze eigen vrijheid en voorspoed. Een basisinkomen wat zorgt voor kansen en democratie voor iedereen!

En hoe gaan we deze bestaanszekerheid betalen? Uiteraard gaan de grootse vermogens en profiteurs van het kapitalisme, de kolonisatie, en de algehele uitbuiting het leeuwendeel financieren. Herstelbetaling is herverdeling. Dat is de bedoeling.

Dat een basisinkomen voor iedereen het arbeidsethos zal ondermijnen is onzin. Basisinkomen is geen minachting van het arbeidsethos, maar een ode aan álle arbeid! Al het werk wat gedaan wordt gaat onmiddellijk lonen!

Het basisinkomen voor iedereen is herstel van het arbeidsethos, en de voltooiing van de democratie. Bovendien is het een einde maken aan loonslavernij, én de ultieme herstelbetaling ter compensatie van alle uitbuiting in heden en verleden.

September 2021, Jan Atze Nicolai
Politiek denker en dichter
Oud-wethouder van Leeuwarden
Bestuurslid Vereniging Basisinkomen

Dit bericht is ook geplaatst in de papieren versie van de Liwwadders.
Illustratie Klaus Hausmann via Pixabay