Oud Kamerlid Norbert Klein, pleitbezorger van het basisinkomen, overleden

Norbert Klein was de eerste in de Tweede Kamer die niet alleen openlijk voor een basisinkomen pleitte, maar ook een initiatiefnota voor introductie van het basisinkomen voorlegde.

Na een lange loopbaan in de politiek is voor ons geheel onverwacht, oud Tweede Kamerlid Norbert Klein (65) overleden. Hij was een vriend geworden in de basisinkomenbewegingen. Ik ben aangeslagen door dit nieuws.

Norbert was de eerste in de Tweede Kamer die niet alleen openlijk voor een basisinkomen pleitte, maar ook een initiatiefnota voor introductie van het basisinkomen voorlegde.  Helaas had het Kabinet Rutte II met minister Asscher op Sociale Zaken daar geen sympathie voor.

Na zijn afsplitsing van 50 PLUS ging hij verder met zijn eigen partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 de Vrijzinnige Partij. Hij kwam met een uitgewerkt basisinkomenvoorstel en voor het eerst rekende het CPB het basisinkomen door. De conclusie van het CPB was het is niet onmogelijk, maar het is wel moeilijk om de revolutie te berekenen, zie CPB directeur Laura van Geest.

Een pionier van de basisinkomenbeweging is heen gegaan. Een actief lid van onze Vereniging.

September 2021, Alexander de Roo. Voorzitter