Niet bij basisinkomen alleen! Recensie van Donut Economie van Kate Raworth

donut-economie

donut-economie

 

Alexander de Roo las de Nederlandse vertaling van Donut Economie – een economisch model dat balanceert tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen – van Kate Raworth en schreef er een recensie over.

De Donut Economie van de Engelse econome Kate Raworth staat in de belangstelling. Tegenlicht, Buitenhof, NRC. De Partij van de Dieren haalt haar binnenkort naar de Tweede Kamer. Terecht, want zij is een zeer interessante jonge econoom, die economische alternatieven combineert met radicale milieuvoorstellen.

Het neoliberalisme van bezuinigen, marktwerking en weg met de overheid is uit. Van de verkiezing van Thatcher (1979), van Reagan (1980) en van Ruud ‘Schock’ Lubbers (1982) tot de economische crisis van 2008-2015 was het neoliberalisme toonaangevend. De laatste jaren zwelt kritiek aan: toenemende inkomensongelijkheid en vooral de vermogens ongelijkheid. De gewone man en vrouw profiteert al 20 jaar niet van economische groei. Nu met 3 % groei zouden de lonen zouden hard moeten stijgen, maar dat doen ze niet tot verbazing van de mainstream economen.

donut-economie
Planetaire grenzen

 

 

Kate Raworth gaat opzoek naar antwoorden. Dat gaat allereerst om een basisinkomen voor iedereen, maar ook een basisinkomen voor de 300 miljoen allerarmsten in de 30 armste landen van de wereld. Maar niet alleen het inkomen moet herverdeeld worden, ook het vermogen. Hierin volgt zij de Franse econoom Piketty. Kate stelt pertinente vragen: Wie bezit de grond en de gebouwen? Wie zal de robots bezitten. Van wie is het intellectuele eigendom? Ze neemt afscheid van economische groei en zet in op een netwerk economie. Kate gaat ook in op alternatieve geldsystemen en het terugdringen van de rol van de grote banken en het flitskapitaal. Plus klimaatverandering, circulaire economie en hoe grote bedrijven voor mission zero kunnen gaan als het om milieuvervuiling gaat. Kortom ze raakt enorm veel onderwerpen aan in haar zoektocht naar antwoorden. Haar politieke uitwerking hoe een en ander vorm moet gaan krijgen laat te wensen over, maar haar soepel geschreven verhaal dat het niet alleen om het basisinkomen, maar ook om een flink aantal andere voorstellen is overtuigend.

Alexander de Roo,
24 januari 2018

Donuteconomie. In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw
Kate Raworth
Economie
Nieuw Amsterdam
November 2017
Paperback
352
Bol.com
9789046823187
24,99 euro
Alexander de Roo