Naar Bali fietsen voor basisinkomen in Oeganda

Twee jeugdvrienden zijn in maart zijn vanuit Maastricht op de fiets naar Bali vertrokken. Met hun reis zamelen ze geld in voor het goede doel: het bestrijden van armoede door de allerarmsten simpelweg een basisinkomen te geven

Op 12 maart zijn Malte en Olmo vanuit Maastricht op de fiets naar Bali vertrokken. Samen leggen ze meer dan 15.000 kilometer af en doorkruisen ongeveer 25 landen, waaronder Turkmenistan en Myanmar. Met hun reis zamelen ze geld in voor het goede doel: Stichting INclusion. Deze innovatieve non-profitorganisatie houdt zich bezig met het bestrijden van armoede door de allerarmsten simpelweg een basisinkomen te geven.

INclusion heeft van 2020 tot 2027 een project lopen in  Welle, Oeganda. Per mobiele telefoon krijgen alle 350 inwoners van deze gemeenschap een basisinkomen van 15 euro, elke maand. En niet alleen nu, maar zeven jaar lang, zodat zij de tijd hebben om zich economisch te kunnen ontwikkelen.

Ruimte in het hoofd

Olmo en Malte willen al fietsend 63.000 euro inzamelen voor dit project: een jaarinkomen voor alle 350 inwoners van Welle. Het is een onvoorwaardelijke donatie: iedereen in Welle ontvang het en deelnemers hoeven niet te verantwoorden waar ze het geld aan besteden.

  • Malte:
    “Ik wil weten waar geld terecht komt als ik doneer. En ik denk dat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben.”
  • Olmo:
    “Met een basisinkomen haal je veel zorgen bij iemand weg en dat geeft head space om na te denken over de langere termijn. Het biedt mensen perspectief.  Ik zou het liefst zien dat het overal werd ingevoerd, ook in Nederland. Ik geloof er echt in dat je daarmee een hele economie kunt boosten. Via INclusion krijgen mensen een basisinkomen en ik vind het fijn dat ik daaraan zelf kan bijdragen.”
Uit de sleur

Bij Malte (woonachtig in Berlijn) ontstond het idee om naar Bali te fietsen. Hij wist al snel wie hij moest bellen: jeugdvriend Olmo uit Rotterdam, die hij nog van de Vrije School in Maastricht kent. Olmo hoefde niet lang na te denken over het verzoek en zei volmondig ja. Hij was een aantal jaar aan het werk en voelde een drang naar avontuur, vrijheid en autonomie.

Toch knaagde er iets aan het plan. Een jaar lang vrij nemen van werk voelde als een extreem privilege. Als snel besloten ze hun reis te gebruiken om geld op te halen voor het goede doel. Via twee gemeenschappelijke vrienden kwamen ze op INclusion uit.

Globale route

NEDERLAND – Duitsland – Oostenrijk – Italië – Slovenië- Kroatië – Montenegro – Noord-Macedonië – Griekenland – Turkije – Georgië – Azerbeidzjan – Iran – Turkmenistan – Oezbekistan – China – India – Nepal – Bangladesh – Myanmar – Thailand – Maleisië – Indonesië – BALI.
Olmo en Malte leggen 15.214 kilometer af en doorkruisen meer dan 25 landen.

Ze willen 63.000 Euro inzamelen voor INclusion: een jaarinkomen voor alle 350 inwoners van Welle, een gemeenschap in Oeganda.
Volg hen via de site Biking for better , of via Instagram: @bikingforbetter.
Help Olmo en Malte hun doel te behalen. Doneer!

Zie hier meer informatie over het werk van INclusion.