Hieronder vind je berichten in de pers en ander nieuws dat ons opviel, met links naar de bron.
Mis je een bericht dat hier wel thuis hoort, gebruik dat dit contactformulier en geef de titel, de bron, een werkende link en een korte toelichting door.
Zie voor een meer volledige overzicht BASISINKOMEN NIEUWSFEITEN met ook een verzameling Foute Quotes.

1 februari 2023 - fac. Rechten, RUG

Eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig

Universele regelingen kunnen gepresenteerd op een continuüm. Een volledig universeel stelsel in de vorm van een basisinkomen werd door veel sprekers beschouwd als financieel onhaalbaar. Een basisinkomen zal ook de noodzaak van flankerend beleid niet wegnemen. Maar een vorm van een gedeeltelijk basisinkomen is wel een mogelijkheid.


Categorieën: Armoede - Informatie - Opinie


Tags: - universalisme

open link

17 januari 2023 - Universiteit Leiden

Onderzoek naar de toekomst van de arbeidsmarkt ontvangt 3,4 miljoen euro

Een internationaal consortium onder leiding van Olaf van Vliet heeft een Horizon Europe subsidie van 3,4 miljoen euro gewonnen. In het onderzoek staat centraal hoe wereldwijde sociale veranderingen zoals migratie, digitalisering en de klimaattransitie de arbeidsmarkt beïnvloeden en wat daar de gevolgen van zijn voor de sociale zekerheid en politieke voorkeuren.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Onderzoek

open link

15 januari 2023 - Chris Aalberts

Een papieren oplossing voor armoede? PvdA en GroenLinks dolenthousiast!

PvdA en GroenLinks blijken beide een werkgroep basisinkomen te hebben. De werkgroepen organiseren deze bijeenkomst samen. De uitnodiging bevat een grafiek die laat zien dat de lastendruk op lage inkomens het hoogst is en op hoge inkomens het laagst. Hier moet duidelijk iets aan gedaan worden en dus horen we allerlei sprekers over de plannen van links om hier verandering in te brengen.


Categorieën: - Bijeenkomsten - Evenement - Opinie - Politiek

open link

11 januari 2023 - MT/Sprout

Jamal Oulel: is een startup beginnen alleen voor de rijken?

We willen graag dat Nederland een land van gelijke kansen is, maar zover is het nog lang niet. Zouden we andere nieuwe bedrijven krijgen, en dus ook andere oplossingen voor maatschappelijke problemen, als de kansen om een onderneming te starten gelijk waren voor iedereen, ongeacht achtergrond of portemonnee? Volgens Jamal Oulel moeten we snel werk maken van een serieus basisinkomen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie

open link

9 januari 2023 - De jonge psychater

Een basisinkomen als psychische interventie

Er zijn positieve effecten van het verstrekken van basisinkomen aan kwetsbare jongeren, daklozen en mensen met een laag inkomen. In dit stuk bespreken we een aantal voorbeelden van hoe het basiskomen wordt ingezet en bespreken we of er wetenschappelijke onderbouwing is om het basisinkomen te verantwoorden..


Categorieën: - experimenten - Gezondheid en welzijn - Opinie

open link

6 januari 2023 - Sociale Vraagstukken

TWISTGESPREK Lost een basisinkomen armoede op?

Het boek Samen rijk van Koen Bruning is een pleidooi voor een ‘vrijheidsdividend’ als oplossing voor de groeiende ongelijkheid in onze samenleving. Bruning, die aan de Vrije Universiteit PPE (politics, philosophy, economics) studeert, stelt: ‘Geef iedere Nederlander 1.000 euro per maand en je krijgt een samenleving waarin burgers tegengewicht kunnen bieden tegen de geclusterde macht.’


Categorieën: - Armoede - economie en Bi

open link

5 januari 2023 - de Volkskrant

Sommige Nederlanders zijn té rijk, stellen limitaristen. Is het tijd voor een bestaansmaximum?

Kan een mens té rijk zijn? Ja, als anderen tekortkomen, vinden de zogeheten limitaristen. Vanwege de grote ongelijkheid pleiten zij voor een bestaansmaximum. De vraag is dan bij hoeveel miljoen het afromen moet beginnen. ‘Er komt een punt waar nóg meer zinloos is.’


Categorieën: - Armoede - belasting & Bi - Binnenlands Nieuws

open link

3 januari 2023 - het Financiele Dagblad

Voer een basisinkomen in en red de arbeidsmarkt!

Als belangrijkste radicale oplossing: een basisinkomen. Ja, echt. Ik heb hier lang over getwijfeld en ik weet dat er nadelen aan zitten. Maar ik ben klaar met het gerommel in de marge. Als iets kapot is moet je het gewoon repareren. Hans Stegeman


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws

open link

31 december 2022 - Eindhovens Dagblad

Proef met financiële rust voor kwetsbare jongeren is volgens Eindhoven ‘baanbrekend’

Een proef met financiële zekerheid voor dertig kwetsbare jongeren in Eindhoven, is baanbrekend. Deelnemers vonden onderdak, gingen aan het werk en schulden werden afgelost. De resultaten zijn reden om de proef te continueren. In totaal tien (voormalige) dak- en thuisloze jongvolwassenen kregen destijds het aanbod om een jaar lang in alle rust aan hun persoonlijke ontwikkeling te kunnen werken.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - experimenten

open link

30 december 2022 - De Helling

Kan het basisinkomen ook van pas komen in de ontwikkelingssamenwerking?

Het concept van ‘onvoorwaardelijke cash transfers’ heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Daarbij wordt een deel van het ontwikkelingssamenwerkingsgeld niet gebruikt om putten te slaan, scholen te bouwen of voedselprogramma’s op te zetten, maar linea recta gegeven aan mensen die in armoede leven. Zonder dat daar iets tegenover staat.


Categorieën: - experimenten - Informatie - invoering Bi - Politiek


Tags: - ontwikkelingshulp

open link

27 december 2022 - FNV

Onthulling geheim experiment met basisinkomen

In het diepste geheim is in een aantal organisaties in Noord Nederland een proef met het basisinkomen gestart bij een divers gezelschap werkenden. De vakbond FNV heeft met twee onbekende medewerkers aan dit project. De resultaten zijn indrukwekkend, iets wat de deelnemers totaal niet verrast. Geheim onderzoek Het onderzoek is onder volstrekte geheimhouding uitgevoerd. Dit om de voorkomen dat tege


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - experimenten - Vakbond & Bi


Tags: - geheim

open link

16 december 2022 - Vinisva.nl

Essay – Het basisinkomen volgens HoaxWiki

Op HoaxWiki, een website die van zichzelf zegt op sarcastische wijze hoaxes en complotten te beschrijven, staat een verhandeling over het basisinkomen. Hans Geurts voelde de behoefte om dat stuk eens goed onder de loep te nemen. Er worden namelijk boude uitspraken gedaan en er wordt geredeneerd vanuit soms totaal verkeerde aannames. aannames. Het mag uiteraard, maar het is niet eerlijk.


Categorieën: - Commentaar - Opinie

open link

16 december 2022 - Stellingwerven.dds

Toch maar een basisinkomen?

Piet van de Lende heeft altijd gedacht dat een basisinkomen verschillende nadelen heeft en eigenlijk een elitaire eis is. Maar we zullen nu voorbij de argumenten over en weer van de voor- en tegenstanders van een basisinkomen oplossingen moeten bedenken, in een open discussie, in de wetenschap dat we een sociaal zekerheidsstelsel zullen moeten ontwikkelen dat anders in elkaar zit dan nu.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Oproep - Vakbond & Bi

open link

16 december 2022 -

NH Meetup: Hoe kom je rond als het vóór de crisis al moeilijk was?

De hoge inflatie en explosief gestegen kosten voor energie baren steeds meer Noord-Hollanders zorgen. Uit een onderzoek dat NH Nieuws samen met Kieskompas uitvoerde blijkt de inwoners van onze provincie hun zorgen over de betaalbaarheid van het levensonderhoud één van de allerbelangrijkste onderwerpen vinden. Ongeveer vanaf minuut 24 komt basisinkomen aan de orde.


Categorieën: - Armoede - Audio/Video - Opinie - Participatie

open link

12 december 2022 - De Correspondent

Tientallen crises en maar één oorzaak: een gebrek aan solidariteit

De compensaties voor talrijke crises klotsen op dit moment tegen de plinten. Fijn, die solidariteit. Maar wie al langer rond de armoedegrens leeft kan je vertellen: juist een gebrek aan solidariteit is waar al deze problemen mee begonnen. Helaas ontbreekt in het artikel van Tim 'S Jongers de meest eenvoudige oplossing om die solidariteit vorm te geven: voer basisinkomen in!


Categorieën: - Armoede - Commentaar - Opinie


Tags: - solidariteit

open link

9 december 2022 - NRC

Basisinkomen nodig

Alexander de Roo reageert op Paul Schnabel. Hij stelt een systeem van burgerbijslag voor alle volwassenen tot de AOW-leeftijd, gefinancierd door het afschaffen van toeslagen en belastingkortingen en hogere belastingen voor de bovenkant. Het bedrag is ongeveer 1.000 euro voor een alleenstaande en 1.600 voor een stel.


Categorieën: - Armoede - belasting & Bi - invoering Bi


Tags: - burgerbijslag

open link

7 december 2022 - Kennismakers FWO Vlaanderen

Een Basisinkomen voor iedereen, zijn we daar klaar voor?

Stel je een wereld voor waarin niemand met honger gaat slapen of met tegenzin een job moet aanvaarden ‘voor het geld’. Klinkt goed? Een universeel basisinkomen kan een wapen zijn om armoede te bestrijden. Bovendien geeft het mensen de vrijheid om hun leven zelf in te vullen. De KU Leuven onderzoekt of er genoeg maatschappelijk draagvlak bestaat om zo’n basisinkomen ook effectief in te voeren.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - argumenten-voor - Buitenlands Nieuws - Informatie - Onderzoek

open link

1 december 2022 - Delft Matters

Het basisinkomen is een mooi concept dat mensen vrijheid geeft

Marjan van Parijs: “Met een basis­inkomen had Luc zich na zijn afstuderen al volledig op het onderwerp golfenergie kunnen ­richten. Jonge mensen zouden vaker de ruimte moeten ­krijgen om hun passie te volgen.” Om dat te stimuleren, ontwikkelde Van Parijs het idee van de geefcirkel, waarbinnen een aantal mensen iemand financieel adopteert. Ze richtte er de ­stichting FairWelfare voor op.


Categorieën: - economie en Bi - Onderzoek - Opinie

open link

28 november 2022 - Binnenlands Bestuur

Kabinet wil minder hardvochtig handhaven

De overheid wil uitkeringsontvangers vanuit vertrouwen bejegenen: ‘We gaan ervan uit dat mensen het goede willen doen.’ De focus in de sociale zekerheid lag de afgelopen jaren te veel op handhaving en fraudebestrijding, vinden ministers Van Gennip en Schouten. In plaats daarvan moet de mens weer centraal komen te staan.


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - Onderzoek - Participatie

open link

24 november 2022 -

Omstreden én geslaagd: proef met basisinkomen voor ggz-patiënten

Ze zijn psychiatrisch patiënt, verslaafd, hebben een strafblad en leven op de armoedegrens. Veertien inwoners van Den Helder ontvingen bij wijze van proef drie jaar lang 350 euro per maand bovenop de uitkering. Wat deed dat met hun leven? Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl.


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - experimenten - Gezondheid en welzijn


Tags: - NU.nl

open link

30 oktober 2022 - Spanje vandaag

5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid gaat meedoen met een proefproject dat wereldwijd plaatsvindt waarbij op 200 plaatsen het universele basisinkomen getest wordt. Dit ‘Renta Básica Universal’ is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van een overheid ontvangt. In Catalonië doen 5.000 inwoners mee die gedurende 24 maanden 800 euro per maand ontvangen wat 300 euro i


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten


Tags: - Catalonië - Spanje

open link

29 oktober 2022 - De Stentor

‘Krijgen we straks een toeslag voor boodschappen? Voer liever direct een basisinkomen in’

De vele toeslagen die Nederland kent, vormen een ingewikkeld systeem en er kan veel misgaan gezien de toeslagenaffaire. Schaf toeslagen af, bepleit Patricia Klaus die zichzelf uit armoede vocht en zich nu inzet om armoede te verlichten. En voer een basisinkomen in. ‘Basisinkomen kan levens redden.’


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - Opinie

open link

24 oktober 2022 - Sociaal Net

Als we nu eens gewoon geld geven in plaats van hulp?

Kan je mensen uit de armoede helpen door gewoon geld te geven? Wereldwijd nemen overheden en organisaties de proef op de som. “Mensen vinden het heel lastig als iemand onvoorwaardelijk geld krijgt. Tot het over henzelf gaat. Want zelf zouden ze het geld wel rationeel besteden.”


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - experimenten - Onderzoek


Tags: - cash transfer

open link

13 oktober 2022 - Binnenlands Bestuur

Een pleidooi voor burgerbijslag

Toeslagen en belastingkortingen kunnen vervangen worden door iets veel eenvoudigers, betoogt Alexander de Roo. Namelijk: burgerbijslag.


Categorieën: - Armoede - belasting & Bi - Binnenlands Nieuws - Opinie

open link

29 september 2022 - Binnenlands Bestuur

Liever Scandinavisch model dan basisinkomen

Nederlanders vinden dat bijstandsgerechtigden meer ruimte moeten krijgen om giften te ontvangen of inkomsten uit werk te behouden. Ze zijn ook bereid om daar meer belasting voor te betalen. Wel moeten mensen in de bijstand een tegenprestatie leveren en actief op zoek gaan naar werk. Doen ze dat niet, dan zijn sancties gewenst, hoewel die niet te hoog mogen zijn.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Onderzoek


Tags: - bijstand - sollicitatieplicht

open link

21 september 2022 - Brabants Dagblad

Voor arme burgers voelt Miljoenennota slechts als ‘pleisters plakken’: ‘Geef iedereen een basisinkomen’

Minimumloon, bijstand en AOW 10 procent omhoog, meer zorg- én huurtoeslag, lagere inkomstenbelasting en de overheid die meebetaalt aan je energierekening; je zou als burger in armoe bijna blij kunnen worden.... Je kunt langs wel 23 loketten om je kostje bij elkaar te scharrelen. Een basisinkomen geeft rust en niet het gedoe van al die regelingen.


Categorieën: - Armoede - Commentaar - Publicaties

open link

15 september 2022 - ESB

Nederlanders zijn voor een genereuze én activerende bijstand

Bij de vormgeving van de bijstand is het balanceren tussen activeren enerzijds en ‘de menselijke maat’ anderzijds. Hoe denken Nederlanders over de inrichting van de bijstand? Door Marion Collewet, Kim Fairley, Roselinde Kessels, Marike Knoef, Olaf van Vliet.


Categorieën: - Armoede - Informatie - Onderzoek


Tags: - bijstand

open link

11 september 2022 - Radboud Universiteit

Als de lokale overheid vertrouwen geeft, krijgt ze vertrouwen terug

Kun je met mensen in de bijstand anders omgaan dan nu gebeurt? Met minder strenge regels en meer ruimte voor eigen initiatief? Dat is geprobeerd in 2018 en 2019 in o.a. Nijmegen. Voor uitstroom naar werk lijkt de experimentele aanpak weinig succesvoller dan de huidige. Maar voor het vertrouwen in met name de lokale overheid maakt die wél verschil.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws - experimenten - Nijmegen - Onderzoek


Tags: - vertrouwen

open link

8 augustus 2022 - Platform O

Huidig ontslagrecht frustreert mobiliteit op arbeidsmarkt

Ontslagbescherming is een verworvenheid in ons arbeidsbestel. Het beschermt werknemers immers tegen het risico van willekeur. Maar de vraag is of het huidige systeem van ontslagbescherming niet te rigide is.  Jan Soons stelt voor  om de bestaande voorwaardelijke bijstand om te vormen tot een onvoorwaardelijke bestaansgarantie. En ‘onvoorwaardelijk’ betekent ook écht onvoorwaardelijk.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie

open link

25 juli 2022 - Resource WUR

‘Kantelpunten-hoogleraar’: sociale stress versterkt schadelijke overtuigingen

Stress versterkt de hardnekkigheid van de overtuigingen die schuilgaan achter psychiatrische stoornissen, vooroordelen en complotdenken. En daarom kunnen maatregelen die sociale stress verminderen – een basisinkomen of betere baanbescherming – de meest effectieve manier zijn om problemen tegen te gaan zoals depressie, psychose, discriminatie en samenzweringstheorieën.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Gezondheid en welzijn - Onderzoek

open link

4 juli 2022 - Nederlands Dagblad

Extreme armoedebestrijding die wél werkt: Togo is goed bezig

Een wereld zonder extreme armoede in 2030. Het was een nobel doel, maar halen doen we het niet. Covid-19 gooide roet in het eten, Deze plotselinge armoedeval zorgt desondanks voor hoopvolle initiatieven. In tien dagen tijd werd in Togo het Novissi Cash Transfer opgezet. Mensen in dat systeem, kregen drie maanden lang 20 dollar per maand, uitgekeerd.


Categorieën: - Armoede - Buitenlands Nieuws


Tags: - cash transfer - Togo

open link

3 juli 2022 - Dagblad van het Noorden

Een jaar lang elke maand een basisinkomen van 1250 euro? Jovannah (25) wint deze bijzondere prijs in Grand Theatre in Groningen

Jovannah Bär (25) uit Utrecht heeft zaterdagavond in Grand Theatre een basisinkomen binnengesleept. Studio Julian Hetzel geeft het geld weg in het kader van theaterproject There will be light. ,,Ik heb eindelijk weer opties.’’


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - experimenten

open link

30 juni 2022 - Op zoek naar de makers

Melkveehouder: “Geef de boer een basisinkomen”

“De samenleving vraagt ons om minder koeien te houden. Dat kunnen wij. Maar niet tegen de huidige melkprijs.” Dat zegt melkveehouder Rolf Roelofs, die boert in het Overijsselse Lemelerveld. Rolf denkt het gat tussen de huidige melkprijs en een eerlijk inkomen voor de boer te kunnen dichten met een combinatie tussen melkproductie tegen wereldmarktprijzen en een op subsidies gebaseerd basisinkomen.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws


Tags: - boeren

open link

23 juni 2022 - EenVandaag

Hoe een tijdelijk ‘basisinkomen’ thuisloze jongeren op weg kan helpen: ‘Er is rust nodig om je te kunnen ontwikkelen’

Een thuisloze jongere een jaar lang 1050 euro per maand geven om te besteden aan zelf opgestelde doelen, helpt dat iemand het leven op de rit te krijgen? De mensen achter het project 'Bouwdepot' geloven van wel. Jennifer zag haar leven erdoor veranderen.


Categorieën: - Armoede - experimenten - Participatie


Tags: - bouwdepot

open link

22 juni 2022 - Binnenlands Bestuur

Experimentele armoedeaanpak vraagt om ‘lefgemeente’

De gemeente Schiedam wees vorige week een gift van twee fondsen af die ten goede moest komen aan inwoners in armoede. Het uitdelen van extra geld aan bijstandsgezinnen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Je hebt gemeenten nodig die de ruimte die de wet biedt, durven te pakken’, zegt projectadviseur Peter van Zoeren van Kansfonds.


Categorieën: - Armoede - Participatie

open link

31 mei 2022 - NOS

Invoering basisinkomen goed idee? “Het leidt tot minder bullshit jobs”

Door de inflatie en stijgende gas- en energieprijzen komen steeds meer mensen in de financiële problemen. Opnieuw laait de discussie op of invoering van het basisinkomen een goede oplossing kan zijn. Volgens het CPB en SCP maakt het basisinkomen het belastingstelsel ook nog eens eenvoudiger, waardoor mensen minder snel in problematische schulden raken. Dus kortom: waarom niet?


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Informatie

open link

28 mei 2022 - De Correspondent

Wat Shasha (31) ervoer na 8 maanden basisinkomen: als je de kans krijgt om te falen, kom je verder

Honderd burgers schenken maandelijks 50 euro, om zo vijf huishoudens tijdelijk een soort basisinkomen te bieden. Zonder tegenprestatie. Dat is het idee achter Collectief Kapitaal. Shanayda ‘Shasha’ Triebel was een van de ontvangers. ‘Het extra geld gaf me ruimte om een negatieve spiraal te doorbreken, om te ontdekken en te durven falen.’


Categorieën: - Armoede - experimenten - Gezondheid en welzijn


Tags: - collectief kapitaal

open link

23 mei 2022 - het Financiele Dagblad

Basisinkomen rukt stil maar gestaag op in de EU

Finland experimenteerde er mee, in Duitsland loopt er nog een proef: het basisinkomen, oftewel mensen een toelage geven zonder dat daar een verplichting tegenover staat. Na het nieuws in 2021 dat Catalonië in 2023 voor vijfduizend mensen een basisinkomenproject wil beginnen, komt er nu ook een experiment in Polen, zo bleek afgelopen week.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - invoering Bi

open link

23 mei 2022 - Geluk Centraal

Jan Willem de Graaf: Zin in een basisinkomen?

Jan Willem de Graaf wil er voor waken dat een basisinkomen leidt tot een leeg bestaan. Geluk Centraal bepleit zo'n basisinkomen, maar noemt dat, mede om die reden, een Maatschappelijk Inkomen. En belastingen worden een Maatschappelijke Bijdrage.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Gezondheid en welzijn

open link

19 mei 2022 - Geluk Centraal

Maatschappelijk inkomen (voorheen basisinkomen), de basis voor Geluk

Geluk Centraal is een voorstander van een Maatschappelijk Inkomen. Dat zorgt ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over of je wel rond kunt komen aan het eind van de maand. Door die zekerheid gaat men - zo tonen diverse onderzoeken aan - zich meer richten op activiteiten die voor henzelf een grote toegevoegde waarde hebben. Ook de maatschappij plukt daar de vruchten van.


Categorieën: - Armoede - Gezondheid en welzijn - Onderzoek

open link

19 mei 2022 - Human

In een rijk land als Nederland zouden mensen niet in armoede mogen leven

Een sociaal rechtvaardige samenleving, waarin mensen niet onverschillig blijven als anderen kopje onder gaan. Dat is het ideaal van Denise Harleman, die een sociaal experiment begon waarmee ze geld inzamelde om mensen in armoede maandelijks duizend euro te geven. In de radio-uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met haar over haar idealen en wat zij doet voor een betere wereld.


Categorieën: - Armoede - Audio/Video - belasting & Bi - experimenten - invoering Bi

open link

25 maart 2022 - Sociale Vraagstukken

Experiment met basisinkomen: sociaal zekerheidsstelsel anders bekeken

In Amsterdam-Noord loopt een project met kapitaal van honderd particulieren. Vijf werkende minima krijgen onder meer maandelijks 1000 euro, bovenop hun minimuminkomen. Onderzoeker Jaswina Elahi beschrijft het gewaagde experiment.


Categorieën: - Amsterdam - experimenten


Tags: - collectief kapitaal

open link

5 maart 2022 - LEF

10 redenen vóór een basisinkomen

LEF is een hartstochtelijk voorstander van het welvaartsdividend, ook wel basisinkomen of vrijheidsdividend genoemd. Veel mensen vragen ons met welke reden? De betere vraag is, waarom zou je het basisinkomen niet invoeren? Er zijn namelijk zoveel positieve kanten. Om de eerste vraag toch te beantwoorden hebben we de 10 belangrijkste argumenten op een rijtje gezet.


Categorieën: - argumenten-voor - Opinie

open link

14 januari 2022 - Universiteit Leiden

Werkbereidheid neemt niet af door basisinkomen

Het invoeren van een basisinkomen leidt er niet noodzakelijkerwijs toe dat mensen minder gaan werken. Zo luidt de conclusie van een reeks gedragsexperimenten van cognitief psycholoog Fenna Poletiek, sociaal psycholoog Erik de Kwaadsteniet en cognitief psycholoog Bastiaan Vuyk. Ook vonden zij aanwijzingen dat mensen met een basisinkomen eerder een baan zoeken die beter bij hen past.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws - Onderzoek

open link

10 januari 2022 - De Correspondent

Dit simpele idee kan 99 procent van de ontwikkelingshulp op z’n kop zetten

Armoede is een complex probleem. Maar armoede is ook gewoon: een gebrek aan geld. Wat als we al onze ingewikkelde hulpprogramma’s nu eens als cash zouden uitkeren aan arme mensen?


Categorieën: - Armoede - experimenten - Opinie

open link

6 januari 2022 - Inclusion

Waarom het geven van een basisinkomen een effectieve methode van ontwikkelingssamenwerking is

Geld geven aan mensen die in armoede leven, zonder voorwaarden, werkt dat wel? Lange tijd werd gedacht dat het geen goed idee was, dat het de ontvangers passief zou maken of dat het geld niet goed besteed zou worden. Inmiddels is in veel projecten echter aangetoond dat het goed werkt, en zelfs beter dan traditionele ontwikkelingssamenwerking. In deze blog kijken we waarom en ook wat nu beter werkt


Categorieën: - Armoede - experimenten

open link

26 november 2021 - NOS

Amsterdam gaat langer door met premie voor werkenden in de bijstand

Amsterdamse bijstandsgerechtigden kunnen voorlopig parttime blijven werken zonder dat al hun verdiensten worden verrekend met hun uitkering. Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van wethouder Rutger Groot Wassink. De gemeente zoekt hiermee naar eigen zeggen de randen op van wat wettelijk mag. Sinds 2018 liep er in Amsterdam al een proef met zo'n 5000 mensen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Binnenlands Nieuws


Tags: - bijstand

open link

3 november 2021 - Binnenlands Bestuur

PARTICIPATIE VEREIST VAST INKOMEN

De bedoeling van de Participatiewet dat iedereen meedoet. In werkelijkheid is de gemeentelijke bijstand volgelopen met mensen met problematische overheidsschulden. In de steek gelaten jonge moeders, overspannen mantelzorgers etc, Van participatie is weinig terecht gekomen. Hoog tijd om hiermee te stoppen en de weg in te slaan naar een individueel basisinkomen.


Categorieën: - Armoede - Opinie - Participatie

open link

20 oktober 2021 - NOS

Tilburgse bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen op proef

In Tilburg mogen inwoners die in de bijstand zitten een halfjaar samenwonen op proef, zonder dat dat invloed heeft op hun uitkering. Normaal gesproken moeten bijstandsgerechtigden het melden als ze bij iemand intrekken. Doordat ze hun woonkosten dan kunnen delen, gaat hun uitkering omlaag. Mensen in de bijstand testen daardoor vaak niet of samenwonen iets voor hen is.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Participatie


Tags: - bijstand - samenwonen

open link

11 oktober 2021 - het Financieele Dagblad

Nederlander Guido Imbens wint Nobelprijs voor economie

'Daar kregen de loterijwinnaars niet in één keer $500.000, maar wel twintig jaar lang $25.000', legt de econoom uit. 'Dat lijkt dus op een basisinkomen. We bekeken hoe zij het een paar jaar later deden. Werkten ze minder lang bijvoorbeeld, en hoeveel verdienden ze? Daaruit bleek dat het effect van het basisinkomen vrij klein is.'


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Onderzoek

open link

7 oktober 2021 - VN (Vrij Nederland)

Het belang van betaald werk wordt chronisch overschat, stelt deze sociologe

In haar boek Werk is geen oplossing signaleert sociologe Marguerite van den Berg de ‘precarisering’ van de samenleving, wat inhoudt dat ons bestaan steeds maar onzekerder wordt. De grootste oorzaak? ‘De overtrokken kijk op het belang van betaald werk.’


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Informatie - Opinie


Tags: - Precariaat

open link

1 oktober 2021 - Binnenlands Bestuur

UITKERING ‘VANUIT VERTROUWEN’ BOTST MET PARTICIPATIEWET

Wat gebeurt er als je de regels van de Participatiewet loslaat en een uitkering verschaft op basis van vertrouwen in plaats van controle? Dat is een van de vragen die de gemeente Eindhoven wil beantwoorden in een uniek experiment dat binnenkort van start gaat. Wethouder Renate Richters heeft vertrouwen in de aanpak, maar ze verwacht wel dat het kan leiden tot een 'schurende discussie' met SZW.


Categorieën: - Armoede - experimenten - Participatie


Tags: - bouwdepot

open link

29 september 2021 - De Standaard

Alleen basisinkomen kan armoedeprobleem oplossen

Inkomensgebouw optillen Het probleem doet zich in alle rijke welvaarts­staten voor. De laagste ­lonen zitten tegen een glazen plafond aan. Dat zet een rem op het optrekken van de sociale minima tot boven de armoedegrens. Ze schurken te dicht bij het minimumloon aan, wat een werkloosheids­val genereert.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws

open link

20 augustus 2021 - HLN

Elon Musk: “Universeel basisinkomen zal nodig zijn in toekomst”

Volgens Tesla-baas Elon Musk zal in de toekomst een gegarandeerd basisinkomen nodig zijn. Dat zei Musk tijdens het AI-event van zijn bedrijf waar hij de Tesla Bot onthulde.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws - economie en Bi

open link

10 augustus 2021 - Veerhuis

BASISINKOMEN voor de AARDE – nieuw perspectief op een droom van Pieter Kooistra

Dient het basisinkomen onvoorwaardelijk te zijn of ook gebonden aan de (heilige) plicht om voor de Aarde en haar bewoners (mensen, dieren, planten) te zorgen? Het lijkt verstandig om het eerst voor de Aarde op orde te maken, omdat anders herstelfinanciering te duur zal worden en een basisinkomen onhaalbaar. Als we dat nu eens eerst aan gaan pakken.


Categorieën: - economie en Bi


Tags: - Pieter Kooistra - Veerhuis - veerhuis Varik

open link

2 augustus 2021 - Lover

HET BASISINKOMEN ALS GELIJKMAKER

Zou het niet mooi zijn als iedereen de vrijheid had om te doen wat zij willen? Met een basisinkomen, een vast bedrag per maand dat je zonder tegenprestatie van de overheid krijgt, zou dat zo maar kunnen. Toch is het een stuk complexer dan dat, want: zorgt een basisinkomen wel voor financiële onafhankelijkheid voor iedereen?


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie

open link

22 juli 2021 - Binnenlands Bestuur

ONVOORWAARDELIJK ‘LEERGELD’ VOOR EINDHOVENSE JONGEREN

De gemeente Eindhoven investeert ruim 700.000 euro in een innovatieve aanpak van dak- en thuisloosheid onder jongeren. Zo'n dertig jongeren in een kwetsbare situatie krijgen binnenkort een jaar lang een uitkering van 1.050 euro per maand zonder de gebruikelijke regels en voorwaarden. Uit eerdere pilots met de aanpak bleek dat financiële zekerheid jongeren helpt om stappen te zetten naar werk\ etc.


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - bouwdepot

open link

8 juli 2021 - de Telegraaf

’Basisinkomen invoeren’

Het initiatief van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie om de komende jaren de armoede onder kinderen te halveren lijkt sympathiek maar gaat helaas niet ver genoeg, vindt Joop Böhm.


Categorieën: - Commentaar - Opinie

open link

7 juli 2021 - Trouw

Voor gelijkere kansen moet eerst het erfrecht op de schop

Kinderen een jaar vroeger naar school sturen, helpt niet om kansengelijkheid te creëren. Het erfrecht opheffen wel, betoogt dominee Albert Ferwerda. Met de opbrengsten kan de staat dan een basisinkomen invoeren


Categorieën: - belasting & Bi - Opinie


Tags: - erfrecht

open link

18 juni 2021 - Kansfonds

Het effect van ‘gewoon geld geven’ aan Zaanse gezinnen in armoede

We willen weten wat er gebeurt als je kwetsbare gezinnen die in armoede leven een maandelijks geldbedrag geeft, zonder dat daar voorwaarden aan zijn verbonden. Mirre Stallen Onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws - experimenten

open link

17 juni 2021 - Linksom!

Een zakenkabinet als tussenstap – Tom van Doormaal en Peter van Hoesel

De eenvoudigste oplossing voor een evenwichtig inkomensbeleid is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (of varianten als een negatieve inkomstenbelasting of een verzilverbare heffingskorting), gecombineerd met een vlaktaks met in alle drie boxen een gelijk tarief, met gelijktijdige afschaffing van alle inkomensregelingen en aftrekposten.


Categorieën: - economie en Bi - Opinie - Politiek

open link

9 juni 2021 - Platform O

Leg de spookeconomie aan banden

De spookeconomie, waarin geld enkel wordt gebruikt om meer geld te verdienen, heeft nadelige gevolgen voor de reguliere economie en voor de maatschappij als geheel. Het zou zeker een goed idee zijn om de invoering van een voldoende hoog basisinkomen serieus te overwegen. Dat zou vooral ten bate komen van de mensen met de laagste inkomens, die het meeste last hebben van de spookeconomie.


Categorieën: - economie en Bi - Opinie

open link

4 april 2021 - het Financieele Dagblad

Geef meer geld

Wethouder Lahlah kreeg €250 om boodschappen te doen voor haarzelf en haar twee tieners. Iedereen lijkt armoede op te willen lossen: het Koningshuis, Rijk, provincies, gemeenten en Linda de Mol. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat er een beproefd en simpel middel bestaat tegen armoede: mensen meer geld geven.


Categorieën: - Armoede - experimenten - Opinie

open link

31 maart 2021 - het Parool

Koen (21) wilde profvoetballer worden, nu is hij voorvechter van het basisinkomen

Koen Bruning (21), student aan de Vrije Universiteit, kon door een blessure toch geen profvoetballer worden. Hij stak zijn energie in lezen en debuteert nu als schrijver met Samen Rijk, over het basisinkomen.


Categorieën: - Bibliotheek - Informatie

open link

30 maart 2021 - De wereld morgen (BE)

Waarom iedereen recht heeft op een onvoorwaardelijk basisinkomen

Er zijn meerdere argumenten die de introductie van een onvoorwaardelijk basisinkomen ondersteunen. De belangrijkste zijn (sociale) rechtvaardigheid, (individuele) vrijheid en basiszekerheid (van levensonderhoud). Het belang van de universaliteit van een basisinkomen - dat elk individu er, los van enige voorwaarden, recht oop heeft, wordt uitgelegd door Benoît Dutordoir.
open link

30 maart 2021 - Platform O

Maak inkomensbeleid eenvoudig

Inkomensbeleid is een warwinkel van vele overheidsregels waarmee wordt geprobeerd om de koopkracht van burgers op allerlei manieren aan te vullen. Dat lukt in veel gevallen in onvoldoende mate, want er zijn talloze huishoudens die desondanks in armoede leven. De gedachte achter het ingewikkelde inkomensbeleid is dat er maatwerk nodig is: elk type huishouden heeft...


Categorieën: - Armoede - Opinie - Politiek

open link

19 maart 2021 - het Parool

Gezocht: 5 vrijwilligers voor een basisinkomen

Duizend euro, acht maanden lang, zonder voorwaarden, om uit de sores te komen. De stichting Collectief Kapitaal heeft het klaarliggen voor vijf Amsterdammers, maar geld weggeven blijkt moeilijker dan het lijkt.


Categorieën: - Amsterdam - Armoede - experimenten


Tags: - collectief kapitaal

open link

18 maart 2021 - Sprank

‘Beter beleid begint niet in Den Haag’

Overheidsbeleid berust niet op wetenschappelijke kennis, maar op ideologie en incidentenpolitiek. En falend beleid wordt niet tussentijds bijgesteld, maar ijzerenheinig voortgezet. Peter van Hoesel vindt dat beleidsmakers de aansluiting missen bij de wetenschap, de uitvoeringspraktijk én de samenleving, Met veel aandacht voor basisinkomen als oplossing voor veel problemen


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - argumenten-voor

open link

17 maart 2021 - de Volkskrant

Koen Bruning (net 21) schreef een boek over basisinkomen en wil dat desnoods zelf invoeren

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Volt noemen het basisinkomen in hun programma. Sympathiek, vindt Koen, maar niet genoeg. Dit moet het centrum van de gedachten worden, niet het zoveelste punt op je lijst.


Categorieën: - Bibliotheek

open link

17 maart 2021 - Doorbraak.be

Universeel basisinkomen maakt opgang door corona

Vadertje Staat die u elke maand als volwassene voor niks 1500 euro stuurt? Werkend of werkloos. Gedaan met stempelgeld en andere uitkeringen. Covid-19 en de staatscadeautjes om in leven te blijven en de economie te doen draaien zijn een laboratorium voor het UBI, het Universeel Basisinkomen. Is een UBI prima of een godsgeschenk voor lanterfanters? Zekerheden op losse schroeven


Categorieën: - Buitenlands Nieuws

open link

3 maart 2021 - SEED

Preliminary Analysis: SEED’s First Year – Stockton Economic Empowerment Demonstration

Results released from the first year of the Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED) show guaranteed income drastically improves job prospects, financial stability and overall well being of recipients. Results gathered from the first year, which spanned February of 2019 to February of 2020, found recipients obtained full-time employment at more than twice the rate of non-recipients.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - overzicht experimenten


Tags: - Stockton

open link

15 februari 2021 - Sociale Vraagstukken

Het basisinkomen terug van nooit weggeweest

Het basisinkomen is zo'n idee dat weigert van de agenda te verdwijnen. En nu de toeslagenaffaire liet zien tot welke ellende een ontmenselijkte uitvoering van de sociale zekerheid leidt, is het basisinkomen weer helemaal hot. Zo staat er in het verkiezingsprogramma van zowel GroenLinks als D66 een variant van het basisinkomen. Door Marcel Canoy.


Categorieën: - Opinie - Politiek


Tags: - basisbaan - vrijblijvendheid

open link

10 februari 2021 - de Groene

Een vreedzame weigering

Het luie protest wordt steeds populairder. Tegen de kapitalistische ideologie. Want waarom zou je je uit de naad werken? En voor wie?


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie


Tags: - lui - protest

open link

2 februari 2021 - Geopolitiek in context

Zet ons land stappen richting basisinkomen?

Na de coronacrisis kan het geen business as usual worden. Er is een sterke case voor een basisinkomen. Dat doet wat aan de ongelijke verdeling van rijkdom en vermogen, en aan de onuitroeibare armoede. Met het basisinkomen heeft de politiek een gouden troef in handen. Paul Lookman over de discussie in België.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - Politiek


Tags: - belgie - Kristof Calvo - Nele Lijnen

open link

28 januari 2021 - Presse Bbox DE

“Bedingungsloses Grundeinkommen: Je länger die Krise andauert, desto größer der Zuspruch in der Bevölkerung”

Rogator / exeo untersuchen zum zweiten Mal die Präferenz der Bevölkerung für das bedingungslose Grundeinkommen in Deutschland, Österreich, der Schweiz und Schweden ("OpinionTRAIN")


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - Onderzoek

open link

15 januari 2021 - The Academic Times

Universal basic income doesn’t impact worker productivity

Providing workers with a universal basic income did not reduce the amount of effort they put into their work, according to an experiment conducted by Spanish economists, a sign that the policy initiative could help mitigate inequalities and debunking a common criticism of the proposal.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws - experimenten

open link

11 januari 2021 - de Volkskrant

Door politiek wantrouwen hangt het Zwaard van Damocles altijd boven uitkeringsgerechtigden

Haagse politici kunnen hun krokodillentranen over ‘boodschappengate’ drogen: deze wetgeving is niet toevallig ontstaan. Maar nu is het dieptepunt bereikt in het door onszelf en de politiek zorgvuldig gesponnen web van wantrouwen, betoogt Jan Atze Nicolai.


Categorieën: - Armoede - Opinie


Tags: - bijstand - boodschappenfraude

open link

8 januari 2021 - de Volkskrant

Het recht op bijstand is schipperen tussen afgunst en solidariteit

Het recht op bijstand is al 56 jaar een balanceeract tussen solidariteit en fraudevermoedens. Maatwerk zal hier weinig aan veranderen. Moeten we dan toch maar geloven aan een basisinkomen? Basisinkomen zal door mensen met betaald werk moeten worden bekostigd. Dan zal er afgunst ontstaan als die het idee krijgen dat de buurman dankzij hun zuurverdiende geld de hele dag de hele dag zit te Netflixen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - afgunst - bijstand

open link

6 januari 2021 - Joop

Tientallen steden gaan experimenteren met basisinkomens

Zeker elf Amerikaanse steden voeren dit jaar experimenten uit met een gegarandeerd inkomen waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Burgemeesters van twintig andere steden in de VS zijn van plan vergelijkbare programma’s op te zetten


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten

open link

4 januari 2021 - 360 International Media

Pleidooi voor een universeel basisinkomen

Het gevaar dreigt dat de toch al grote ongelijkheid in de wereld nog verder wordt vergroot door de coronacrisis, zegt de VN-hulporganisatie UNDP. Een basisinkomen biedt een vangnet en voorkomt sociale onrust. Hiermee worden naast de kosten ook de baten van globalisering eerlijk verdeeld.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - invoering Bi


Tags: - corona - covid-19 - UNDP

open link

30 december 2020 - Leidsch Dagblad

Wijdemeerse bijstandskwestie doet smeken om veranderen regels, bijvoorbeeld bijstand ombouwen tot basisinkomen voor iedereen

Hoofdreactioneel commentaar: Wijdemeerse bijstandskwestie doet smeken om veranderen regels, bijvoorbeeld bijstand ombouwen tot basisinkomen voor iedereen


Categorieën: - Armoede - Binnenlands Nieuws


Tags: - bijstand

open link

29 december 2020 - Sargasso

De oorlog tegen armoede is in dit land een oorlog tegen de armen


Categorieën: - Armoede - belasting & Bi


Tags: - armoede - bijstand - fraude

open link

28 december 2020 - VN (Vrij Nederland)

Wie betaalt de prijs voor een hoger minimumloon?

De verhoging van het minimumloon die er waarschijnlijk aankomt is controversieel onder economen. Vaak draaien de laagstbetaalden er namelijk zelf voor op. Hoogleraar economie Bas Jacobs doet een alternatief voorstel: belastingverlaging. Stapje verder: maak er een inkomensonafhankelijke uitkeerbare heffingskorting van!


Categorieën: - belasting & Bi - economie en Bi


Tags: - minimumloon

open link

18 december 2020 - Dagblad van het Noorden

Opinie: Baan is geen garantie voor een goed bestaan

Niet baanloosheid maar inkomensonzekerheid is het grootste sociale probleem van deze tijd. Laten we het tij keren en zo mogelijk kiezen voor daadwerkelijke sociale innovatie; een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Door Matty Vroegop en Ed Schoonveld, een beeldend kunstenaars duo uit Groningen


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Participatie

open link

10 december 2020 - FD, het Financieele Dagblad

Voorzitter MKB-Nederland: geef ook freelancewerknemer meer zekerheden

Jacco Vonhof denkt dat de invoering van een soort 'basisinkomen' veel problemen op de arbeidsmarkt kan oplossen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi


Tags: - MKB - zefstandigen - ZZP

open link

8 december 2020 - Sociale Vraagstukken

Basisinkomen kan 100-duizenden nieuw perspectief bieden

Als het aan de voorzitter van de Vereniging Basisinkomen, Alexander de Roo, ligt, vestigen we al onze aandacht op de invoering van het basisinkomen. Dat biedt, veel meer dan de basisbaan, mensen de kans om zelf te bepalen of en hoeveel ze willen werken. En het is nog betaalbaar ook.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Opinie


Tags: - basisbaan

open link

3 december 2020 - 360 International Media

Maakt basisinkomen een einde aan de armoede in Kenia?

‘Het universeel basisinkomen is het antwoord op de door covid-19 verscherpte ongelijkheid.’ Deze boude stelling is de titel van een blog van Kanni Wignaraja en Balazs Horvath van het UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Kanni pleitte er al eerder voor om het universeel basisinkomen een prominente plek te geven in het coronabeleid.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - economie en Bi


Tags: - cash transfer - covid-19 - Kenia

open link

24 november 2020 - Kerknet

Paus pleit in nieuw interviewboek voor universeel basisinkomen

Paus Franciscus pleit voor een universeel basisinkomen. Dat kan een belangrijke aanzet geven om volledige werkgelegenheid tot stand te brengen. Hij hoopt dat dat ook helpt tegen de huidige crisis van de wereldeconomie. Het universele basisinkomen kan de arbeidsmarkt hervormen, omdat mensen de waardigheid krijgen waardoor zij de arbeidsvoorwaarden kunnen weigeren die hen tot armoede veroordelen.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - Buitenlands Nieuws

open link

23 november 2020 - CNN

Job guarantees and free money: ‘Utopian’ ideas tested in Europe as the pandemic gives governments a new role

"Covid-19 has been [a] game changer," ..... "It has meant that we've seen the suggestion of a universal basic income in a completely different light." In her view, the idea — sending cash regularly to all residents, no strings attached — now looks more "pragmatic" than outlandish.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - economie en Bi - Politiek

open link

20 november 2020 - De Stadsbron

Discussie over basisinkomen laait op tijdens coronacrisis

Het basisinkomen. Het staat op de agenda van politieke partijen, er zijn discussies in de media en er worden bijeenkomsten over dit onderwerp georganiseerd. Bert Vos bespreekt het met Amersfoorters.


Categorieën: - Amersfoort - Politiek


Tags: - Amersfoort

open link

20 november 2020 - OneWorld

WAT LEVERT HET BASISINKOMEN NEDERLAND(ERS) OP?

De coronacrisis legt de scheuren in het sociale stelsel bloot en de roep om verandering klinkt steeds luider. Kan het universele basisinkomen, oftewel ‘gratis geld’, een oplossing zijn? Mooi overzichtsartikel, wel iets aan de sombere kant over de financiële haalbaarheid.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi - Gezondheid en welzijn

open link

19 november 2020 - ESB

Reactie: Basisinkomen ziet er beter uit dan gedacht

In een reactie op het artikel van Alfred Kleinknecht over het onvoorwaardelijk basisinkomen, schrijven Emiel Althuis en Peter van Hoesel dat het voor de overheid veel minder zal kosten dan Kleinknecht voorspiegelt.


Categorieën: - belasting & Bi - Commentaar

open link

17 november 2020 - HomeFinance

Basisinkomen op de politieke agenda!

Anneke Ranzato is bijzonder benieuwd of het basisinkomen, oh nee... het b-woord, nu serieus voet aan de grond krijgt in het politieke landschap. Dat zou ik een mooie ontwikkeling vinden!


Categorieën: - Politiek


Tags: - b-woord

open link

15 november 2020 - NU

Basisinkomen roept felle reacties op: ‘Worden mensen er niet inactief door?’

Nu de coronacrisis de baanzekerheid van Nederlanders aantast, lijkt een onvoorwaardelijk basisinkomen volgens de voorvechters een beter idee dan ooit. EEen prelude om het eens echt te proberen?


Categorieën: - Politiek

open link

31 oktober 2020 - de Volkskrant

Geldzorgen komen vaak te laat

Mooi artikel in de Volkskrant. Helaas komt basisinkomen pas aan het eind een beetje aarzelend als oplossing aan de orde.


Categorieën: - economie en Bi - experimenten


Tags: - armoede - cash transfer - gratis geld

open link

22 oktober 2020 - Zorg + Welzijn

Column: Eigendunk versus vertrouwen

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je mensen kan helpen door ze dingen onvoorwaardelijk te geven. Of het nou gaat om geld voor ontwikkelingshulp of daklozen: de meeste mensen, ook als ze op straat leven of in een ver vreemd land wonen, blijken er prima mee om te kunnen gaan.


Categorieën: - Binnenlands Nieuws - Opinie

open link

20 oktober 2020 - Vox

Everywhere basic income has been tried, in one map

Recent overzicht experimenten en programma's met basisinkomen. Korte beschrijvig van de ontwikkelingen in USA, Canada, Brazilië, Finand, Duitsland, Spanje, Nederland, Iran, Kenia, Namibië, India, China en Japan. Is niet volledig, maar er staan wel zaken op die niet genoemd zijn in het overzicht op de VBi-site


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten


Tags: - Alaska - experimenten - Iran - Macao. Hongkong - Yang

open link

17 oktober 2020 - NPO

Documentaire over Pieter Kooistra ‘Denk het onmogelijke’

Portret van Pieter Kooistra, kunstenaar en oprichter van de kunstuitleen. Hij bedacht een plan voor een wereld-basisinkomen, dat veertig jaar later weer actueel is.


Categorieën: - Audio/Video - economie en Bi - Geschiedenis - Informatie - Leeuwarden

open link

17 oktober 2020 - Topics

GroenLinkser strijdt al 40 jaar voor het basisinkomen. Vergeefs. ‘Maar het gaat een keer gebeuren’

Dit artikel uit de Gelderlander van 15-10-2017 is inmiddels ook digitaal leesbaar via Topics. In de krant was de titel: Iedere Nederlander 600 Euro: ‘Maar het gaat een keer gebeuren’


Categorieën: - Politiek


Tags: - Alexander de Roo - de Gelderlander - Groen Links

open link

10 oktober 2020 - CNN

Researchers gave thousands of dollars to homeless people. The results defied stereotypes.

Geld voor daklozen in Canada. Een variant op de eerdere actie bij daklozen in Londen, Voorlopige resultaten zeer positief.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - Onderzoek


Tags: - daklozen

open link

5 oktober 2020 - Boeddistisch Dagblad

Gaat basisinkomen een prominente rol spelen in de verkiezingstijd?

Het eerste schaap is over de dam. De Partij van de Dieren gaat basisinkomen in haar verkiezingsprogramma opnemen, aldus Tweede Kamerlid Lammert van Raan. Hij zit zelf in de commissie die dat programma schrijft. D66 heeft haar concept verkiezingsprogramma al bekend gemaakt. Zij gaan voor een negatieve inkomstenbelasting. De werkgroep Deel de Welvaart .......


Categorieën: - Politiek

open link

5 oktober 2020 - Reformatorisch Dagblad

Nieuwe poging burgerinitiatief voor Europees basisinkomen

Meerdere Europese organisaties zetten zich in om een basisinkomen opnieuw op de Europese agenda te krijgen, waaronder de Nederlandse Vereniging Basisinkomen. Het burgerinitiatief neemt een jaar de tijd om de daarvoor benodigde 1 miljoen handtekeningen te verzamelen.


Categorieën: - Burgerinitiatief


Tags: - Basisinkomen - burgerinitiatief - Europees Burgerinitiatief

open link

3 oktober 2020 - de Gelderlander

‘Economie moet op de schop’: werkgevers willen meer flexibiliteit van hun personeel

De Nederlandse economie moet drastisch worden hervormd, vinden werkgevers. De coronacrisis bewijst dat de economie flexibeler moet worden, zegt AWVN-directeur Raymond Puts. Op termijn zorgt dit voor meer vaste banen, zegt hij.


Categorieën: - arbeidsmarkt & Bi - economie en Bi


Tags: - flexibiliteit

open link

2 oktober 2020 - Youtube

OnlineSeminar Webinar PvdA Bestaanszekerheid Webinar

Met dank aan Gerard van Oosterhout kunnen jullie deze online bijeenkomst volgen (1 uur 14 min) over een belangrijk PvdA-thema. In de voorbereidende gesprekken, die hebben geleid tot het hier besproken advies, is ook het basisinkomen meegenomen. Daarin is basisinkomen op lange termijn gezet en het is ook niet doorgerekend zoals andere partijen nu wel doen.


Categorieën: - Audio/Video - Politiek


Tags: - basiszekerheid - pvda

open link

18 september 2020 - Radio Gofbreker

Radiouitzending Golfbreker Amersfoort

Over basisinkomen


Categorieën: - Amersfoort - Audio/Video - economie en Bi - Politiek

open link

15 september 2020 - McKinsey

An experiment to inform universal basic income

McKinsey constateert dat bij het Finse exeriment het arbeidsaanbod licht is gestegen, in tegenstelling tot de verwacting van velen. Daar naast was er een enorme stijgeing inhet welbevinden van de deelnemers, Een he vertrouwen in anderen en in de instanties is toegenomen.


Categorieën: - Buitenlands Nieuws - experimenten - Onderzoek


Tags: - arbeidsaanbod - exeriment - finland - verrouwen - welbevindien

open link

Impressum

Secretariaat Vereniging Basisinkomen,
Benedendorpsweg 65
6862WC Oosterbeek
Tel: 06-26436488
Press Phone: +31626436488

contactformulier

TRIODOS bank
IBAN nummer: NL52TRIO 0391 2270 68
BIC/SWIFT: TRIONL2U
KvK: 40537240

RSIN/ficaal nr: 8077.23.381

 

 

Privacyverklaring

Onze socials

Facebooktwitterlinkedinrssyoutubeinstagram

Word lid

Word lid van Vereniging Basisinkomen en word aktief! Klik hier!

Nieuwsbrief

Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief van Vereniging Basisinkomen

Stuur mij een email bij nieuwe berichten op basisinkomen.nl

Doneren

Doneer aan de Vereniging Basisinkomen.

ANBI

Deze website is opgenomen in de

Categorieën

Archief

Auteurs

Agenda

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5

Onze tweets

webteam basisinkomen
@basisinkomen

 • #groenlinkscongres #pvdacongres #basisinkomen https://t.co/C5kHder0Hl
  about 2 dagen ago
 • Basisinkomen en Negatieve inkomstenbelasting zijn economisch hetzelfde, maar politiek-psychologisch is basisinkomen… https://t.co/PP0VPn3SrP
  about 2 dagen ago
 • Post Edited: RoodGroene samenwerking….ook met nieuwe inhoud? https://t.co/chpAh4Z89z https://t.co/nPs4vBNdXx
  about 3 dagen ago
 • RoodGroene samenwerking….ook met nieuwe inhoud? https://t.co/chpAh4Z89z https://t.co/VLV0iG4doH
  about 3 dagen ago
 • Eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig https://t.co/5wyFdRzsNp
  about 4 dagen ago
 • Kan het basisinkomen ook van pas komen in de ontwikkelingssamenwerking? https://t.co/NGfLSyhu4J
  about 4 dagen ago