11 maart 2023 -

Met een basisinkomen kunnen we goed voor jong en oud zorgen

We voeren in Nederland de verkeerde discussie als het om deeltijdwerk gaat, vindt journalist Lynn Berger. Het is geen lifestyle-keuze van verwende prinsesjes, maar pure noodzaak. Geef het dus ruim baan, schrijft ze in haar boek Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald).
arbeidsmarkt & Bi Tags: , open link

27 februari 2023 -

Alexander de Roo over Basisinkomen en Bestaansgeld op de Lokale Omroep Schiedam/Vlaardingen

Zaterdag 25 feb 2023 van 08:00 en 10:00 uur is een interview uitgezonden met Alexander de Roo. Het wast te beluisteren via de kanalen van SCHIE FM in het programma "Mens & Samenleving". (www.schie.nu) Van 27 februari tot 3 maart 2023. tussen 14.00 en 16.00 uur zal het gesprek worden uitgezonden via de kanalen van Omroep Vlaardingen in het programma 'Het RegioMagazine'. (www.omroepvlaardingen).
Audio/Video open link

23 februari 2023 -

Wat de riolering was voor onze fysieke gezondheid, kan het basisinkomen zijn voor onze mentale gezondheid

Er is een rompslomp aan paperassen en ambtenaren nodig om de welvaartstaat in stand te houden. Wat als we nu heel dat systeem afschaffen en ervoor zorgen dat het vervangen wordt door één basisinkomen? Het is een beetje zoals Win for Life, maar je hoeft er geen kraslot voor te kopen.
Armoede open link

22 februari 2023 -

Onderzoek: basisinkomen kan de armoede vergroten

Uit een Belgische studie blijkt dat een wat lager basisinkomen de armoede­ het meest reduceert, als het vooral ge­financierd wordt door belastingvoordelen af te schaffen. Zie ook de uitgebreide studie via https://www.iza.org/publications/dp/15952/not-that-basic-how-level-design-and-context-matter-for-the-redistributive-outcomes-of-universal-basic-income
Armoede Tags: open link

7 februari 2023 -

Sander Schimmelpennincks ton is een kapitalistisch paard van Troje

Schimmelpenninck trekt met zijn idee van de gratis ‘jubelton’ uit de juiste observatie de verkeerde conclusies: niet meer kapitaal, maar meer democratie is de oplossing voor toenemende ongelijkheid.
Binnenlands Nieuws Tags: open link

7 februari 2023 -

Oplossingen voor de arbeidsmarkt – Column Kim Putters, Voorzitter SER

De arbeidsmarkt is nog nooit zo krap geweest. Om die krapte op te lossen, is een andere manier van denken nodig, zonder taboes. Denken zonder taboes betekent ook dat we het moeten durven hebben over onderwerpen als een nieuw belastingstelsel waarin arbeid en kapitaal anders worden belast. Over een basisinkomen, als dat eenvoudiger is dan de huidige complexe regels rondom bijvoorbeeld toeslagen.
arbeidsmarkt & Bi open link

3 februari 2023 -

Van de toeslagen kom je niet zomaar af

Alle toeslagen verdwijnen, als het aan het kabinet ligt. Maar zelfs de eerste stapjes schieten niet op. „De moed zinkt je weleens in de schoenen.” ..... Maar niemand komt in het artikel op het idee het eens echt aan te pakken door te beginnen met basisinkomen......
Armoede Tags: open link

1 februari 2023 -

Eerlijk, eenvoudig en toekomstbestendig

Universele regelingen kunnen gepresenteerd op een continuüm. Een volledig universeel stelsel in de vorm van een basisinkomen werd door veel sprekers beschouwd als financieel onhaalbaar. Een basisinkomen zal ook de noodzaak van flankerend beleid niet wegnemen. Maar een vorm van een gedeeltelijk basisinkomen is wel een mogelijkheid.
Armoede Tags: open link