Nederland verdient beter, geen participatiewet maar basisinkomen

Willem doet verslag van de FNV manifestatie in Amsterdam.
Hij is verbaasd over de onwetendheid bij veel leden van de FNV en van de PvdA over de Participatiewet en de ellende die daar mee samenhangt.
Hij merkt steun voor het basisinkomen.

Nederland verdient beter was de titel van de manifestatie van de  FNV, 26-11-2022 Olympisch Stadion, Amsterdam. Willem werd door vriend Kees gevraagd om eens mee te gaan protesteren. Nu schrijf ik mijn “frustratie” van me af via deze verhalen……….maar protesteren heb ik in mijn leven nog nooit gedaan. Maar goed, samen met Kees de bus in op weg naar Amsterdam.

Duizenden demonstrantanten, een gemengd gezelschap van Uber chauffeurs, tot schoonmaakmedewerkers, tot gezondheidszorg werkers, politieke partijen, enz. Met spandoeken, flyers, met veel geluid werd de boodschap: Nederland verdiend beter verkondigd. Ook Willems clubje (Vereniging Basisinkomen) was er ook.Een super groot spandoek…….. Ja, ja, ik heb zelfs flyers uitgedeeld over het basisinkomen.

Afschaffen Participatiewet

Ik ben graag in gesprek met mensen, wil graag weten wat mensen beweegt naar zo’n manifestatie te komen, wil graag de menig weten over het basisinkomen. Met het uitdelen van zo’n flyer kom je in gesprek. Dan zie je mensen kijken naar de flyer……basisinkomen…….???……..
Je ziet de vraagtekens boven het hoofd. Ik probeer mijn missie/doel/boodschap uit te dragen door over de Participatiewet te vertellen. De gevangenis voor bijstandsgerechtigden, de onzinnige regelgeving, de verdienmodellen enz.
Ik schrok van de onwetendheid van zelfs FNV-leden. Het bestaan van de Participatiewet moest ik bij verschillende geïnteresseerde even uitleggen. Voor anderen was het een wereld van herkenning. “Morgen afschaffen, nee, liever nog vandaag.” Maar …………, het bestuur van de FNV wilt niet. Ik  vind dit raar, de leden willen er morgen vanaf, maar het bestuur van de grootste vakbond van Nederland wil het  niet op de agenda zetten!

Ik zie wel vaker beren op de weg. Is dit politiek belang, eigen belang? Een meneer vertelde mij (hij had zelf te maken met de Participatiewet), dat een vakbond is vanuit de historie voor de werkenden, niet voor de werkelozen. Hij zei: “Ik ben al 30 jaar lid en probeer binnen de bond het verhaal van de niet-werkenden, de werkelozen, de bijstandsgerechtigden een gezicht te geven. Maar dat is niet makkelijk.” Hij las mijn flyer basisinkomen en zei: “ja, dan zijn we van heel veel ellende af!”

Willem is niet bang, anders zou ik deze vaak pittige verhalen niet schrijven. Dus ging ik naar het hol van de leeuw. De groep met PvdA leden. Op afstand zag je de knalrode vlaggen wapperen. Een groepje van een man of tien.
Op mijn vraag: “Wanneer gaan we jullie Participatiewet afschaffen?” werd enigszins geschrokken gereageerd.
“Hoezo, onze wet……….moet je bij de VVD zijn.”
Ik laat me niet gauw uit het veld slaan. “Het is wel jullie staatssecretaris geweest die de Participatiewet heeft ingevoerd en tot op de dag van vandaag verdedigt. In het groepje herkende ik ook een “prominent PvdA-er.” Ik vroeg: “Wat vindt u van de Participatiewet.” Antwoord: “O, daar heb ik geen kennis van…..er loopt hier van ons ook iemand van de 2e Kamer, moet u haar maar even aan spreken.”…….en wég was hij.
Dat 2e Kamerlid heb ik in die mensen massa van duizenden natuurlijk nooit kunnen vinden.
In dat zelfde groepje een keurige meneer, inclusief rode PvdA sjaal. “Ja, ik heb als vrijwilliger er wel mee te maken. Een cliënt van mij moet rondkomen van € 50 per week met 2 kinderen. En dan durft de gemeente nóg te zeggen dat ze een aflossingsplicht heeft. Hij lees de flyer Basisinkomen en zegt: “Van mij mag het, ik heb altijd goede banen gehad en nu een heel ruim pensioen. Als ik morgen een paar duizend euro meer belasting moet betalen, heb ik daar geen moeite mee.”

Wat mij irriteert is dat de “elite” met een inkomen van ruim een ton op de barricade staat om het verhaal van de werkende armen te verkondigen. Weten zij wel waar het in de echte leefwereld   gaat …….. Ja, het gaat om rekeningen kunnen betalen. Nou daar heeft deze “elite” geen moeite mee.

Op het podium de voorzitter van de FNV. Met veel vlag vertoon, opjutten van de aanwezigen inclusief een drumband werd de vlam ontstoken. “Deze vlam gaat door heel Nederland, we zetten hem voor bedrijven net zolang we onze looneis van 60 miljard wordt ingewilligd.”
Willem dacht: wat zeg je nu? 60 miljard? Nu met het opschrijven even de calculator erbij gepakt. 10 miljoen werkenden = een loonsverhoging van € 6.000 per jaar! Met 60 miljard is het probleem van armoede, werkende armen per direct opgelost. Sorry, maar Willem begrijpt hier helemaal niks van. En de reactie van de duizenden aanwezigen……….actie, actie, actie!

Terug in de bus naar huis. Daar kwam ik natuurlijk vriend Kees weer tegen. Kees is in zijn genen een rooie rakker. PvdA, FNV, enz. Regelmatig discussie met hem dat zij óók de connectie met de echte leefwereld kwijt zijn. Bestuurders zijn vaak theoretisch hoogopgeleide, met dito salaris. Daarbij spelen de politieke belangetjes, de banencarrousel, het ons-kent-ons, wiens brood men eet wiens woord men spreekt enz. vaak een belangrijker rol dan het belang van de achterban.

Ik zit in de bus naast een meneer, ik schat een 70-tiger, stil naar buiten kijkend. “Wat vond u ervan vandaag? “Ach, dit heb ik al zo vaak meegemaakt, 50 jaar lid van de vakbond.” Ik vertelde hem mijn doel: afschaffen Participatiewet. “Was maar waar reageerde hij. Ik ben vrijwilliger als schuldhulpmaatje …….., u wilt niet weten wat ik meemaak.” O, dat weet ik wel, ben zelf ook schuldhulpmaatje geweest. Ik ben er mee gestopt omdat ik tegen een muur van onzinnige regeltjes aanliep.”
Niet tegen hem gezegd, maar ook hier zag ik alweer het verdienmodel van het goede doel. Vrijwilligers inzetten voor het werk en de voorzitter staat op de loonlijst voor ruim € 60.000.

Aan de andere kant van het pad zat een jongeman. Geschat dertiger. “Wat brengt u hierheen vandaag?” “Mijn energierekening, zei hij. Ik ben van € 350 per maand naar € 980 gegaan!
Ik schrok me dood. “Als mij dit zou overkomen, sta ik morgen op straat.” Hij zei: “ja, dan hebben wij nog mazzel, want we kunnen het nog betalen. Maar ja, hoelang.
Ik dacht, nou dan moet jij een knap gezinsinkomen hebben als je  €600 extra uitgaven kan opvangen….

Weer thuis gekomen, moe maar enigszins voldaan. Ik hoorde van de Vereniging Basisinkomen dat er heel veel flyers waren uitgedeeld, zelfs een aantal nieuwe leden. Ik heb hier een kleine bijdrage aan mogen leveren. We moeten als roepende met de overtuiging van een basisinkomen wél donders onze doelgroep in de gaten houden. Het grootste voordeel van een basisinkomen is voor de groep werkende armen, de uitkeringsgerechtigden, de “onderkant” van de maatschappij. Onze tegenstanders zijn de mensen die hun brood verdienen in de systeemwerelden, hun geld verdienen over de rug van armoede, schulden, laag betaalden. Hopen dat we in die mega vijver nieuwe leden vinden ………..
Voor € 1 per maand. Dat is goedkoper dan het lidmaatschap van een vakbond!

Tijdens dit schrijven krijg ik via de mail een bericht binnen PvdA prominent zwijgt in het belang van armoede-app.
Aan de ene kant maakt het mij boos, aan de andere kant is het alweer een bevestiging.

Nederland verdient beter…………………Nederland verdient een basisinkomen!

Willem de Graaff, december 2022

Lees ook: