Procenten of centen?

Willem vraagt zich af waarom er soms gepraat word over centen en soms over procenten. Is dat toeval of is dat om te maskeren dat steunmaatregelen vaak juist niet bij de minst bedeelden terecht komen?
Kom op met dat basisinkomen, dat is tenminste voor iedereen in absolute zijn hetzelfde bedrag.

Het is mooi weer, zonnetje schijnt, een lekker briesje. Ik ben van de fiets gestapt en zit langs de waterkant midden in de polder. Vogeltjes fluiten, de eendjes kwaken en weinig “storend” volk. Heerlijk die rust.

Dan kijk ik op mijn smartphone. Een lijstje met wijzigingen per 1 juli jl.

  • Kinderbijslag met € 20 omhoog. Klinkt goed, maar kinderbijslag is per kwartaal, dat is dus minder van € 7 per maand!
  • Een bericht dat de € 500 compensatie in verband met de inflatie (dat rijmt) niet doorgaat. Het is geen onwil, maar té ingewikkeld om het uit te voeren……???
  • Een bericht over de € 800 energie toeslag voor mensen tot 120 % van het bestaansminimum. De uitvoering, door gemeenten, blijkt niet vlekkeloos te verlopen. Nou, dat was al voorspeld: Energiearmoede bestreden met theoretische onzin!
  • Een bericht van Vattenfall, dat 2 miljoen klanten hun maandelijkse tarief niet hebben verhoogd. Dat wordt met de eindafrekening honderden, misschien wel duizenden euro’s bij betalen.

Ik ben geen econoom, maar ik vind cijfertjes wel leuk. Wat ik zo raar vind, is dat “compensatie”/vergoedingen altijd in centen wordt uitbetaald, (neem de Toeslagen afhandeling € 30.000), maar als we praten over inflatie, koopkracht, budget voor defensie, we dit altijd in procenten uitdrukken.

Zou de reden kunnen zijn dat het noemen van centen of procenten een marketing truck is? Bedacht door de afdelingen communicatie om het imago van de overheden te bewaken?

€ 800 energie compensatie klinkt leuk, maar als je rekening met 80 % stijgt, kom je geld tekort.

De BTW op benzine gaat tijdelijk van 21 %, naar 9 %. Dat is ruim 10 % goedkoper. Maar 10 % minder over een liter van € 2,50 is maar 25 cent. De grootste profiteurs zijn natuurlijk de groot-benzine- verbruikers en dat is niet Jan met de pet. O, toeval? Die 25 cent is dat kwartje van Kok. Een liter benzine koste toen (schrik niet) 80 cent (in guldens). Dan kan je het marketingtechnisch beter een kwartje noemen, dan een verhoging van ruim 30 %.

In een ander bericht lees ik dat de enorme prijsstijging over onze import, ruimschoots wordt gecompenseerd met onze export. 70 % van ons BBP is export. Dus…….goud!  ik durf erom te wedden dat deze meer opbrengst niet volledig in de schatkist terecht komt. Daar zal wel weer een belastingtechnische truck voor zijn.

Zoals de lezer waarschijnlijk wel weet, komt Willem uit de supermarktbranche. De winsten op levensmiddelen worden altijd berekend in procenten. Door Corona heeft de levensmiddelenbranche al goud verdiend, (daar waren de aandeelhouders heel blij mee) maar nu met deze toornhoge inflatie komen er nog wel een paar gouden jaren bij. 2 % over 45 miljard = 90 miljoen. 2 % over 50 miljard = 100 miljoen! En daar hoef je geen stap harder voor te lopen.

Willem rookt, ja ik schaam me dood. Maar ja, als je 50 jaar verslaafd bent kom je daar niet meer no makkelijk vanaf.. Met de tabak verkoop, , is ook zo’n voorbeeld van minder verkopen en meer verdienen. Een pakje sigaretten 20 stuks kostte in het jaar 2000 € 3,21 nu 2022 € 8,20. De Staat ontvangt over tabak 72 % accijns en btw, de industrie en verkoopkanalen 28 %. 28 % van €3,21 = € 0,90, 28% van € 8,20 = €2,30 Dus al verkoop je de helft minder, verdien je toch meer. Goud!

Een heel andere gedachtekronkel over procenten en centen.  Ik heb de docu-serie gezien Leven in Limbo. Ik hoop jij ook?  Zo niet, durf je in te leven in het leven van de 50.000 ongedocumenteerden in Nederland.
Ondocumenteerd zijn, je leeft wél, maar volgens de maatschappij besta je niet. Het verhaal van een man die al 39 jaar zonder papieren op straat loopt. Het verhaal van een meisje die bij haar moeder en zusje woont, maar “per ongeluk” op haar 18e naar Nederland kwam. Had ze een jaar eerder gekomen had dat heel veel ellende voorkomen. Het verhaal van een Eritrese vrolijke, super intelligente man, die iedere maand 4 uur moet reizen, vanwege de aanmeldplicht. Een verhaal van een schoonmaakster die al jaar en dag haar familie financieel ondersteunt door in Nederland te werken.
Als je het getal 50.000 leest,  ,…………….zoveel?
Als je zou lezen 0,3 % van onze bevolking is “illegaal” denkt Willem: wat is het probleem? Geef deze mensen hun ID-kaart, zodat ze écht kunnen leven.

Voor mij is centen of procenten de verklaring waarom de overheid, de olie/gas concerns, de energie bedrijven, de supermarkten enz. juist met een torenhoge inflatie goud geld verdienen. Regelmatig lees je in de krant:” Goed jaar voor Shell, zij profiteerde van de hogere olie prijzen.”

Basisinkomen, dat zijn centen, het is een vast bedrag per maand.

Even geen discussie over de hoogte, dat mag het Nibud uitrekenen. Of de nieuwe Commissie Sociaal Minimum.
Met centen weten mensen waar ze aan toe zijn. Weg met al die super ingewikkelde koopkracht plaatjes…………..Feest? De koopkracht gaat 1.8% omhoog…………1.8% waarvan?

Als basisinkomen onze koopkracht via een vast bedrag regelt, zijn we af van al die ingewikkelde berekeningen, waar toch niemand iets van begrijpt. Toch?

Willem de Graaff, september 2022