Meegaan……..de financiële afgrond in?

Willem zit met het volgende dilemma: of een roodstand van € 500 of een dure lening van € 500 (14% rente) of de huur betaling weer terug boeken????
Honderdduizenden zitten ook met zo’n soort dilemma.
Wanneer er een basisinkomen zou zijn geweest, had minimaal de helft van deze dilemma’s niet kunnen ontstaan

De lezer is gewend aan de gedachte kronkels van Willem. De mening van Willem, de ervaringsdeskundigheid van Willem, de oplossingen van Willem.
In dit verhaal gaat Willem wel erg privé erg….. persoonlijk. Met twijfel dit verhaal geschreven, maar wetende dat honderdduizenden dit dilemma ook moeten doorstaan.

Het is oudjaars dag  2021. Op 1 januari 2022 wordt mijn huur automatisch afgeschreven. Gelukkig valt dit op een zaterdag, dus de afschrijving is op maandag 3 januari.

Willem zit met het volgende dilemma; of een roodstand van € 500 of een dure lening van € 500 (14% rente) of de huur betaling weer terug boeken????

De oorzaak van dit dilemma heeft natuurlijk een voorgeschiedenis. Om een heel lang verhaal kort te maken, de financiële nood is ontstaan door de zoon (24) van Willem. Deels door hem zelf veroorzaakt, maar grotendeels door UWV ellende, een terugvordering van de Gemeente (bruto terug vragen, terwijl het netto is ontvangen), de 0-uren contracten, oplopende schulden, GGZ-ellende enz.
Om zoon te behoeden om in een financieel ravijn terecht te komen, heeft Willem de hoogst noodzakelijke rekeningen betaald zoals; zorgverzekering, aflossing DUO, een bekeuring, zak-benzinegeld, boodschappen enz. Dit verhaal zou een boek kunnen zijn.

Wanneer er een basisinkomen zou zijn geweest, had minimaal de helft van de problemen niet kunnen ontstaan.

Het behoeden van de financiële afgrond is Willem dit jaar duur komen te staan. Spaarrekening leeg, dure lening, vakantiegeld………….inmiddels € 5.000.

Het is voor Willem zeker 10 jaar geleden dat hij  de huur niet kon betalen. Een slecht begin van het nieuwe jaar. Maar ja……….wat moet je doen als je financieel klem zit? De gevolgen van het niet betalen van huur zijn in het uiterste geval, na 3x, uit-huis-plaatsing. Zover laat Willem het natuurlijk niet komen.
Eén ding is zeker; een bijstandsgerechtigde, een werkende arme,  kan schulden nooit terug betalen. Schulden stapelen zich op, rekeningen worden niet betaald, post wordt niet meer geopend………….enz.

Ook voor zoon is er financieel voorlopig geen oplossing in het vooruitzicht. Bij de noodgedwongen aanvraag Bijstandsuitkering heeft de gemeente de kostendelersnorm toegepast. Dat scheelt € 300 netto per maand! Daarmee is zijn uitkering te laag om de kosten te betalen. Laat staan schulden af te lossen. De pogingen die ondernomen zijn voor een behandeling Ggz-instelling hebben we allang opgegeven. Daardoor is zijn ingang tot opleiding en/of werken ook een doodlopende weg geworden.

Het in en in trieste is dat we via de achterdeur weer bij de gemeente terecht komen. Diezelfde gemeente die 75% van de financiële problemen heeft veroorzaakt! En zo houdt het uitkeringen circus, de “hulpverlening” zichzelf in stand.
Per saldo zijn wij, de maatschappij, duurder uit. Want voor het oplossen van (financiële) problemen wordt een leger aan “hulpverleners” ingezet.

Met het schrijven van dit verhaal even in de pauze stand. Even ontbijt en de hond eten geven.

Op internet komt ik het bericht tegen; belangrijke wetswijzigingen per 1 januari 2022. Natuurlijk denkt Willem; wat zit er voor mij in? Verhoging minimumloon, dus uitkering 1,42%…………… maar ook:
de 1e belastingschijf voor BV’s gaat van € 245.000 naar € 395.000. De eerste schijf is 15%. De tweede schijf van 25% naar 25,8%. Dus over die € 150.000 extra winst betaal je in 2022 40% minder belasting! Wie kan Willem dat uitleggen?
Dat hoeft niet uitgelegd te worden, want er is niemand die dit leest. De bekende “kleine lettertjes”.
Willem kan hier met zijn pet niet bij. Bedrijven die in corona-tijd mega winsten maken, profiteren van de ellende van anderen, zoals supermarkten………betalen 40% minder belasting over de extra winsten???

Dit is voor Willem, de medereden, om dit privé-verhaal toch maar te schrijven. Hopend dat dit verhaaltje een beetje een inkijkje geeft in de leefwereld van ruim 1 miljoen uitkeringsgerechtigden, van de werkende armen, van de “onderkant” van de maatschappij.

Met misschien 75% van onze maatschappij gaat het financieel “goed”, maar die andere 25% betaald daar een hoge prijs voor.

Een wens voor het nieuwe jaar; grote stappen zetten richting basisinkomen. Te beginnen met het afschaffen van het onmenselijke, dure uitkeringen circus!

Willem de Graaff, december 2021