Macron: hoop voor serieuze aandacht voor basisinkomen

Macron in 2016: Basisinkomen is een interessant idee. Het gaat er niet om of we pro of contra zijn, het gaat erom dat we dit verder moeten gaan onderzoeken. Waarom? Omdat het betekent dat het iedereen de mogelijkheid geeft om een startpunt in het leven te hebben. Dit is het idee van basisinkomen.

Net na de eerste ronde van de Franse Parlementsverkiezingen (Assemblée Nationale). Tijd voor Christina Lambrecht om een interview met Emmanuel Macron van onder het stof te halen….over Basisinkomen natuurlijk. Hieronder volgt haar tekst die eerst is geplaatst op Facebook.

Toen de huidige jonge Franse President Emmanuel Macron nog Minister van Economie was in Frankrijk onder de regering Hollande, sprak hij zich positief uit over het Basisinkomen.
Macron had toen ook in zijn portefeuille de digitale agenda, net zoals bij ons Alexander De Croo van de OpenVLD.

Elke Europese lidstaat heeft nu wel zo’n digitale Agenda…want digitalisatie, automatisatie, spitstechnologie worden zo stilletjesaan de grote spelverbrekers in de verkiezingsbeloftes van onze beleidsmakers : werk voor iedereen, jobs, jobs, jobs….en die oude arbeidsmarkt wordt grondig dooreengeschud.

In een interview op de populaire radio- en tv-show Bourdin Direct, zei Emmanuel Macron, toen nog Franse minister van Economie, dat hij geloofde in de beginselen van het basisinkomen en hij vond dat het onderwerp verder diende onderzocht te worden:

“Basisinkomen is een interessant idee. Het gaat er niet om of we pro of contra zijn, het gaat erom dat we dit verder moeten gaan onderzoeken. Waarom? Omdat het betekent dat het iedereen de mogelijkheid geeft om een startpunt in het leven te hebben. Dit is het idee van basisinkomen. Er is ook het idee om een basiskapitaal te hebben [een eenmalige betaling aan iedereen] voor alle personen van een bepaalde leeftijd. ”

En hij ging verder met:
“Uiteindelijk verwijst het naar de filosofie die we hebben van onze maatschappij.
Persoonlijk geloof ik in vrijheid, ik geloof in openheid (…). Ik denk dat de rol van de staat is om op elk moment gelijke kansen aan iedereen te bieden: op school, bij het starten van een beroepsleven en wanneer er levensongevallen optreden, door middel van sociale ingrepen en sociale uitkeringen en onderwijsbeleid voor werklozen (…). Maar ik geloof dus niet in egalitarisme, wel geloof ik in gelijke kansen; en het idee van basisinkomen of basiskapitaal voor iedereen gaat in deze richting en daarom ben ik erin geinteressseerd. ”

Het interview werd live op 20 januari 2016 uitgestuurd.
https://soundcloud.com/…/emmanuel-macron-le-revenu-universe…

Maar nog maar pas op 19 januari 2016, had de Franse Assemblée Nationale verschillende amendementen afgewezen die de overheid verzocht een uitgebreide studie over basisinkomen uit te voeren om de haalbaarheid ervan te beoordelen en verschillende manieren te onderzoeken om deze te implementeren…..

De amendementen werden voorgesteld door het socialistische parlementslid Delphine Batho en haar republikeinse collega Frédéric Lefebvre in het kader van een lopende studie over de zogenaamde ‘Digitale Republiek’ en waren bedoeld als follow-up van een belangrijk rapport over de transformaties van “Werken in het digitale tijdperk.”

Luc Belot, rapporteur voor het wetsvoorstel, en Axelle Lemaire, minister van digitale zaken, zeiden echter dat ze open waren voor het idee.
“Het idee is zeer verleidelijk en kan consensus vinden in alle politieke partijen – zolang we niet in de details gaan, “zei de minister.(mijn mening: typisch iets voor de politiek- “zolang we maar niet in details gaan…” kunnen we blijven palaberen)
“In werkelijkheid zou dit soort unieke veiligheidssokkel kunnen leiden tot het verwijderen van vele voordelen, zoals subsidies voor studenten, familie en huisvestingsvoordelen en andere.”
(mijn mening: bangmakerij)
“Aan de andere kant kan men ook de mogelijkheid overwegen dat basisinkomen andere sociale uitkeringsregelingen kan aanvullen. Het debat is dus oneindig.”
(mijn mening: ook weer typisch voor de politiek: het hete kooltje naar voren schuiven, richting anderen…het debat is oneindig….)
om dan toch nog eraan toe te voegen:
“Je hebt gelijk deze vraag vandaag voor te leggen.
IN FEITE VOLGT DIT ONDERWERP EEN ZEKERE NATUURLIJKE GANG VAN DE GESCHIEDENIS”
(mijn mening: mooie slogan om de pil van het verwerpen van de amendementen over het basisinkomen beter te laten slikken)

Zoals steeds in de politiek, ook bij ons….zowel de minister en de rapporteur hebben toen de parlementsleden verzocht de wijzigingen te verwerpen omdat “het onderwerp” buiten het kader van de besprekingen viel….
De parlementsleden werden uitgenodigd om basisinkomen terug op te nemen in het werk van een andere parlementaire werkcommissie onder leiding van Christophe Sirugue, die de taak had om een uitgebreide evaluatie van het welzijnssysteem in Frankrijk op te stellen.

Maar intussen waren er verkiezingen in Frankrijk…..

Macron won vorige maand de presidentsverkiezingen en heeft  op 11 Juni 2017 een brede meerderheid in de wacht gesleept voor het Assemblée Nationale.
“Daarmee kan hij de door hem beloofde hervormingen makkelijker door het Assemblée loodsen. “De Franse stemmers hebben vandaag laten zien dat zij haast wil maken met deze grote hervormingen”, zei een regeringswoordvoerder kort na de eerste gewogen uitslagen.”
De overwinning is hierdoor nog niet gegarandeerd want pas volgende week is er een definitieve tweede ronde. En hopelijk zit dan bij deze grote hervormingen ook het Basisinkomen…..want als het regent in Frankrijk druppelt het in België….

Intussen bij ons in België: blijf Nele Lijnen steunen in haar inzet voor het basisinkomen!
Nele Lijnen is zowel actief in de Belgische politiek als Volksvertegenwoordiger voor open VLD, senator van Open Vld, alsook Eerste Schepen in Hechtel-Eksel.
Lees haar boek: en steun haar via deze petitie: https://www.winforlifeboek.be/petitie-win-for-life-boek

Alleen allemaal samen kunnen we er komen !
Hoe sterker de basis voor het idee, en dat zijn wij allemaal, hoe meer daadkracht voor de politieke enkelingen die politieke moed hebben en niet zomaar alles voor zich uitschuiven!

Vrije vertaling met eigen input en mening: Christina Lambrecht
http://basicincome.org/…/french-minister-of-economy-macron…/
Geplaatst door Reyer Brons, 13-6-2017