Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagram

Hieronder vind je berichten in de pers en ander nieuws dat ons opviel, met links naar de bron.
Wil je alle nieuwe berichten zien over basisinkomen, klik dan hier.
Mis je een bericht dat hier wel thuis hoort, gebruik dat dit contactformulier en geef de titel, de bron, een werkende link en een korte toelichting door.

11 oktober 2021 - het Financieele Dagblad

Nederlander Guido Imbens wint Nobelprijs voor economie

'Daar kregen de loterijwinnaars niet in één keer $500.000, maar wel twintig jaar lang $25.000', legt de econoom uit. 'Dat lijkt dus op een basisinkomen. We bekeken hoe zij het een paar jaar later deden. Werkten ze minder lang bijvoorbeeld, en hoeveel verdienden ze? Daaruit bleek dat het effect van het basisinkomen vrij klein is.'


Categorieën: arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Onderzoek

open link

7 oktober 2021 - VN (Vrij Nederland)

Het belang van betaald werk wordt chronisch overschat, stelt deze sociologe

In haar boek Werk is geen oplossing signaleert sociologe Marguerite van den Berg de ‘precarisering’ van de samenleving, wat inhoudt dat ons bestaan steeds maar onzekerder wordt. De grootste oorzaak? ‘De overtrokken kijk op het belang van betaald werk.’


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Informatie - Opinie


Tags: - Precariaat

open link

1 oktober 2021 - Binnenlands Bestuur

UITKERING ‘VANUIT VERTROUWEN’ BOTST MET PARTICIPATIEWET

Wat gebeurt er als je de regels van de Participatiewet loslaat en een uitkering verschaft op basis van vertrouwen in plaats van controle? Dat is een van de vragen die de gemeente Eindhoven wil beantwoorden in een uniek experiment dat binnenkort van start gaat. Wethouder Renate Richters heeft vertrouwen in de aanpak, maar ze verwacht wel dat het kan leiden tot een 'schurende discussie' met SZW.


Categorieën: - Armoede - experimenten - Participatie


Tags: - bouwdepot

open link

29 september 2021 - De Standaard

Alleen basisinkomen kan armoedeprobleem oplossen

Inkomensgebouw optillen Het probleem doet zich in alle rijke welvaarts­staten voor. De laagste ­lonen zitten tegen een glazen plafond aan. Dat zet een rem op het optrekken van de sociale minima tot boven de armoedegrens. Ze schurken te dicht bij het minimumloon aan, wat een werkloosheids­val genereert.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws

open link

20 augustus 2021 - HLN

Elon Musk: “Universeel basisinkomen zal nodig zijn in toekomst”

Volgens Tesla-baas Elon Musk zal in de toekomst een gegarandeerd basisinkomen nodig zijn. Dat zei Musk tijdens het AI-event van zijn bedrijf waar hij de Tesla Bot onthulde.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws - economie en Bi

open link

10 augustus 2021 - Veerhuis

BASISINKOMEN voor de AARDE – nieuw perspectief op een droom van Pieter Kooistra

Dient het basisinkomen onvoorwaardelijk te zijn of ook gebonden aan de (heilige) plicht om voor de Aarde en haar bewoners (mensen, dieren, planten) te zorgen? Het lijkt verstandig om het eerst voor de Aarde op orde te maken, omdat anders herstelfinanciering te duur zal worden en een basisinkomen onhaalbaar. Als we dat nu eens eerst aan gaan pakken.


Categorieën: - economie en Bi


Tags: - Pieter Kooistra - Veerhuis - veerhuis Varik

open link

2 augustus 2021 - Lover

HET BASISINKOMEN ALS GELIJKMAKER

Zou het niet mooi zijn als iedereen de vrijheid had om te doen wat zij willen? Met een basisinkomen, een vast bedrag per maand dat je zonder tegenprestatie van de overheid krijgt, zou dat zo maar kunnen. Toch is het een stuk complexer dan dat, want: zorgt een basisinkomen wel voor financiële onafhankelijkheid voor iedereen?


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie

open link

22 juli 2021 - Binnenlands Bestuur

ONVOORWAARDELIJK ‘LEERGELD’ VOOR EINDHOVENSE JONGEREN

De gemeente Eindhoven investeert ruim 700.000 euro in een innovatieve aanpak van dak- en thuisloosheid onder jongeren. Zo'n dertig jongeren in een kwetsbare situatie krijgen binnenkort een jaar lang een uitkering van 1.050 euro per maand zonder de gebruikelijke regels en voorwaarden. Uit eerdere pilots met de aanpak bleek dat financiële zekerheid jongeren helpt om stappen te zetten naar werk\ etc.


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - bouwdepot

open link

8 juli 2021 - de Telegraaf

’Basisinkomen invoeren’

Het initiatief van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie om de komende jaren de armoede onder kinderen te halveren lijkt sympathiek maar gaat helaas niet ver genoeg, vindt Joop Böhm.


Categorieën: - Commentaar - Opinie

open link

7 juli 2021 - Trouw

Voor gelijkere kansen moet eerst het erfrecht op de schop

Kinderen een jaar vroeger naar school sturen, helpt niet om kansengelijkheid te creëren. Het erfrecht opheffen wel, betoogt dominee Albert Ferwerda. Met de opbrengsten kan de staat dan een basisinkomen invoeren


Categorieën: - belasting & Bi - Opinie


Tags: - erfrecht

open link

18 juni 2021 - Kansfonds

Het effect van ‘gewoon geld geven’ aan Zaanse gezinnen in armoede

We willen weten wat er gebeurt als je kwetsbare gezinnen die in armoede leven een maandelijks geldbedrag geeft, zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden. Mirre Stallen Onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - experimenten

open link

17 juni 2021 - Linksom!

Een zakenkabinet als tussenstap – Tom van Doormaal en Peter van Hoesel

De eenvoudigste oplossing voor een evenwichtig inkomensbeleid is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (of varianten als een negatieve inkomstenbelasting of een verzilverbare heffingskorting), gecombineerd met een vlaktaks met in alle drie boxen een gelijk tarief, met gelijktijdige afschaffing van alle inkomensregelingen en aftrekposten.


Categorieën: - economie en Bi - Opinie - Politiek

open link

9 juni 2021 - Platform O

Leg de spookeconomie aan banden

De spookeconomie, waarin geld enkel wordt gebruikt om meer geld te verdienen, heeft nadelige gevolgen voor de reguliere economie en voor de maatschappij als geheel. Het zou zeker een goed idee zijn om de invoering van een voldoende hoog basisinkomen serieus te overwegen. Dat zou vooral ten bate komen van de mensen met de laagste inkomens, die het meeste last hebben van de spookeconomie.


Categorieën: - economie en Bi - Opinie

open link

4 april 2021 - het Financieele Dagblad

Geef meer geld

Wethouder Lahlah kreeg €250 om boodschappen te doen voor haarzelf en haar twee tieners. Iedereen lijkt armoede op te willen lossen: het Koningshuis, Rijk, provincies, gemeenten en Linda de Mol. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat er een beproefd en simpel middel bestaat tegen armoede: mensen meer geld geven.


Categorieën: - Armoede - experimenten - Opinie

open link

31 maart 2021 - het Parool

Koen (21) wilde profvoetballer worden, nu is hij voorvechter van het basisinkomen

Koen Bruning (21), student aan de Vrije Universiteit, kon door een blessure toch geen profvoetballer worden. Hij stak zijn energie in lezen en debuteert nu als schrijver met Samen Rijk, over het basisinkomen.


Categorieën: - Bibliotheek - Informatie

open link

30 maart 2021 - De wereld morgen (BE)

Waarom iedereen recht heeft op een onvoorwaardelijk basisinkomen

Er zijn meerdere argumenten die de introductie van een onvoorwaardelijk basisinkomen ondersteunen. De belangrijkste zijn (sociale) rechtvaardigheid, (individuele) vrijheid en basiszekerheid (van levensonderhoud). Het belang van de universaliteit van een basisinkomen - dat elk individu er, los van enige voorwaarden, recht oop heeft, wordt uitgelegd door Benoît Dutordoir.
open link

30 maart 2021 - Platform O

Maak inkomensbeleid eenvoudig

Inkomensbeleid is een warwinkel van vele overheidsregels waarmee wordt geprobeerd om de koopkracht van burgers op allerlei manieren aan te vullen. Dat lukt in veel gevallen in onvoldoende mate, want er zijn talloze huishoudens die desondanks in armoede leven. De gedachte achter het ingewikkelde inkomensbeleid is dat er maatwerk nodig is: elk type huishouden heeft...


Categorieën: - Armoede - Opinie - Politiek

open link

19 maart 2021 - het Parool

Gezocht: 5 vrijwilligers voor een basisinkomen

Duizend euro, acht maanden lang, zonder voorwaarden, om uit de sores te komen. De stichting Collectief Kapitaal heeft het klaarliggen voor vijf Amsterdammers, maar geld weggeven blijkt moeilijker dan het lijkt.


Categorieën: - Amsterdam - Armoede - experimenten


Tags: - collectief kapitaal

open link

18 maart 2021 - Sprank

‘Beter beleid begint niet in Den Haag’

Overheidsbeleid berust niet op wetenschappelijke kennis, maar op ideologie en incidentenpolitiek. En falend beleid wordt niet tussentijds bijgesteld, maar ijzerenheinig voortgezet. Peter van Hoesel vindt dat beleidsmakers de aansluiting missen bij de wetenschap, de uitvoeringspraktijk én de samenleving, Met veel aandacht voor basisinkomen als oplossing voor veel problemen


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - argumenten-voor

open link

17 maart 2021 - de Volkskrant

Koen Bruning (net 21) schreef een boek over basisinkomen en wil dat desnoods zelf invoeren

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Volt noemen het basisinkomen in hun programma. Sympathiek, vindt Koen, maar niet genoeg. Dit moet het centrum van de gedachten worden, niet het zoveelste punt op je lijst.


Categorieën: - Bibliotheek

open link

17 maart 2021 - Doorbraak.be

Universeel basisinkomen maakt opgang door corona

Vadertje Staat die u elke maand als volwassene voor niks 1500 euro stuurt? Werkend of werkloos. Gedaan met stempelgeld en andere uitkeringen. Covid-19 en de staatscadeautjes om in leven te blijven en de economie te doen draaien zijn een laboratorium voor het UBI, het Universeel Basisinkomen. Is een UBI prima of een godsgeschenk voor lanterfanters? Zekerheden op losse schroeven


Categorieën: - Buitenlands Nieuws

open link

3 maart 2021 - SEED

Preliminary Analysis: SEED’s First Year – Stockton Economic Empowerment Demonstration

Results released from the first year of the Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED) show guaranteed income drastically improves job prospects, financial stability and overall well being of recipients. Results gathered from the first year, which spanned February of 2019 to February of 2020, found recipients obtained full-time employment at more than twice the rate of non-recipients.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - overzicht experimenten


Tags: - Stockton

open link

15 februari 2021 - Sociale Vraagstukken

Het basisinkomen terug van nooit weggeweest

Het basisinkomen is zo'n idee dat weigert van de agenda te verdwijnen. En nu de toeslagenaffaire liet zien tot welke ellende een ontmenselijkte uitvoering van de sociale zekerheid leidt, is het basisinkomen weer helemaal hot. Zo staat er in het verkiezingsprogramma van zowel GroenLinks als D66 een variant van het basisinkomen. Door Marcel Canoy.


Categorieën: - Opinie - Politiek


Tags: - basisbaan - vrijblijvendheid

open link

10 februari 2021 - de Groene

Een vreedzame weigering

Het luie protest wordt steeds populairder. Tegen de kapitalistische ideologie. Want waarom zou je je uit de naad werken? En voor wie?


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie


Tags: - lui - protest

open link

2 februari 2021 - Geopolitiek in context

Zet ons land stappen richting basisinkomen?

Na de coronacrisis kan het geen business as usual worden. Er is een sterke case voor een basisinkomen. Dat doet wat aan de ongelijke verdeling van rijkdom en vermogen, en aan de onuitroeibare armoede. Met het basisinkomen heeft de politiek een gouden troef in handen. Paul Lookman over de discussie in België.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - Politiek


Tags: - belgie - Kristof Calvo - Nele Lijnen

open link

28 januari 2021 - Presse Bbox DE

“Bedingungsloses Grundeinkommen: Je länger die Krise andauert, desto größer der Zuspruch in der Bevölkerung”

Rogator / exeo untersuchen zum zweiten Mal die Präferenz der Bevölkerung für das bedingungslose Grundeinkommen in Deutschland, Österreich, der Schweiz und Schweden ("OpinionTRAIN")


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - Onderzoek

open link

15 januari 2021 - The Academic Times

Universal basic income doesn’t impact worker productivity

Providing workers with a universal basic income did not reduce the amount of effort they put into their work, according to an experiment conducted by Spanish economists, a sign that the policy initiative could help mitigate inequalities and debunking a common criticism of the proposal.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws - experimenten

open link

11 januari 2021 - de Volkskrant

Door politiek wantrouwen hangt het Zwaard van Damocles altijd boven uitkeringsgerechtigden

Haagse politici kunnen hun krokodillentranen over ‘boodschappengate’ drogen: deze wetgeving is niet toevallig ontstaan. Maar nu is het dieptepunt bereikt in het door onszelf en de politiek zorgvuldig gesponnen web van wantrouwen, betoogt Jan Atze Nicolai.


Categorieën: - Armoede - Opinie


Tags: - bijstand - boodschappenfraude

open link

8 januari 2021 - de Volkskrant

Het recht op bijstand is schipperen tussen afgunst en solidariteit

Het recht op bijstand is al 56 jaar een balanceeract tussen solidariteit en fraudevermoedens. Maatwerk zal hier weinig aan veranderen. Moeten we dan toch maar geloven aan een basisinkomen? Basisinkomen zal door mensen met betaald werk moeten worden bekostigd. Dan zal er afgunst ontstaan als die het idee krijgen dat de buurman dankzij hun zuurverdiende geld de hele dag de hele dag zit te Netflixen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - afgunst - bijstand

open link

6 januari 2021 - Joop

Tientallen steden gaan experimenteren met basisinkomens

Zeker elf Amerikaanse steden voeren dit jaar experimenten uit met een gegarandeerd inkomen waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Burgemeesters van twintig andere steden in de VS zijn van plan vergelijkbare programma’s op te zetten


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten

open link

4 januari 2021 - 360 International Media

Pleidooi voor een universeel basisinkomen

Het gevaar dreigt dat de toch al grote ongelijkheid in de wereld nog verder wordt vergroot door de coronacrisis, zegt de VN-hulporganisatie UNDP. Een basisinkomen biedt een vangnet en voorkomt sociale onrust. Hiermee worden naast de kosten ook de baten van globalisering eerlijk verdeeld.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - invoering Bi


Tags: - corona - covid-19 - UNDP

open link

30 december 2020 - Leidsch Dagblad

Wijdemeerse bijstandskwestie doet smeken om veranderen regels, bijvoorbeeld bijstand ombouwen tot basisinkomen voor iedereen

Hoofdreactioneel commentaar: Wijdemeerse bijstandskwestie doet smeken om veranderen regels, bijvoorbeeld bijstand ombouwen tot basisinkomen voor iedereen


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - bijstand

open link

29 december 2020 - Sargasso

De oorlog tegen armoede is in dit land een oorlog tegen de armen


Categorieën: - Armoede - belasting & Bi


Tags: - armoede - bijstand - fraude

open link

28 december 2020 - VN (Vrij Nederland)

Wie betaalt de prijs voor een hoger minimumloon?

De verhoging van het minimumloon die er waarschijnlijk aankomt is controversieel onder economen. Vaak draaien de laagstbetaalden er namelijk zelf voor op. Hoogleraar economie Bas Jacobs doet een alternatief voorstel: belastingverlaging. Stapje verder: maak er een inkomensonafhankelijke uitkeerbare heffingskorting van!


Categorieën: - belasting & Bi - economie en Bi


Tags: - minimumloon

open link

18 december 2020 - Dagblad van het Noorden

Opinie: Baan is geen garantie voor een goed bestaan

Niet baanloosheid maar inkomensonzekerheid is het grootste sociale probleem van deze tijd. Laten we het tij keren en zo mogelijk kiezen voor daadwerkelijke sociale innovatie; een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Door Matty Vroegop en Ed Schoonveld, een beeldend kunstenaars duo uit Groningen


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Participatie

open link

10 december 2020 - FD, het Financieele Dagblad

Voorzitter MKB-Nederland: geef ook freelancewerknemer meer zekerheden

Jacco Vonhof denkt dat de invoering van een soort 'basisinkomen' veel problemen op de arbeidsmarkt kan oplossen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi


Tags: - MKB - zefstandigen - ZZP

open link

8 december 2020 - Sociale Vraagstukken

Basisinkomen kan 100-duizenden nieuw perspectief bieden

Als het aan de voorzitter van de Vereniging Basisinkomen, Alexander de Roo, ligt, vestigen we al onze aandacht op de invoering van het basisinkomen. Dat biedt, veel meer dan de basisbaan, mensen de kans om zelf te bepalen of en hoeveel ze willen werken. En het is nog betaalbaar ook.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie


Tags: - basisbaan

open link

3 december 2020 - 360 International Media

Maakt basisinkomen een einde aan de armoede in Kenia?

‘Het universeel basisinkomen is het antwoord op de door covid-19 verscherpte ongelijkheid.’ Deze boude stelling is de titel van een blog van Kanni Wignaraja en Balazs Horvath van het UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Kanni pleitte er al eerder voor om het universeel basisinkomen een prominente plek te geven in het coronabeleid.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - economie en Bi


Tags: - cash transfer - covid-19 - Kenia

open link

24 november 2020 - Kerknet

Paus pleit in nieuw interviewboek voor universeel basisinkomen

Paus Franciscus pleit voor een universeel basisinkomen. Dat kan een belangrijke aanzet geven om volledige werkgelegenheid tot stand te brengen. Hij hoopt dat dat ook helpt tegen de huidige crisis van de wereldeconomie. Het universele basisinkomen kan de arbeidsmarkt hervormen, omdat mensen de waardigheid krijgen waardoor zij de arbeidsvoorwaarden kunnen weigeren die hen tot armoede veroordelen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws

open link

23 november 2020 - CNN

Job guarantees and free money: ‘Utopian’ ideas tested in Europe as the pandemic gives governments a new role

"Covid-19 has been [a] game changer," ..... "It has meant that we've seen the suggestion of a universal basic income in a completely different light." In her view, the idea — sending cash regularly to all residents, no strings attached — now looks more "pragmatic" than outlandish.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - economie en Bi - Politiek

open link

20 november 2020 - De Stadsbron

Discussie over basisinkomen laait op tijdens coronacrisis

Het basisinkomen. Het staat op de agenda van politieke partijen, er zijn discussies in de media en er worden bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd. Bert Vos bespreekt het met Amersfoorters.


Categorieën: - Amersfoort - Politiek


Tags: - Amersfoort

open link

20 november 2020 - OneWorld

WAT LEVERT HET BASISINKOMEN NEDERLAND(ERS) OP?

De coronacrisis legt de scheuren in het sociale stelsel bloot en de roep om verandering klinkt steeds luider. Kan het universele basisinkomen, oftewel ‘gratis geld’, een oplossing zijn? Mooi overzichtsartikel, wel iets aan de sombere kant over de financiële haalbaarheid.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Gezondheid en welzijn

open link

19 november 2020 - ESB

Reactie: Basisinkomen ziet er beter uit dan gedacht

In een reactie op het artikel van Alfred Kleinknecht over het onvoorwaardelijk basisinkomen, schrijven Emiel Althuis en Peter van Hoesel dat het voor de overheid veel minder zal kosten dan Kleinknecht voorspiegelt.


Categorieën: - belasting & Bi - Commentaar

open link

17 november 2020 - HomeFinance

Basisinkomen op de politieke agenda!

Anneke Ranzato is bijzonder benieuwd of het basisinkomen, oh nee... het b-woord, nu serieus voet aan de grond krijgt in het politieke landschap. Dat zou ik een mooie ontwikkeling vinden!


Categorieën: - Politiek


Tags: - b-woord

open link

15 november 2020 - NU

Basisinkomen roept felle reacties op: ‘Worden mensen er niet inactief door?’

Nu de coronacrisis de baanzekerheid van Nederlanders aantast, lijkt een onvoorwaardelijk basisinkomen volgens de voorvechters een beter idee dan ooit. EEen prelude om het eens echt te proberen?


Categorieën: - Politiek

open link

31 oktober 2020 - de Volkskrant

Geldzorgen komen vaak te laat

Mooi artikel in de Volkskrant. Helaas komt basisinkomen pas aan het eind een beetje aarzelend als oplossing aan de orde.


Categorieën: - economie en Bi - experimenten


Tags: - armoede - cash transfer - gratis geld

open link

22 oktober 2020 - Zorg + Welzijn

Column: Eigendunk versus vertrouwen

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je mensen kan helpen door ze dingen onvoorwaardelijk te geven. Of het nou gaat om geld voor ontwikkelingshulp of daklozen: de meeste mensen, ook als ze op straat leven of in een ver vreemd land wonen, blijken er prima mee om te kunnen gaan.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Opinie

open link

20 oktober 2020 - Vox

Everywhere basic income has been tried, in one map

Recent overzicht experimenten en programma's met basisinkomen. Korte beschrijvig van de ontwikkelingen in USA, Canada, Brazilië, Finand, Duitsland, Spanje, Nederland, Iran, Kenia, Namibië, India, China en Japan. Is niet volledig, maar er staan wel zaken op die niet genoemd zijn in het overzicht op de VBi-site


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten


Tags: - Alaska - experimenten - Iran - Macao. Hongkong - Yang

open link

17 oktober 2020 - NPO

Documentaire over Pieter Kooistra ‘Denk het onmogelijke’

Portret van Pieter Kooistra, kunstenaar en oprichter van de kunstuitleen. Hij bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen, dat veertig jaar later weer actueel is.


Categorieën: - Audio/Video - economie en Bi - Geschiedenis - Informatie - Leeuwarden

open link

17 oktober 2020 - Topics

GroenLinkser strijdt al 40 jaar voor het basisinkomen. Vergeefs. ‘Maar het gaat een keer gebeuren’

Dit artikel uit de Gelderlander van 15-10-2017 is inmiddels ook digitaal leesbaar via Topics. In de krant was de titel: Iedere Nederlander 600 Euro: ‘Maar het gaat een keer gebeuren’


Categorieën: - Politiek


Tags: - Alexander de Roo - de Gelderlander - Groen Links

open link

10 oktober 2020 - CNN

Researchers gave thousands of dollars to homeless people. The results defied stereotypes.

Geld voor daklozen in Canada. Een variant op de eerdere actie bij daklozen in Londen, Voorlopige resultaten zeer positief.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - Onderzoek


Tags: - daklozen

open link

5 oktober 2020 - Boeddistisch Dagblad

Gaat basisinkomen een prominente rol spelen in de verkiezingstijd?

Het eerste schaap is over de dam. De Partij van de Dieren gaat basisinkomen in haar verkiezingsprogramma opnemen, aldus Tweede Kamerlid Lammert van Raan. Hij zit zelf in de commissie die dat programma schrijft. D66 heeft haar concept verkiezingsprogramma al bekend gemaakt. Zij gaan voor een negatieve inkomstenbelasting. De werkgroep Deel de Welvaart .......


Categorieën: - Politiek

open link

5 oktober 2020 - Reformatorisch Dagblad

Nieuwe poging burgerinitiatief voor Europees basisinkomen

Meerdere Europese organisaties zetten zich in om een basisinkomen opnieuw op de Europese agenda te krijgen, waaronder de Nederlandse Vereniging Basisinkomen. Het burgerinitiatief neemt een jaar de tijd om de daarvoor benodigde 1 miljoen handtekeningen te verzamelen.


Categorieën: - Burgerinitiatief


Tags: - Basisinkomen - burgerinitiatief - Europees Burgerinitiatief

open link

3 oktober 2020 - de Gelderlander

‘Economie moet op de schop’: werkgevers willen meer flexibiliteit van hun personeel

De Nederlandse economie moet drastisch worden hervormd, vinden werkgevers. De coronacrisis bewijst dat de economie flexibeler moet worden, zegt AWVN-directeur Raymond Puts. Op termijn zorgt dit voor meer vaste banen, zegt hij.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi


Tags: - flexibiliteit

open link

2 oktober 2020 - Youtube

OnlineSeminar Webinar PvdA Bestaanszekerheid Webinar

Met dank aan Gerard van Oosterhout kunnen jullie deze online bijeenkomst volgen (1 uur 14 min) over een belangrijk PvdA-thema. In de voorbereidende gesprekken, die hebben geleid tot het hier besproken advies, is ook het basisinkomen meegenomen. Daarin is basisinkomen op lange termijn gezet en het is ook niet doorgerekend zoals andere partijen nu wel doen.


Categorieën: - Audio/Video - Politiek


Tags: - basiszekerheid - pvda

open link

18 september 2020 - Radio Gofbreker

Radiouitzending Golfbreker Amersfoort

Over basisinkomen


Categorieën: - Amersfoort - Audio/Video - economie en Bi - Politiek

open link

15 september 2020 - McKinsey

An experiment to inform universal basic income

McKinsey constateert dat bij het Finse exeriment het arbeidsaanbod licht is gestegen, in tegenstelling tot de verwacting van velen. Daar naast was er een enorme stijgeing inhet welbevinden van de deelnemers, Een he vertrouwen in anderen en in de instanties is toegenomen.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - Onderzoek


Tags: - arbeidsaanbod - exeriment - finland - verrouwen - welbevindien

open link

Impressum

Secretariaat Vereniging Basisinkomen,
Benedendorpsweg 65
6862WC Oosterbeek
Tel: 06-26436488
Press Phone: +31626436488

contactformulier

TRIODOS bank
IBAN nummer: NL52TRIO 0391 2270 68
BIC/SWIFT: TRIONL2U
KvK: 40537240

RSIN/ficaal nr: 8077.23.381

 

 

Privacyverklaring

Word lid

Word lid van Vereniging Basisinkomen en word aktief! Klik hier!

Nieuwsbrief

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief van Vereniging Basisinkomen

Stuur mij een email bij nieuwe berichten op basisinkomen.nl

Doneren

Doneer aan de Vereniging Basisinkomen.

ANBI

Categorieën

Archief

Agenda

<< okt 2021 >>
mdwdvzz
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31