Politiek: Ver weg van de leefwereld van een bijstandsgerechtigde

Willem was in Amsterdam op de bijeenkomst van leden van GroenLinks en de PvdA, die ijveren voor het invoeren van basisinkomen.
Veel was herkenbaar, maar er is toch ook een flinke afstand tussen zijn wereld en de wereld van de meeste aanwezigen.

Willem was 14 januari in Amsterdam, een bijeenkomst van GroenLinks, PvdA én de Vereniging Basisinkomen. Ik ben niet zo van de politiek. Zoals bij velen is het vertrouwen in de politiek tot een nulpunt gedaald. Natuurlijk kunnen wij niet zonder politiek, maar in mijn s beleving is het een andere wereld, een andere taal, veel theorie en met grote afstand tot de werkelijke leefwereld.
Deze bijeenkomst had als thema: Voorbij het Kapitalisme. Dat is weer zo’n weinig zeggende titel …… maar, oke, de genodigden zullen wel begrijpen wat ermee bedoeld wordt. Wel begreep ik dat alle aanwezigen (Groenlinksers en PvdA-ers) groot voorstander zijn van het basisinkomen. Ik ook.

In het prachtige historische gebouw “De Burcht” van origine het gebouw van de diamantverwerkersbond. Geen diamant gezien, maar je kon wel zien dat hier geen mijnwerkersbond gevestigd is geweest. Muurschilderingen met de tekst: “vertrouwen.”
Ja, ja,……..vergane glorie? Ruim 100 aanwezigen, volle bak. Allemaal Basisinkomen-fans. Na wat introducties, voorstellen, het programma de eerste spreker: Gerard Sangers. Bij de Vereniging basisinkomen al redelijk bekend. Zijn 1e boek: Met dank door mijn Overheid bij de Voedselbank is geplaatst op hub website.

Gerard en ik zijn uit dezelfde leefwereld, beide bijstandsgerechtigde, beide ervaringsdeskundigen van de onzinnigheid van de Participatiewet, beide voorstanders van het invoeren van een basisinkomen. Ik schrijf mijn verhaaltjes, maar Gerard Sangers heeft inmiddels twee boeken geschreven en hij gaat op het podium staan.
In zijn speech wordt op duidelijke wijze uiteengezet de onzinnigheid van regelgeving, de praktijk van de theorie. Een overvloed van praktijk voorbeelden die, zoals hij het zegt: te gek voor woorden zijn. Deze speech kunt u hier zien en beluisteren.

Waar ik van schrok was het kleine aantal ervaringsdeskundigen in de zaal. Van de ruim 100 slechts 5!
Dus u weet van de Participatiewet, praat over bijstandsgerechtigden, praat over armoede, schulden, dak- thuislozen, maar u weet uit eigen ervaring niet wat dat is?”
Dat is raar? Maar waarschijnlijk ook het antwoord op: “ze luisteren tóch niet.” Wel praten OVER mensen, niet MET mensen.

Na deze speech ging het “niveau” omhoog. Dat wil zeggen te hoog voor Willem. Academici, hoogopgeleiden, de politiek enz. Sorry, maar bij de presentaties en gesprekken dacht ik vaak: waar heb je het over? Wat is de boodschap? Wat is het doel? Wat moet mijn leefwereld hier mee?

Alexander de Roo Voorzitter Basisinkomen

Maar toen …. Alexander de Roo, voorzitter van de Vereniging Basisinkomen aan het woord. Zelfs mijn oren begonnen de klapperen over zijn kennis en feiten. Feiten! Gewoon feitelijke cijfertjes. Ik weet wel veel over arm en rijker, over het belastingparadijs voor de elite, over de belastingdruk op werkenden, over ons onzinnige systeem van toeslagen. De speech van Alexander kun je hier nalezen.

Belangrijk citaat:
Het is tijd voor een serieuze hervorming.  De laatste was in 2001. Het hoogste inkomenstarief ging toen van 72 % naar 52 % en sindsdien betalen ondernemers 11 %  minder belasting en is de vermogensongelijkheid flink gegroeid, aldus CPB en CBS. De rijken worden rijker worden en de armen armer.

Ik wist wel van onze scheefgroei, maar deze harde cijfers zijn zelfs voor mij confronterend.
Het stemt tot diep, diep, diep nadenken, ook voor mijn leefwereld. Het is nog vele malen erger dan ik dacht.
Alvorens dit verhaal te schrijven die Gerard Sangers even gebeld. Complimenten voor zijn verhaal en de vraag: “En hoeveel boeken zijn er in Amsterdam verkocht?”

Het in en in trieste antwoord: “Eén mevrouw heeft beide boeken besteld!”

Ik begrijp hier helemaal niets van. Zou het dan toch waar zijn zoals hij zegt: de maatschappij wil de verhalen over bijstandsgerechtigden, over armoede, over schulden, over dak-thuislozen helemaal niet weten. De ver-van-mijn-bed-show, wat niet weet wat niet deert, ikke-ikke-ikke……..

Willem de Graaff, januari 2023

Lees ook een verslag van de bijeenkomst door Vincent van Zutphen.
Er is een video waarmee je de hele bijeenkomst kunt teruggezien.
Ook is er een playlist met een compilatie en negen onderdelen van de bijeenkomst.