Nationaal Congres Basisinkomen UniePlaza Culemborg

Op zondag 4 maart 2018 organiseert het Kernteam Basisinkomen Rivierenland het Nationaal Congres Basisinkomen Rivierenland bij UniePlaza in Culemborg.

Het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen staat wereldwijd op de agenda als logisch gevolg van een wereld waarin werkprocessen steeds meer en met toenemende snelheid geautomatiseerd worden. In een even hoog tempo wordt vaak het menselijk handelen overbodig. Neem alleen al de zelfscanner in de supermarkt, de betaalapp van de bank, de onbemande trein- en tankstations. Tot een paar jaar geleden waren dit betaalde banen, waarvoor menselijk handelen noodzakelijk was. Tegenwoordig zijn dit alledaagse vormen van automatisering waar iedereen mee te maken heeft en waarvan de gevolgen dus ook iedereen aangaan. Immers, iedereen is afhankelijk van een inkomen om van te leven.

Hoog tijd voor een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedere Nederlander! Helaas gaat de invoering hiervan niet zo snel als wij hopen. Tot nu toe bleek het voor Nederlandse gemeenten, in verband met de wet- en regelgeving, onmogelijk om concrete experimenten uit te voeren. Nijmegen, Tilburg en Utrecht bijvoorbeeld, gaven al eerder aan te willen starten met een experiment onder een groep werkzoekenden, maar hebben dit op de lange baan geschoven omdat het juridisch niet uitvoerbaar bleek. Inmiddels is door het nieuwe kabinet de regelgeving aangepast en is deze mogelijkheid tot een experiment er wel!

Het doel van dit congres is om meer bekendheid te geven over de fabels en de feiten over het onderwerp en te komen tot een experiment onder 2000 Rivierenlanders, van verschillende leeftijden en achtergronden. Invloedrijke personen als bijvoorbeeld Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates, Richard Branson en voorheen zelfs al Winston Churchill zijn grote voorstanders van een basisinkomen!

Dit initiatief wordt gesteund door Jan Rotmans (schrijver van De Omwenteling). Daarnaast zijn er bijdragen van Reinier Castelein (schrijver van Welzijn is de nieuwe welvaart) én er is  aandacht voor de petitie voor een basisinkomen, die onlangs door Antoinette Hertsenberg is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Gerdo van Grootheest, burgemeester van Culemborg, verwelkomt alle deelnemers.

Bestel op www.basisinkomenrivierenland.nl een ticket voor € 10,00.
UniePlaza biedt plaats aan 200 deelnemers, dus meld je snel aan, want vol is vol!

Reyer Brons (redactie, 29-1-2018