Loopt u ook mee in de financiële polonaise der rijken?

Willem keek naar twee afleveringen van ‘Sander en de kloof’.
Hoog tijd voor een basisinkomen en een hogere belasting voor de meest vermogenden.

Wat is dat nou weer voor een vraag Willem. Gaan we weer een beklag doen over de superrijke 10% van de wereld?

Nee, Willem gaat het hebben over de vermogenden, misschien bent u dat wel, de lezer?

Op moment is er documentaire met de naam; Sander en de kloof. Misschien gezien? Waarschijnlijk niet, het is én npo3 én VPRO én op donderdag. We hebben het over Sander Schimmelpenninck. O, ik hoor u al zeggen; “die kakker, dat rijkelui zoontje, was toch hoofdredacteur van de Quote, maakt nu reclame voor een bank, net zo’n gladjannus als Jort Kelder…..

Willem moet even zijn Hollandse vingertje opsteken; Gij zult niet oordelen! De serie heet Sander en de kloof, maar had ook kunnen heten; Sander en zijn geweten of het geweten van een rijkeluiszoontje.

Willem heeft pas twee van de zes uitzendingen gezien, maar voldoende stof om hier een verhaaltje over te schrijven. Nu hoopt Willem niet dat er teveel arme, onvermogende, mensen die verhaal gaan lezen. Het zou wel eens tot opstand kunnen leiden, tot burgerlijke ongehoorzaamheid, tot onrust.

Dat is nu precies waar Sander Schimmelpenninck zich zorgen om maakt. De kloof tussen de vermogenden en de onvermogende wordt steeds groter, hoe lang houden we dit nog vol? Hoelang gaat het nog duren voordat de (arme) maatschappij dit nog pikt? En dan is het niet opstand tegen die 10% allerrijksten, nee, daar kom je niet bij. Die zetten gewoon een leger bewakers/bodyguards in om zichzelf te beschermen. Nee, het gaat over, waarschijnlijk u, met een vermogen van een paar ton. Het gaat over u, die fiscaal, de weg weet.

In de eerste aflevering ging het over vermogen. De gewetensvraag is; waarom wordt vermogen niet hetzelfde belast als inkomen?. Met werken betaal je tot wel 50% belasting en bij het erven van vermogen, als je het handig speelt, 8%. Bij werken zijn dat je eigen zweetdruppels geweest, bij vermogen wordt het in de schoot geworpen. Daarbij hebben de vermogenden al een voorsprong vanaf het moment dat ze geboren zijn.

Sander vraagt zich af of dit wel eerlijk is. Hij bespreekt dit met zijn ouders, zijn vrienden. Misschien wordt hun reactie door Willem verkeerd vertaald, maar ik kreeg de indruk; “gewoon je bek houden, wat niet weet wat niet deert!” Dan is het nog lef hebben dat deze personen durfde mee te werken aan deze documentaire. Ik denk dat er genoeg geweest zijn die niet mee wilde doen.

In de tweede uitzending ging het over de woningmarkt. Dat die helemaal op zijn kop staat, dat weten we wel, maar Willem (met zijn sociale huurwoning) schrok hoe deze markt werkt.

Tien jaar geleden kocht Sander zijn huisje in Amsterdam. € 235.000, 75m2. Deze woning staat te koop voor € 550.000. Hij verkoopt het voor € 650.000!!!  Een winst van maar liefst € 415.000 ….. dat is € 40.000 per jaar. Menig gezin mocht wensen dat als inkomen te hebben. Netto inkomen!!! Want winst uitvermogen, winst uit verhuur wordt fiscaal bijna niet belast.

Een echtpaar in deze uitzending heeft inmiddels 11 woningen die zij verhuren. Beide een goede baan, maar ja, over mijn inkomen moeten wij 50% belasting betalen, dus de verhuur van woningen levert meer op dan werken! “Daarbij hoeven wij ons geen zorgen te maken over ons pensioen.”

Nog zo iets raars…….tenminste voor de onvermogende zoals Willem. De jubelton. Wat is een jubelton? Luister en schrik: *wat is een jubelton?

Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mogen je ouders je eenmalig belastingvrij een smak geld geven om een huis mee te kopen: dit jaar maximaal € 106.671. Deze regeling gaat verdwijnen, heeft het nieuwe kabinet besloten. Per 1 januari 2024 moet er weer gewoon schenkbelasting worden betaald. Hoe veel, vraag je? Dat valt reuze mee. Willen je ouders dat jij € 106.671 krijgt, dan moeten ze daarnaast € 11.118 naar de belastingdienst overmaken. Dus reken er maar niet op dat de afschaffing van de jubelton de woningmarkt gaat veranderen.

Dat is even schrikken voor de leek. O, u wist dit al?

Dan gaan we nog even verder.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken in 2021?

In 2021 waren de jaarlijkse belastingvrije bedragen tijdelijk met € 1.000 verhoogd: van € 2.244 naar € 3.244 en van € 5.604 naar € 6.604. Dit is besloten vanwege de coronacrisis. De verhogingen gelden van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Vanaf 2022 zijn deze vrijstellingen weer lager.

Dus…….heb je 3 kinderen mag je jaarlijks een kleine 17 duizend euro van je vermogen gratis weggeven. Dan moet je natuurlijk wél vermogen hebben. O, wacht even. Je hebt ook nog 6 kleinkinderen……6 x €2274 = €13.644.

Dus wanneer u een paar ton aan vermogen hebt, kan je op een slimme manier € 30.000 per jaar weggeven. Belastingvrij! Moet je natuurlijk wél vermogen hebben.

Maar we zijn er nog niet:
Wilt u uw zoon of dochter zelf laten beslissen wat hij of zij met uw schenking doet? Dan mag u eenmalig maximaal € 27.231 schenken.
Gaat uw kind een dure studie doen? U mag uw zoon of dochter hiervoor eenmalig € 56.724 belastingvrij schenken.

Willem, hoezo vermogensongelijkheid? Is dit niet gewoon geluk hebben?
Willem vindt dit het toppunt van ongelijkheid. Waar je wiegje heeft gestaan, kan je niet kiezen. Dus vanaf je geboorte heb je al een achterstand, in deze op geld draaiende, maatschappij. Natuurlijk maakt geld niet gelukkig. Mijn wijze moeder (5 jaar lagere school) zei altijd; “geld doet geen wonderen, maar zonder is het donderen.”

Willem gaat er alsnog vanuit dat met het invoeren van het basisinkomen, vermogen zwaarder wordt belast en werken minder. Dan gaan we de kloof tussen arm en rijk tóch iets verkleinen. Gaan we de kansengelijkheid vergroten. Gaan we de regie op je eigen toekomst, werkelijk maken. Gaan we de grof geld verdieners op de Zuidas, een koppie kleiner maken.

Willem de Graaff, februari 2022