Hieronder vind je berichten in de pers en ander nieuws dat ons opviel, met links naar de bron.
Mis je een bericht dat hier wel thuis hoort, gebruik dat dit contactformulier en geef de titel, de bron, een werkende link en een korte toelichting door.
Zie voor een meer volledige overzicht BASISINKOMEN NIEUWSFEITEN met ook een verzameling Foute Quotes.
3 februari 2023 - NRC
Van de toeslagen kom je niet zomaar af
Alle toeslagen verdwijnen, als het aan het kabinet ligt. Maar zelfs de eerste stapjes schieten niet op. „De moed zinkt je weleens in de schoenen.”
.....
Maar niemand komt in het artikel op het idee het eens echt aan te pakken door te beginnen met basisinkomen......
Categorieën: Armoede - belasting & Bi - Politiek
Tags: - toeslagen
open link
1 februari 2023 - fac. Rechten, RUG
Eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig
Universele regelingen kunnen gepresenteerd op een continuüm. Een volledig universeel stelsel in de vorm van een basisinkomen werd door veel sprekers beschouwd als financieel onhaalbaar. Een basisinkomen zal ook de noodzaak van flankerend beleid niet wegnemen. Maar een vorm van een gedeeltelijk basisinkomen is wel een mogelijkheid.
Categorieën: - Armoede - Informatie - Opinie
Tags: - universalisme
open link
17 januari 2023 - Universiteit Leiden
Onderzoek naar de toekomst van de arbeidsmarkt ontvangt 3,4 miljoen euro
Een internationaal consortium onder leiding van Olaf van Vliet heeft een Horizon Europe subsidie van 3,4 miljoen euro gewonnen. In het onderzoek staat centraal hoe wereldwijde sociale veranderingen zoals migratie, digitalisering en de klimaattransitie de arbeidsmarkt beïnvloeden en wat daar de gevolgen van zijn voor de sociale zekerheid en politieke voorkeuren.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Onderzoek
open link
15 januari 2023 - Chris Aalberts
Een papieren oplossing voor armoede? PvdA en GroenLinks dolenthousiast!
PvdA en GroenLinks blijken beide een werkgroep basisinkomen te hebben. De werkgroepen organiseren deze bijeenkomst samen. De uitnodiging bevat een grafiek die laat zien dat de lastendruk op lage inkomens het hoogst is en op hoge inkomens het laagst. Hier moet duidelijk iets aan gedaan worden en dus horen we allerlei sprekers over de plannen van links om hier verandering in te brengen.
Categorieën: - Bijeenkomsten - Evenement - Opinie - Politiek
open link
11 januari 2023 - MT/Sprout
Jamal Oulel: is een startup beginnen alleen voor de rijken?
We willen graag dat Nederland een land van gelijke kansen is, maar zover is het nog lang niet.
Zouden we andere nieuwe bedrijven krijgen, en dus ook andere oplossingen voor maatschappelijke problemen, als de kansen om een onderneming te starten gelijk waren voor iedereen, ongeacht achtergrond of portemonnee?
Volgens Jamal Oulel moeten we snel werk maken van een serieus basisinkomen.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie
open link
9 januari 2023 - De jonge psychater
Een basisinkomen als psychische interventie
Er zijn positieve effecten van het verstrekken van basisinkomen aan kwetsbare jongeren, daklozen en mensen met een laag inkomen.
In dit stuk bespreken we een aantal voorbeelden van hoe het basiskomen wordt ingezet en bespreken we of er wetenschappelijke onderbouwing is om het basisinkomen te verantwoorden..
Categorieën: - experimenten - Gezondheid en welzijn - Opinie
open link
6 januari 2023 - Sociale Vraagstukken
TWISTGESPREK Lost een basisinkomen armoede op?
Het boek Samen rijk van Koen Bruning is een pleidooi voor een ‘vrijheidsdividend’ als oplossing voor de groeiende ongelijkheid in onze samenleving. Bruning, die aan de Vrije Universiteit PPE (politics, philosophy, economics) studeert, stelt: ‘Geef iedere Nederlander 1.000 euro per maand en je krijgt een samenleving waarin burgers tegengewicht kunnen bieden tegen de geclusterde macht.’
Categorieën: - Armoede - economie en Bi
open link
3 januari 2023 - het Financiele Dagblad
Voer een basisinkomen in en red de arbeidsmarkt!
Als belangrijkste radicale oplossing: een basisinkomen. Ja, echt.
Ik heb hier lang over getwijfeld en ik weet dat er nadelen aan zitten. Maar ik ben klaar met het gerommel in de marge. Als iets kapot is moet je het gewoon repareren.
Hans Stegeman
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws
open link
31 december 2022 - Eindhovens Dagblad
Proef met financiële rust voor kwetsbare jongeren is volgens Eindhoven ‘baanbrekend’
Een proef met financiële zekerheid voor dertig kwetsbare jongeren in Eindhoven, is baanbrekend. Deelnemers vonden onderdak, gingen aan het werk en schulden werden afgelost. De resultaten zijn reden om de proef te continueren.
In totaal tien (voormalige) dak- en thuisloze jongvolwassenen kregen destijds het aanbod om een jaar lang in alle rust aan hun persoonlijke ontwikkeling te kunnen werken.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws - experimenten
open link
30 december 2022 - De Helling
Kan het basisinkomen ook van pas komen in de ontwikkelingssamenwerking?
Het concept van ‘onvoorwaardelijke cash transfers’ heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Daarbij wordt een deel van het ontwikkelingssamenwerkingsgeld niet gebruikt om putten te slaan, scholen te bouwen of voedselprogramma’s op te zetten, maar linea recta gegeven aan mensen die in armoede leven. Zonder dat daar iets tegenover staat.
Categorieën: - experimenten - Informatie - invoering Bi - Politiek
Tags: - ontwikkelingshulp
open link
27 december 2022 - FNV
Onthulling geheim experiment met basisinkomen
In het diepste geheim is in een aantal organisaties in Noord Nederland een proef met het basisinkomen gestart bij een divers gezelschap werkenden. De vakbond FNV heeft met twee onbekende medewerkers aan dit project. De resultaten zijn indrukwekkend, iets wat de deelnemers totaal niet verrast.
Geheim onderzoek
Het onderzoek is onder volstrekte geheimhouding uitgevoerd. Dit om de voorkomen dat tege
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - experimenten - Vakbond & Bi
Tags: - geheim
open link
16 december 2022 - Vinisva.nl
Essay – Het basisinkomen volgens HoaxWiki
Op HoaxWiki, een website die van zichzelf zegt op sarcastische wijze hoaxes en complotten te beschrijven, staat een verhandeling over het basisinkomen. Hans Geurts voelde de behoefte om dat stuk eens goed onder de loep te nemen. Er worden namelijk boude uitspraken gedaan en er wordt geredeneerd vanuit soms totaal verkeerde aannames. aannames. Het mag uiteraard, maar het is niet eerlijk.
Categorieën: - Commentaar - Opinie
open link
16 december 2022 - Stellingwerven.dds
Toch maar een basisinkomen?
Piet van de Lende heeft altijd gedacht dat een basisinkomen verschillende nadelen heeft en eigenlijk een elitaire eis is.
Maar we zullen nu voorbij de argumenten over en weer van de voor- en tegenstanders van een basisinkomen oplossingen moeten bedenken, in een open discussie, in de wetenschap dat we een sociaal zekerheidsstelsel zullen moeten ontwikkelen dat anders in elkaar zit dan nu.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Oproep - Vakbond & Bi
open link
16 december 2022 -
NH Meetup: Hoe kom je rond als het vóór de crisis al moeilijk was?
De hoge inflatie en explosief gestegen kosten voor energie baren steeds meer Noord-Hollanders zorgen. Uit een onderzoek dat NH Nieuws samen met Kieskompas uitvoerde blijkt de inwoners van onze provincie hun zorgen over de betaalbaarheid van het levensonderhoud één van de allerbelangrijkste onderwerpen vinden.
Ongeveer vanaf minuut 24 komt basisinkomen aan de orde.
Categorieën: - Armoede - Audio/Video - Opinie - Participatie
open link
12 december 2022 - De Correspondent
Tientallen crises en maar één oorzaak: een gebrek aan solidariteit
De compensaties voor talrijke crises klotsen op dit moment tegen de plinten. Fijn, die solidariteit. Maar wie al langer rond de armoedegrens leeft kan je vertellen: juist een gebrek aan solidariteit is waar al deze problemen mee begonnen.
Helaas ontbreekt in het artikel van Tim 'S Jongers de meest eenvoudige oplossing om die solidariteit vorm te geven: voer basisinkomen in!
Categorieën: - Armoede - Commentaar - Opinie
Tags: - solidariteit
open link
9 december 2022 - NRC
Basisinkomen nodig
Alexander de Roo reageert op Paul Schnabel.
Hij stelt een systeem van burgerbijslag voor alle volwassenen tot de AOW-leeftijd, gefinancierd door het afschaffen van toeslagen en belastingkortingen en hogere belastingen voor de bovenkant. Het bedrag is ongeveer 1.000 euro voor een alleenstaande en 1.600 voor een stel.
Categorieën: - Armoede - belasting & Bi - invoering Bi
Tags: - burgerbijslag
open link
7 december 2022 - Kennismakers FWO Vlaanderen
Een Basisinkomen voor iedereen, zijn we daar klaar voor?
Stel je een wereld voor waarin niemand met honger gaat slapen of met tegenzin een job moet aanvaarden ‘voor het geld’. Klinkt goed? Een universeel basisinkomen kan een wapen zijn om armoede te bestrijden. Bovendien geeft het mensen de vrijheid om hun leven zelf in te vullen. De KU Leuven onderzoekt of er genoeg maatschappelijk draagvlak bestaat om zo’n basisinkomen ook effectief in te voeren.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - argumenten-voor - Buitenlands Nieuws - Informatie - Onderzoek
open link
1 december 2022 - Delft Matters
Het basisinkomen is een mooi concept dat mensen vrijheid geeft
Marjan van Parijs: “Met een basisinkomen had Luc zich na zijn afstuderen al volledig op het onderwerp golfenergie kunnen richten. Jonge mensen zouden vaker de ruimte moeten krijgen om hun passie te volgen.”
Om dat te stimuleren, ontwikkelde Van Parijs het idee van de geefcirkel, waarbinnen een aantal mensen iemand financieel adopteert. Ze richtte er de stichting FairWelfare voor op.
Categorieën: - economie en Bi - Onderzoek - Opinie
open link
28 november 2022 - Binnenlands Bestuur
Kabinet wil minder hardvochtig handhaven
De overheid wil uitkeringsontvangers vanuit vertrouwen bejegenen: ‘We gaan ervan uit dat mensen het goede willen doen.’
De focus in de sociale zekerheid lag de afgelopen jaren te veel op handhaving en fraudebestrijding, vinden ministers Van Gennip en Schouten. In plaats daarvan moet de mens weer centraal komen te staan.
Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - Onderzoek - Participatie
open link
24 november 2022 -
Omstreden én geslaagd: proef met basisinkomen voor ggz-patiënten
Ze zijn psychiatrisch patiënt, verslaafd, hebben een strafblad en leven op de armoedegrens. Veertien inwoners van Den Helder ontvingen bij wijze van proef drie jaar lang 350 euro per maand bovenop de uitkering. Wat deed dat met hun leven?
Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl.
Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - experimenten - Gezondheid en welzijn
Tags: - NU.nl
open link
30 oktober 2022 - Spanje vandaag
5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen
BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid gaat meedoen met een proefproject dat wereldwijd plaatsvindt waarbij op 200 plaatsen het universele basisinkomen getest wordt. Dit ‘Renta Básica Universal’ is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van een overheid ontvangt. In Catalonië doen 5.000 inwoners mee die gedurende 24 maanden 800 euro per maand ontvangen wat 300 euro i
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten
Tags: - Catalonië - Spanje
open link
24 oktober 2022 - Sociaal Net
Als we nu eens gewoon geld geven in plaats van hulp?
Kan je mensen uit de armoede helpen door gewoon geld te geven? Wereldwijd nemen overheden en organisaties de proef op de som. “Mensen vinden het heel lastig als iemand onvoorwaardelijk geld krijgt. Tot het over henzelf gaat. Want zelf zouden ze het geld wel rationeel besteden.”
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - experimenten - Onderzoek
Tags: - cash transfer
open link
13 oktober 2022 - Binnenlands Bestuur
Een pleidooi voor burgerbijslag
Toeslagen en belastingkortingen kunnen vervangen worden door iets veel eenvoudigers, betoogt Alexander de Roo. Namelijk: burgerbijslag.
Categorieën: - Armoede - belasting & Bi - Binnenlands Nieuws - Opinie
open link
29 september 2022 - Binnenlands Bestuur
Liever Scandinavisch model dan basisinkomen
Nederlanders vinden dat bijstandsgerechtigden meer ruimte moeten krijgen om giften te ontvangen of inkomsten uit werk te behouden. Ze zijn ook bereid om daar meer belasting voor te betalen. Wel moeten mensen in de bijstand een tegenprestatie leveren en actief op zoek gaan naar werk. Doen ze dat niet, dan zijn sancties gewenst, hoewel die niet te hoog mogen zijn.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Onderzoek
Tags: - bijstand - sollicitatieplicht
open link
15 september 2022 - ESB
Nederlanders zijn voor een genereuze én activerende bijstand
Bij de vormgeving van de bijstand is het balanceren tussen activeren enerzijds en ‘de menselijke maat’ anderzijds. Hoe denken Nederlanders over de inrichting van de bijstand?
Door Marion Collewet, Kim Fairley, Roselinde Kessels, Marike Knoef, Olaf van Vliet.
Categorieën: - Armoede - Informatie - Onderzoek
Tags: - bijstand
open link
11 september 2022 - Radboud Universiteit
Als de lokale overheid vertrouwen geeft, krijgt ze vertrouwen terug
Kun je met mensen in de bijstand anders omgaan dan nu gebeurt? Met minder strenge regels en meer ruimte voor eigen initiatief? Dat is geprobeerd in 2018 en 2019 in o.a. Nijmegen. Voor uitstroom naar werk lijkt de experimentele aanpak weinig succesvoller dan de huidige. Maar voor het vertrouwen in met name de lokale overheid maakt die wél verschil.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws - experimenten - Nijmegen - Onderzoek
Tags: - vertrouwen
open link
8 augustus 2022 - Platform O
Huidig ontslagrecht frustreert mobiliteit op arbeidsmarkt
Ontslagbescherming is een verworvenheid in ons arbeidsbestel. Het beschermt werknemers immers tegen het risico van willekeur. Maar de vraag is of het huidige systeem van ontslagbescherming niet te rigide is. Jan Soons stelt voor om de bestaande voorwaardelijke bijstand om te vormen tot een onvoorwaardelijke bestaansgarantie. En ‘onvoorwaardelijk’ betekent ook écht onvoorwaardelijk.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie
open link
25 juli 2022 - Resource WUR
‘Kantelpunten-hoogleraar’: sociale stress versterkt schadelijke overtuigingen
Stress versterkt de hardnekkigheid van de overtuigingen die schuilgaan achter psychiatrische stoornissen, vooroordelen en complotdenken. En daarom kunnen maatregelen die sociale stress verminderen – een basisinkomen of betere baanbescherming – de meest effectieve manier zijn om problemen tegen te gaan zoals depressie, psychose, discriminatie en samenzweringstheorieën.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Gezondheid en welzijn - Onderzoek
open link
4 juli 2022 - Nederlands Dagblad
Extreme armoedebestrijding die wél werkt: Togo is goed bezig
Een wereld zonder extreme armoede in 2030. Het was een nobel doel, maar halen doen we het niet. Covid-19 gooide roet in het eten, Deze plotselinge armoedeval zorgt desondanks voor hoopvolle initiatieven.
In tien dagen tijd werd in Togo het Novissi Cash Transfer opgezet.
Mensen in dat systeem, kregen drie maanden lang 20 dollar per maand, uitgekeerd.
Categorieën: - Armoede - Buitenlands Nieuws
Tags: - cash transfer - Togo
open link
30 juni 2022 - Op zoek naar de makers
Melkveehouder: “Geef de boer een basisinkomen”
“De samenleving vraagt ons om minder koeien te houden. Dat kunnen wij. Maar niet tegen de huidige melkprijs.” Dat zegt melkveehouder Rolf Roelofs, die boert in het Overijsselse Lemelerveld. Rolf denkt het gat tussen de huidige melkprijs en een eerlijk inkomen voor de boer te kunnen dichten met een combinatie tussen melkproductie tegen wereldmarktprijzen en een op subsidies gebaseerd basisinkomen.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws
Tags: - boeren
open link
22 juni 2022 - Binnenlands Bestuur
Experimentele armoedeaanpak vraagt om ‘lefgemeente’
De gemeente Schiedam wees vorige week een gift van twee fondsen af die ten goede moest komen aan inwoners in armoede. Het uitdelen van extra geld aan bijstandsgezinnen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Je hebt gemeenten nodig die de ruimte die de wet biedt, durven te pakken’, zegt projectadviseur Peter van Zoeren van Kansfonds.
Categorieën: - Armoede - Participatie
open link
31 mei 2022 - NOS
Invoering basisinkomen goed idee? “Het leidt tot minder bullshit jobs”
Door de inflatie en stijgende gas- en energieprijzen komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Opnieuw laait de discussie op of invoering van het basisinkomen een goede oplossing kan zijn. Volgens het CPB en SCP maakt het basisinkomen het belastingstelsel ook nog eens eenvoudiger, waardoor mensen minder snel in problematische schulden raken. Dus kortom: waarom niet?
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Informatie
open link
28 mei 2022 - De Correspondent
Wat Shasha (31) ervoer na 8 maanden basisinkomen: als je de kans krijgt om te falen, kom je verder
Honderd burgers schenken maandelijks 50 euro, om zo vijf huishoudens tijdelijk een soort basisinkomen te bieden. Zonder tegenprestatie. Dat is het idee achter Collectief Kapitaal. Shanayda ‘Shasha’ Triebel was een van de ontvangers. ‘Het extra geld gaf me ruimte om een negatieve spiraal te doorbreken, om te ontdekken en te durven falen.’
Categorieën: - Armoede - experimenten - Gezondheid en welzijn
Tags: - collectief kapitaal
open link
23 mei 2022 - het Financiele Dagblad
Basisinkomen rukt stil maar gestaag op in de EU
Finland experimenteerde er mee, in Duitsland loopt er nog een proef: het basisinkomen, oftewel mensen een toelage geven zonder dat daar een verplichting tegenover staat. Na het nieuws in 2021 dat Catalonië in 2023 voor vijfduizend mensen een basisinkomenproject wil beginnen, komt er nu ook een experiment in Polen, zo bleek afgelopen week.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - invoering Bi
open link
23 mei 2022 - Geluk Centraal
Jan Willem de Graaf: Zin in een basisinkomen?
Jan Willem de Graaf wil er voor waken dat een basisinkomen leidt tot een leeg bestaan. Geluk Centraal bepleit zo'n basisinkomen, maar noemt dat, mede om die reden, een Maatschappelijk Inkomen. En belastingen worden een Maatschappelijke Bijdrage.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Gezondheid en welzijn
open link
19 mei 2022 - Geluk Centraal
Maatschappelijk inkomen (voorheen basisinkomen), de basis voor Geluk
Geluk Centraal is een voorstander van een Maatschappelijk Inkomen. Dat zorgt ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over of je wel rond kunt komen aan het eind van de maand. Door die zekerheid gaat men - zo tonen diverse onderzoeken aan - zich meer richten op activiteiten die voor henzelf een grote toegevoegde waarde hebben. Ook de maatschappij plukt daar de vruchten van.
Categorieën: - Armoede - Gezondheid en welzijn - Onderzoek
open link
19 mei 2022 - Human
In een rijk land als Nederland zouden mensen niet in armoede mogen leven
Een sociaal rechtvaardige samenleving, waarin mensen niet onverschillig blijven als anderen kopje onder gaan. Dat is het ideaal van Denise Harleman, die een sociaal experiment begon waarmee ze geld inzamelde om mensen in armoede maandelijks duizend euro te geven. In de radio-uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met haar over haar idealen en wat zij doet voor een betere wereld.
Categorieën: - Armoede - Audio/Video - belasting & Bi - experimenten - invoering Bi
open link
25 maart 2022 - Sociale Vraagstukken
Experiment met basisinkomen: sociaal zekerheidsstelsel anders bekeken
In Amsterdam-Noord loopt een project met kapitaal van honderd particulieren. Vijf werkende minima krijgen onder meer maandelijks 1000 euro, bovenop hun minimuminkomen. Onderzoeker Jaswina Elahi beschrijft het gewaagde experiment.
Categorieën: - Amsterdam - experimenten
Tags: - collectief kapitaal
open link
5 maart 2022 - LEF
10 redenen vóór een basisinkomen
LEF is een hartstochtelijk voorstander van het welvaartsdividend, ook wel basisinkomen of vrijheidsdividend genoemd. Veel mensen vragen ons met welke reden? De betere vraag is, waarom zou je het basisinkomen niet invoeren? Er zijn namelijk zoveel positieve kanten. Om de eerste vraag toch te beantwoorden hebben we de 10 belangrijkste argumenten op een rijtje gezet.
Categorieën: - argumenten-voor - Opinie
open link
14 januari 2022 - Universiteit Leiden
Werkbereidheid neemt niet af door basisinkomen
Het invoeren van een basisinkomen leidt er niet noodzakelijkerwijs toe dat mensen minder gaan werken. Zo luidt de conclusie van een reeks gedragsexperimenten van cognitief psycholoog Fenna Poletiek, sociaal psycholoog Erik de Kwaadsteniet en cognitief psycholoog Bastiaan Vuyk. Ook vonden zij aanwijzingen dat mensen met een basisinkomen eerder een baan zoeken die beter bij hen past.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws - Onderzoek
open link
6 januari 2022 - Inclusion
Waarom het geven van een basisinkomen een effectieve methode van ontwikkelingssamenwerking is
Geld geven aan mensen die in armoede leven, zonder voorwaarden, werkt dat wel? Lange tijd werd gedacht dat het geen goed idee was, dat het de ontvangers passief zou maken of dat het geld niet goed besteed zou worden. Inmiddels is in veel projecten echter aangetoond dat het goed werkt, en zelfs beter dan traditionele ontwikkelingssamenwerking. In deze blog kijken we waarom en ook wat nu beter werkt
Categorieën: - Armoede - experimenten
open link
26 november 2021 - NOS
Amsterdam gaat langer door met premie voor werkenden in de bijstand
Amsterdamse bijstandsgerechtigden kunnen voorlopig parttime blijven werken zonder dat al hun verdiensten worden verrekend met hun uitkering. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van wethouder Rutger Groot Wassink. De gemeente zoekt hiermee naar eigen zeggen de randen op van wat wettelijk mag.
Sinds 2018 liep er in Amsterdam al een proef met zo'n 5000 mensen.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws
Tags: - bijstand
open link
3 november 2021 - Binnenlands Bestuur
PARTICIPATIE VEREIST VAST INKOMEN
De bedoeling van de Participatiewet dat iedereen meedoet. In werkelijkheid is de gemeentelijke bijstand volgelopen met mensen met problematische overheidsschulden. In de steek gelaten jonge moeders, overspannen mantelzorgers etc, Van participatie is weinig terecht gekomen.
Hoog tijd om hiermee te stoppen en de weg in te slaan naar een individueel basisinkomen.
Categorieën: - Armoede - Opinie - Participatie
open link
20 oktober 2021 - NOS
Tilburgse bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen op proef
In Tilburg mogen inwoners die in de bijstand zitten een halfjaar samenwonen op proef, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering.
Normaal gesproken moeten bijstandsgerechtigden het melden als ze bij iemand intrekken. Doordat ze hun woonkosten dan kunnen delen, gaat hun uitkering omlaag.
Mensen in de bijstand testen daardoor vaak niet of samenwonen iets voor hen is.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Participatie
Tags: - bijstand - samenwonen
open link
11 oktober 2021 - het Financieele Dagblad
Nederlander Guido Imbens wint Nobelprijs voor economie
'Daar kregen de loterijwinnaars niet in één keer $500.000, maar wel twintig jaar lang $25.000', legt de econoom uit. 'Dat lijkt dus op een basisinkomen. We bekeken hoe zij het een paar jaar later deden. Werkten ze minder lang bijvoorbeeld, en hoeveel verdienden ze? Daaruit bleek dat het effect van het basisinkomen vrij klein is.'
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Onderzoek
open link
7 oktober 2021 - VN (Vrij Nederland)
Het belang van betaald werk wordt chronisch overschat, stelt deze sociologe
In haar boek Werk is geen oplossing signaleert sociologe Marguerite van den Berg de ‘precarisering’ van de samenleving, wat inhoudt dat ons bestaan steeds maar onzekerder wordt. De grootste oorzaak? ‘De overtrokken kijk op het belang van betaald werk.’
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Informatie - Opinie
Tags: - Precariaat
open link
1 oktober 2021 - Binnenlands Bestuur
UITKERING ‘VANUIT VERTROUWEN’ BOTST MET PARTICIPATIEWET
Wat gebeurt er als je de regels van de Participatiewet loslaat en een uitkering verschaft op basis van vertrouwen in plaats van controle? Dat is een van de vragen die de gemeente Eindhoven wil beantwoorden in een uniek experiment dat binnenkort van start gaat. Wethouder Renate Richters heeft vertrouwen in de aanpak, maar ze verwacht wel dat het kan leiden tot een 'schurende discussie' met SZW.
Categorieën: - Armoede - experimenten - Participatie
Tags: - bouwdepot
open link
29 september 2021 - De Standaard
Alleen basisinkomen kan armoedeprobleem oplossen
Inkomensgebouw optillen
Het probleem doet zich in alle rijke welvaartsstaten voor. De laagste lonen zitten tegen een glazen plafond aan. Dat zet een rem op het optrekken van de sociale minima tot boven de armoedegrens. Ze schurken te dicht bij het minimumloon aan, wat een werkloosheidsval genereert.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws
open link
10 augustus 2021 - Veerhuis
BASISINKOMEN voor de AARDE – nieuw perspectief op een droom van Pieter Kooistra
Dient het basisinkomen onvoorwaardelijk te zijn of ook gebonden aan de (heilige) plicht om voor de Aarde en haar bewoners (mensen, dieren, planten) te zorgen?
Het lijkt verstandig om het eerst voor de Aarde op orde te maken, omdat anders herstelfinanciering te duur zal worden en een basisinkomen onhaalbaar. Als we dat nu eens eerst aan gaan pakken.
Categorieën: - economie en Bi
Tags: - Pieter Kooistra - Veerhuis - veerhuis Varik
open link
2 augustus 2021 - Lover
HET BASISINKOMEN ALS GELIJKMAKER
Zou het niet mooi zijn als iedereen de vrijheid had om te doen wat zij willen? Met een basisinkomen, een vast bedrag per maand dat je zonder tegenprestatie van de overheid krijgt, zou dat zo maar kunnen. Toch is het een stuk complexer dan dat, want: zorgt een basisinkomen wel voor financiële onafhankelijkheid voor iedereen?
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie
open link
22 juli 2021 - Binnenlands Bestuur
ONVOORWAARDELIJK ‘LEERGELD’ VOOR EINDHOVENSE JONGEREN
De gemeente Eindhoven investeert ruim 700.000 euro in een innovatieve aanpak van dak- en thuisloosheid onder jongeren. Zo'n dertig jongeren in een kwetsbare situatie krijgen binnenkort een jaar lang een uitkering van 1.050 euro per maand zonder de gebruikelijke regels en voorwaarden. Uit eerdere pilots met de aanpak bleek dat financiële zekerheid jongeren helpt om stappen te zetten naar werk\ etc.
Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws
Tags: - bouwdepot
open link
8 juli 2021 - de Telegraaf
’Basisinkomen invoeren’
Het initiatief van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie om de komende jaren de armoede onder kinderen te halveren lijkt sympathiek maar gaat helaas niet ver genoeg, vindt Joop Böhm.
Categorieën: - Commentaar - Opinie
open link
7 juli 2021 - Trouw
Voor gelijkere kansen moet eerst het erfrecht op de schop
Kinderen een jaar vroeger naar school sturen, helpt niet om kansengelijkheid te creëren. Het erfrecht opheffen wel, betoogt dominee Albert Ferwerda. Met de opbrengsten kan de staat dan een basisinkomen invoeren
Categorieën: - belasting & Bi - Opinie
Tags: - erfrecht
open link
18 juni 2021 - Kansfonds
Het effect van ‘gewoon geld geven’ aan Zaanse gezinnen in armoede
We willen weten wat er gebeurt als je kwetsbare gezinnen die in armoede leven een maandelijks geldbedrag geeft, zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden.
Mirre Stallen
Onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam
Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - experimenten
open link
17 juni 2021 - Linksom!
Een zakenkabinet als tussenstap – Tom van Doormaal en Peter van Hoesel
De eenvoudigste oplossing voor een evenwichtig inkomensbeleid is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (of varianten als een negatieve inkomstenbelasting of een verzilverbare heffingskorting), gecombineerd met een vlaktaks met in alle drie boxen een gelijk tarief, met gelijktijdige afschaffing van alle inkomensregelingen en aftrekposten.
Categorieën: - economie en Bi - Opinie - Politiek
open link
9 juni 2021 - Platform O
Leg de spookeconomie aan banden
De spookeconomie, waarin geld enkel wordt gebruikt om meer geld te verdienen, heeft nadelige gevolgen voor de reguliere economie en voor de maatschappij als geheel.
Het zou zeker een goed idee zijn om de invoering van een voldoende hoog basisinkomen serieus te overwegen. Dat zou vooral ten bate komen van de mensen met de laagste inkomens, die het meeste last hebben van de spookeconomie.
Categorieën: - economie en Bi - Opinie
open link
4 april 2021 - het Financieele Dagblad
Geef meer geld
Wethouder Lahlah kreeg €250 om boodschappen te doen voor haarzelf en haar twee tieners.
Iedereen lijkt armoede op te willen lossen: het Koningshuis, Rijk, provincies, gemeenten en Linda de Mol.
Ondertussen blijkt uit onderzoek dat er een beproefd en simpel middel bestaat tegen armoede: mensen meer geld geven.
Categorieën: - Armoede - experimenten - Opinie
open link
30 maart 2021 - De wereld morgen (BE)
Waarom iedereen recht heeft op een onvoorwaardelijk basisinkomen
Er zijn meerdere argumenten die de introductie van een onvoorwaardelijk basisinkomen ondersteunen. De belangrijkste zijn (sociale) rechtvaardigheid, (individuele) vrijheid en basiszekerheid (van levensonderhoud). Het belang van de universaliteit van een basisinkomen - dat elk individu er, los van enige voorwaarden, recht oop heeft, wordt uitgelegd door Benoît Dutordoir.
open link
30 maart 2021 - Platform O
Maak inkomensbeleid eenvoudig
Inkomensbeleid is een warwinkel van vele overheidsregels waarmee wordt geprobeerd om de koopkracht van burgers op allerlei manieren aan te vullen. Dat lukt in veel gevallen in onvoldoende mate, want er zijn talloze huishoudens die desondanks in armoede leven. De gedachte achter het ingewikkelde inkomensbeleid is dat er maatwerk nodig is: elk type huishouden heeft...
Categorieën: - Armoede - Opinie - Politiek
open link
19 maart 2021 - het Parool
Gezocht: 5 vrijwilligers voor een basisinkomen
Duizend euro, acht maanden lang, zonder voorwaarden, om uit de sores te komen. De stichting Collectief Kapitaal heeft het klaarliggen voor vijf Amsterdammers, maar geld weggeven blijkt moeilijker dan het lijkt.
Categorieën: - Amsterdam - Armoede - experimenten
Tags: - collectief kapitaal
open link
18 maart 2021 - Sprank
‘Beter beleid begint niet in Den Haag’
Overheidsbeleid berust niet op wetenschappelijke kennis, maar op ideologie en incidentenpolitiek. En falend beleid wordt niet tussentijds bijgesteld, maar ijzerenheinig voortgezet. Peter van Hoesel vindt dat beleidsmakers de aansluiting missen bij de wetenschap, de uitvoeringspraktijk én de samenleving,
Met veel aandacht voor basisinkomen als oplossing voor veel problemen
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - argumenten-voor
open link
17 maart 2021 - Doorbraak.be
Universeel basisinkomen maakt opgang door corona
Vadertje Staat die u elke maand als volwassene voor niks 1500 euro stuurt? Werkend of werkloos. Gedaan met stempelgeld en andere uitkeringen. Covid-19 en de staatscadeautjes om in leven te blijven en de economie te doen draaien zijn een laboratorium voor het UBI, het Universeel Basisinkomen. Is een UBI prima of een godsgeschenk voor lanterfanters? Zekerheden op losse schroeven
Categorieën: - Buitenlands Nieuws
open link
3 maart 2021 - SEED
Preliminary Analysis: SEED’s First Year – Stockton Economic Empowerment Demonstration
Results released from the first year of the Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED) show guaranteed income drastically improves job prospects, financial stability and overall well being of recipients.
Results gathered from the first year, which spanned February of 2019 to February of 2020, found recipients obtained full-time employment at more than twice the rate of non-recipients.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - overzicht experimenten
Tags: - Stockton
open link
15 februari 2021 - Sociale Vraagstukken
Het basisinkomen terug van nooit weggeweest
Het basisinkomen is zo'n idee dat weigert van de agenda te verdwijnen. En nu de toeslagenaffaire liet zien tot welke ellende een ontmenselijkte uitvoering van de sociale zekerheid leidt, is het basisinkomen weer helemaal hot. Zo staat er in het verkiezingsprogramma van zowel GroenLinks als D66 een variant van het basisinkomen.
Door Marcel Canoy.
Categorieën: - Opinie - Politiek
Tags: - basisbaan - vrijblijvendheid
open link
10 februari 2021 - de Groene
Een vreedzame weigering
Het luie protest wordt steeds populairder. Tegen de kapitalistische ideologie. Want waarom zou je je uit de naad werken? En voor wie?
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie
Tags: - lui - protest
open link
2 februari 2021 - Geopolitiek in context
Zet ons land stappen richting basisinkomen?
Na de coronacrisis kan het geen business as usual worden. Er is een sterke case voor een basisinkomen. Dat doet wat aan de ongelijke verdeling van rijkdom en vermogen, en aan de onuitroeibare armoede. Met het basisinkomen heeft de politiek een gouden troef in handen.
Paul Lookman over de discussie in België.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - Politiek
Tags: - belgie - Kristof Calvo - Nele Lijnen
open link
15 januari 2021 - The Academic Times
Universal basic income doesn’t impact worker productivity
Providing workers with a universal basic income did not reduce the amount of effort they put into their work, according to an experiment conducted by Spanish economists, a sign that the policy initiative could help mitigate inequalities and debunking a common criticism of the proposal.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws - experimenten
open link
8 januari 2021 - de Volkskrant
Het recht op bijstand is schipperen tussen afgunst en solidariteit
Het recht op bijstand is al 56 jaar een balanceeract tussen solidariteit en fraudevermoedens. Maatwerk zal hier weinig aan veranderen.
Moeten we dan toch maar geloven aan een basisinkomen?
Basisinkomen zal door mensen met betaald werk moeten worden bekostigd. Dan zal er afgunst ontstaan als die het idee krijgen dat de buurman dankzij hun zuurverdiende geld de hele dag de hele dag zit te Netflixen.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Binnenlands Nieuws
Tags: - afgunst - bijstand
open link
6 januari 2021 - Joop
Tientallen steden gaan experimenteren met basisinkomens
Zeker elf Amerikaanse steden voeren dit jaar experimenten uit met een gegarandeerd inkomen waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Burgemeesters van twintig andere steden in de VS zijn van plan vergelijkbare programma’s op te zetten
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten
open link
4 januari 2021 - 360 International Media
Pleidooi voor een universeel basisinkomen
Het gevaar dreigt dat de toch al grote ongelijkheid in de wereld nog verder wordt vergroot door de coronacrisis, zegt de VN-hulporganisatie UNDP. Een basisinkomen biedt een vangnet en voorkomt sociale onrust. Hiermee worden naast de kosten ook de baten van globalisering eerlijk verdeeld.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - invoering Bi
Tags: - corona - covid-19 - UNDP
open link
28 december 2020 - VN (Vrij Nederland)
Wie betaalt de prijs voor een hoger minimumloon?
De verhoging van het minimumloon die er waarschijnlijk aankomt is controversieel onder economen. Vaak draaien de laagstbetaalden er namelijk zelf voor op. Hoogleraar economie Bas Jacobs doet een alternatief voorstel: belastingverlaging.
Stapje verder: maak er een inkomensonafhankelijke uitkeerbare heffingskorting van!
Categorieën: - belasting & Bi - economie en Bi
Tags: - minimumloon
open link
18 december 2020 - Dagblad van het Noorden
Opinie: Baan is geen garantie voor een goed bestaan
Niet baanloosheid maar inkomensonzekerheid is het grootste sociale probleem van deze tijd.
Laten we het tij keren en zo mogelijk kiezen voor daadwerkelijke sociale innovatie; een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.
Door Matty Vroegop en Ed Schoonveld, een beeldend kunstenaars duo uit Groningen
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Participatie
open link
8 december 2020 - Sociale Vraagstukken
Basisinkomen kan 100-duizenden nieuw perspectief bieden
Als het aan de voorzitter van de Vereniging Basisinkomen, Alexander de Roo, ligt, vestigen we al onze aandacht op de invoering van het basisinkomen. Dat biedt, veel meer dan de basisbaan, mensen de kans om zelf te bepalen of en hoeveel ze willen werken. En het is nog betaalbaar ook.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie
Tags: - basisbaan
open link
3 december 2020 - 360 International Media
Maakt basisinkomen een einde aan de armoede in Kenia?
‘Het universeel basisinkomen is het antwoord op de door covid-19 verscherpte ongelijkheid.’ Deze boude stelling is de titel van een blog van Kanni Wignaraja en Balazs Horvath van het UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Kanni pleitte er al eerder voor om het universeel basisinkomen een prominente plek te geven in het coronabeleid.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - economie en Bi
Tags: - cash transfer - covid-19 - Kenia
open link
24 november 2020 - Kerknet
Paus pleit in nieuw interviewboek voor universeel basisinkomen
Paus Franciscus pleit voor een universeel basisinkomen. Dat kan een belangrijke aanzet geven om volledige werkgelegenheid tot stand te brengen. Hij hoopt dat dat ook helpt tegen de huidige crisis van de wereldeconomie. Het universele basisinkomen kan de arbeidsmarkt hervormen, omdat mensen de waardigheid krijgen waardoor zij de arbeidsvoorwaarden kunnen weigeren die hen tot armoede veroordelen.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws
open link
20 november 2020 - De Stadsbron
Discussie over basisinkomen laait op tijdens coronacrisis
Het basisinkomen. Het staat op de agenda van politieke partijen, er zijn discussies in de media en er worden bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd.
Bert Vos bespreekt het met Amersfoorters.
Categorieën: - Amersfoort - Politiek
Tags: - Amersfoort
open link
20 november 2020 - OneWorld
WAT LEVERT HET BASISINKOMEN NEDERLAND(ERS) OP?
De coronacrisis legt de scheuren in het sociale stelsel bloot en de roep om verandering klinkt steeds luider. Kan het universele basisinkomen, oftewel ‘gratis geld’, een oplossing zijn?
Mooi overzichtsartikel, wel iets aan de sombere kant over de financiële haalbaarheid.
Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Gezondheid en welzijn
open link
19 november 2020 - ESB
Reactie: Basisinkomen ziet er beter uit dan gedacht
In een reactie op het artikel van Alfred Kleinknecht over het onvoorwaardelijk basisinkomen, schrijven Emiel Althuis en Peter van Hoesel dat het voor de overheid veel minder zal kosten dan Kleinknecht voorspiegelt.
Categorieën: - belasting & Bi - Commentaar
open link
17 november 2020 - HomeFinance
Basisinkomen op de politieke agenda!
Anneke Ranzato is bijzonder benieuwd of het basisinkomen, oh nee... het b-woord, nu serieus voet aan de grond krijgt in het politieke landschap. Dat zou ik een mooie ontwikkeling vinden!
Categorieën: - Politiek
Tags: - b-woord
open link
31 oktober 2020 - de Volkskrant
Geldzorgen komen vaak te laat
Mooi artikel in de Volkskrant.
Helaas komt basisinkomen pas aan het eind een beetje aarzelend als oplossing aan de orde.
Categorieën: - economie en Bi - experimenten
Tags: - armoede - cash transfer - gratis geld
open link
22 oktober 2020 - Zorg + Welzijn
Column: Eigendunk versus vertrouwen
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je mensen kan helpen door ze dingen onvoorwaardelijk te geven. Of het nou gaat om geld voor ontwikkelingshulp of daklozen: de meeste mensen, ook als ze op straat leven of in een ver vreemd land wonen, blijken er prima mee om te kunnen gaan.
Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Opinie
open link
20 oktober 2020 - Vox
Everywhere basic income has been tried, in one map
Recent overzicht experimenten en programma's met basisinkomen.
Korte beschrijvig van de ontwikkelingen in USA, Canada, Brazilië, Finand, Duitsland, Spanje, Nederland, Iran, Kenia, Namibië, India, China en Japan.
Is niet volledig, maar er staan wel zaken op die niet genoemd zijn in het overzicht op de VBi-site
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten
Tags: - Alaska - experimenten - Iran - Macao. Hongkong - Yang
open link
17 oktober 2020 - NPO
Documentaire over Pieter Kooistra ‘Denk het onmogelijke’
Portret van Pieter Kooistra, kunstenaar en oprichter van de kunstuitleen. Hij bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen, dat veertig jaar later weer actueel is.
Categorieën: - Audio/Video - economie en Bi - Geschiedenis - Informatie - Leeuwarden
open link
5 oktober 2020 - Boeddistisch Dagblad
Gaat basisinkomen een prominente rol spelen in de verkiezingstijd?
Het eerste schaap is over de dam. De Partij van de Dieren gaat basisinkomen in haar verkiezingsprogramma opnemen, aldus Tweede Kamerlid Lammert van Raan. Hij zit zelf in de commissie die dat programma schrijft. D66 heeft haar concept verkiezingsprogramma al bekend gemaakt. Zij gaan voor een negatieve inkomstenbelasting. De werkgroep Deel de Welvaart .......
Categorieën: - Politiek
open link
5 oktober 2020 - Reformatorisch Dagblad
Nieuwe poging burgerinitiatief voor Europees basisinkomen
Meerdere Europese organisaties zetten zich in om een basisinkomen opnieuw op de Europese agenda te krijgen, waaronder de Nederlandse Vereniging Basisinkomen. Het burgerinitiatief neemt een jaar de tijd om de daarvoor benodigde 1 miljoen handtekeningen te verzamelen.
Categorieën: - Burgerinitiatief
Tags: - Basisinkomen - burgerinitiatief - Europees Burgerinitiatief
open link
2 oktober 2020 - Youtube
OnlineSeminar Webinar PvdA Bestaanszekerheid Webinar
Met dank aan Gerard van Oosterhout kunnen jullie deze online bijeenkomst volgen (1 uur 14 min)
over een belangrijk PvdA-thema.
In de voorbereidende gesprekken, die hebben geleid tot het hier besproken advies, is ook het basisinkomen meegenomen.
Daarin is basisinkomen op lange termijn gezet en het is ook niet doorgerekend zoals andere partijen nu wel doen.
Categorieën: - Audio/Video - Politiek
Tags: - basiszekerheid - pvda
open link
15 september 2020 - McKinsey
An experiment to inform universal basic income
McKinsey constateert dat bij het Finse exeriment het arbeidsaanbod licht is gestegen, in tegenstelling tot de verwacting van velen. Daar naast was er een enorme stijgeing inhet welbevinden van de deelnemers, Een he vertrouwen in anderen en in de instanties is toegenomen.
Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - Onderzoek
Tags: - arbeidsaanbod - exeriment - finland - verrouwen - welbevindien
open link