Op 11-9-2016 organiseerde de Vereniging basisinkomen (VBi) een bijeenkomst waar een aantal rekenaars aan het basisinkomen en een aantal geïnteresseerden van gedachten wisselden.
Aan de orde kwamen de volgende berekeningen:
- Robin Fransman, Basisinkomen, het alternatief voor de rondpompmachine, 26-2-2014
- Burgerinitiatief Basisinkomen 2018, najaar 2015
- Jonge democraten, Moedig Voorwaarts, mei 2016, Een belastingstelsel voor de 21e eeuw
- Michiel van Hasselt, Boek: Democratie doe wel – BASISINKOMEN.NL, januari 2016. Notitie: Doe wel: Duaal BASISINKOMEN.NL, mei 2016
- Basisinkomen: haalbaar en betaalbaar
Vereniging Basisinkomen, nota werkgroep haalbaar & betaalbaar, april 2016 - Wout Smolders, Een Onafhankelijk Basis Inkomen geen utopie,
Maar een kwestie van eerlijker delen en dragen van gezamenlijke verantwoordelijkheid op basis van vertrouwen en betrokkenheid (download PDF van 19-9-2016) - Johan Horeman, Basisinkomen vernieuwd, gewogen en overwogen, 5 augustus 2016 (versie voor expertmeeting 11-9-2016)
Aanvullende tabellen en grafieken beschikbaar via deze link
Door mij was vooraf een notitie gemaakt waarin deze modellen kort worden beschreven en op een aantal aspecten worden vergeleken, zie de Model-vergelijking-voor-experts-11-9-16.
De bijeenkomst op 11 september 2016 werd geleid door Alexander de Roo, de voorzitter van de VBi. Er waren 24 personen aanwezig.
De bijdrage van Wout Smolders is als blog gepubliceerd (Een Onafhankelijk Basisinkomen in combinatie met de Coöperatieve gedachte).
Een belangrijke conclusie is dat iedereen vindt dat basisinkomen betaalbaar is. Dat er verschillende benaderingen zijn om dat te laten zien, wordt als een voordeel gezien.
Marten Kramer heeft een verslag van de bijeenkomst gemaakt.
Opmerking:
Buiten de genoemde 7 berekeningen zijn er meer rekenmodellen, zie een (helaas ongeordende) verzameling op de website van de Vereniging Basisinkomen.
Zie ook een vergelijking die gemaakt is rond het VPRO programma Tegenlicht over het basisinkomen (Haalbaarheid van basisinkomen berekend).
Qua benadering voegen deze andere berekeningen over het algemeen niet veel toe aan de hierboven genoemde waaier, met een paar uitzonderingen voor de financiering die hier even kort worden aangeduid:
- Er zijn voorstanders voor het volledig onbelast laten van inkomsten uit arbeid, waarbij dan (een flink hoge) belasting op omzet het belangrijkste alternatief wordt. Zie bijvoorbeeld Basisinkomen voor Dummies
- Een andere variant is de zogenaamde productieheffing (of heffing toegevoegde waarde), zie o.a. bij Proheff en Adriaan Meij. Daarbij worden deloonheffingen bij de werkgever gecompenseerd met een vast bedrag per werkende. De productieheffing kan eventueel ook aangescherpt worden tot een belasting op onttrokken waarde (BOW).
Het ligt in de bedoeling nieuwe modellen of ontwikkelingen wat dat betreft te melden op de website van de VBi.