Namibie: Basisinkomen voor allen (video-duits)

Hoe zinvol en duurzaam is de traditionele opvatting van ontwikkelingshulp? Hoe kan armoede en honger op de lange termijn bestreden worden? Volgens de huidige opvatting zeker niet dat mensen onvoorwaardelijke geld in de hand gedrukt krijgen. Maar precies dat wordt er al enige tijd in een dorp in Namibië gedaan. Een basisinkomen voor iedereen. Zomaar. “

Hier wordt uitgevoerd, wat in het Westen als een aantrekkelijke theorie opnieuw en opnieuw besproken wordt en toch  theorie blijftDe nederzetting Otjivero, ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Windhoek, stelt een micro-Namibië, een micro-Afrika, een micro-wereld voor. Weg van de toeristische gebieden, behoren de bewoners van Otjivero tot tweederde van de Namibische bevolking, die voorheen op minder dan een dollar per dag leefden. Een perfecte plek dus om te testen of en hoe de wereld rechtvaardiger te maken valt.

Het project loopt sinds 2008 en heeft vele critici, waaronder het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar de successen zijn duidelijk.