Occupy en Basisinkomen

Stop de uitbuiting van onze planeet. Het is één van de slogans waarmee een paar duizend mensen zaterdag 15 oktober 2011 aandacht vroeg tijdens de Occupy-demonstraties in Amsterdam en Den Haag. Ze sloten zich aan bij de wereldwijde protesten tegen de crisis, die volgens hen door de banken zijn veroorzaakt. De leden van de Vereniging Basisinkomen klinkt die schreeuw om verandering als muziek in de oren.

Occupy kijken op Haags terras

Marianne van den Berg: een wolf in schaapskleren. Want de manier waarop deze vrouw, gezeten in een rolstoel, haar mening geeft over het wel en wee van burgers met een minimaal inkomen, dwingt respect af. In haar eentje (zit) staat ze zaterdag op het Malieveld in Den Haag haar mannetje. Staat journalisten te woord, blikt in de camera’s en geeft de pers er ongenadig van langs omdat ze niet de waarheid schrijven. En de politici? Ach dat zijn de stromannen van het bankwezen. Terwijl ze in dienst van het volk zijn. En dat moeten ze volgens haar maar weer eens gaan doen. Dienstig zijn aan het volk.
[youtube]OY7x6DaiHaA[/youtube]
Woedend reageert ze ook op de manier waarop de minister denkt de 300 duizend mensen die hun ziektekostenverzekering niet meer kunnen betalen, aan te pakken. Wanbetalers, gewoon harder aanpakken, luidt zijn advies. ,,Het zijn géén wanbetalers. Als je moet kiezen tussen eten kopen voor je kinderen en je ziekenkosten betalen, dan kies ik voor het eerste.’’
De demonstratie die op het zonovergoten Malieveld begon, maar na een uur zich verplaatste richting Het Plein, dreigde even te worden tegengehouden door politie te paard. Omdat de grote groep zich splitste en zich via de smalle straatjes verspreidde, stonden de deelnemers even later toch oog in oog met de stenen versie van hun ‘Vader des Vaderlands’: Willem van Oranje. Met in zijn hand, heel symbolisch, de lijst met namen van steden die zich verzetten tegen de onderdrukking van de toenmalige heersers: de Spanjaarden.
In de uren die volgden werden aan de voet van het beeld vele politieke boodschappen verkondigd. En opgeroepen tot verzet tegen de huidige heersende orde, een wereldelite van banken en multinationals, die volgens velen er op uit is om 99 procent van de wereldbevolking te gebruiken voor slechts één doel: uitbuiting. De sfeer op het plein was gemoedelijk. De omringende terrassen zaten vol en een paar rondwandelende politieagenten hoorden meningen, boodschappen en klachten aan en stopten flyers van onder meer de
Vereniging Basisinkomen in hun zak. Opvallend afwezig waren de vertegenwoordigers van de politieke partijen. Slechts één SP’er had zich in vol ornaat aangemeld. Volgens de leiding was het niet de bedoeling dat OccupyDenHaag een politiek statement zou worden. Maar een manifestatie vóór het volk en dóór het volk. En dat lukt aardig.

Occupy op het Beursplein in Amsterdam

De webmaster was aanwezig op het beursplein op 15 oktober. Het was een sfeervolle middag. Diverse sprekers werden aan het woord gelaten om hun zegje over de huidige situatie te doen en hun ideeen over een verbeterde economie en/of samenleving te ventileren.
De meningen liepen hier toch ook sterk uiteen. Van mensen die het geld volledig af willen schaffen tot mensen die voor een volledige werkgelegenheid willen gaan. Geen eenduidige overeenkomsten, net als in de echte 99% wereld. In de gauwigheid heeft de webmaster nog wel even een bordje gemaakt, zodat ook in Amsterdam het basisinkomen van de partij was. De webmaster was niet op tijd om ook via de microfoon een pledooi te houden voor een onvoorwaardelijk basisinkomen.