24 november 2022 -

Omstreden én geslaagd: proef met basisinkomen voor ggz-patiënten

Ze zijn psychiatrisch patiënt, verslaafd, hebben een strafblad en leven op de armoedegrens. Veertien inwoners van Den Helder ontvingen bij wijze van proef drie jaar lang 350 euro per maand bovenop de uitkering. Wat deed dat met hun leven? Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl.
Armoede Tags: open link

30 oktober 2022 -

5.000 inwoners van Catalonië ontvangen twee jaar lang 800 euro/maand basisinkomen

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid gaat meedoen met een proefproject dat wereldwijd plaatsvindt waarbij op 200 plaatsen het universele basisinkomen getest wordt. Dit ‘Renta Básica Universal’ is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner (gedeeltelijk) van een overheid ontvangt. In Catalonië doen 5.000 inwoners mee die gedurende 24 maanden 800 euro per maand ontvangen wat 300 euro i
Buitenlands Nieuws Tags: , open link

29 oktober 2022 -

‘Krijgen we straks een toeslag voor boodschappen? Voer liever direct een basisinkomen in’

De vele toeslagen die Nederland kent, vormen een ingewikkeld systeem en er kan veel misgaan gezien de toeslagenaffaire. Schaf toeslagen af, bepleit Patricia Klaus die zichzelf uit armoede vocht en zich nu inzet om armoede te verlichten. En voer een basisinkomen in. ‘Basisinkomen kan levens redden.’
Armoede open link

24 oktober 2022 -

Als we nu eens gewoon geld geven in plaats van hulp?

Kan je mensen uit de armoede helpen door gewoon geld te geven? Wereldwijd nemen overheden en organisaties de proef op de som. “Mensen vinden het heel lastig als iemand onvoorwaardelijk geld krijgt. Tot het over henzelf gaat. Want zelf zouden ze het geld wel rationeel besteden.”
arbeidsmarkt & Bi Tags: open link

13 oktober 2022 -

Een pleidooi voor burgerbijslag

Toeslagen en belastingkortingen kunnen vervangen worden door iets veel eenvoudigers, betoogt Alexander de Roo. Namelijk: burgerbijslag.
Armoede open link

29 september 2022 -

Liever Scandinavisch model dan basisinkomen

Nederlanders vinden dat bijstandsgerechtigden meer ruimte moeten krijgen om giften te ontvangen of inkomsten uit werk te behouden. Ze zijn ook bereid om daar meer belasting voor te betalen. Wel moeten mensen in de bijstand een tegenprestatie leveren en actief op zoek gaan naar werk. Doen ze dat niet, dan zijn sancties gewenst, hoewel die niet te hoog mogen zijn.
Binnenlands Nieuws Tags: , open link

21 september 2022 -

Voor arme burgers voelt Miljoenennota slechts als ‘pleisters plakken’: ‘Geef iedereen een basisinkomen’

Minimumloon, bijstand en AOW 10 procent omhoog, meer zorg- én huurtoeslag, lagere inkomstenbelasting en de overheid die meebetaalt aan je energierekening; je zou als burger in armoe bijna blij kunnen worden.... Je kunt langs wel 23 loketten om je kostje bij elkaar te scharrelen. Een basisinkomen geeft rust en niet het gedoe van al die regelingen.
Armoede open link

15 september 2022 -

Nederlanders zijn voor een genereuze én activerende bijstand

Bij de vormgeving van de bijstand is het balanceren tussen activeren enerzijds en ‘de menselijke maat’ anderzijds. Hoe denken Nederlanders over de inrichting van de bijstand? Door Marion Collewet, Kim Fairley, Roselinde Kessels, Marike Knoef, Olaf van Vliet.
Armoede Tags: open link