Het politieke debat komt op gang

obi-franseambassadeWij kijken terug op een succesvolle basisinkomenweek. Op vijf continenten is de 9e “Week van het Basisinkomen” gevierd[1]. In Nijmegen stonden we met een opvallende tent en zijn er honderden gesprekken gevoerd en pamfletten uitgedeeld. Zelf heb ik in Amstelveen, Dordrecht en de Achterhoek gesproken. Overal in het land zijn bijeenkomsten geweest en is actie gevoerd. Op de Algemene Ledenvergadering in Arnhem werd de week afgesloten.

De Tweede Kamer besprak de basisinkomen nota van Norbert Klein ( vrijzinnige partij)[2]. De andere partijen wilden vooral weten hoe hoog zijn basisinkomen zou zijn. € 800. Maar de drie pagina’s berekeningen konden ze natuurlijk niet meteen bevatten en daarom wordt de discussie later voortgezet. Marianne Thieme (PvdD) bestookte premier Rutte met het basisinkomen. Rutte was tegen ( zoals 73 % van zijn kiezers), maar hij zei niet dat het basisinkomen onbetaalbaar is! Dat geeft een sprankje hoop.

Na eindeloze onderhandelingen heeft de regering op 30 september besloten dat Utrecht, Groningen, Tilburg en Wageningen met hun experimenten mogen beginnen in 2017 en dat er ruimte is voor 25 gemeenten om te experimenteren. Slechts € 199 per maand mogen sommigen gaan bij verdienen. Veel te bekrompen…En waarom mogen de andere gemeenten niet experimenteren?[3]

In D66, GroenLinks en de PvdA zijn amendementen op de verkiezingsprogramma’s ingediend om een echte, nationale proef met het basisinkomen mogelijk te maken. Als eerst gaat D66 stemmen eind oktober.