PvdA Gouda kijkt vooruit: Basisinkomen

IMG_9666Op zondag 1 mei vierde de PvdA haar 70-jarig bestaan in Utrecht. Het werd vooral een feestje met een terugblik op veel strijd, soms teleurstelling én vooral succes over de wijze waarop aan het begrip solidariteit vorm is gegeven. Met trots werd er gesproken over de vele inspanningen die hebben geleid tot de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen.

Zo niet bij de PvdA in Gouda. In het Verzetsmuseum mocht ondergetekende een presentatie verzorgen over het basisinkomen. In de openingswoorden van voorzitter Gerrit Schinkel werden de jubilarissen genoemd, mensen die al veel jaren trouw PvdA-lid zijn, om vervolgens vooral naar de toekomst te kijken.

Van beroemde voorouders uit de 16e eeuw, door de jaren heen naar de experimenten (Finland en vele andere landen) en zelfs een referendum (Zwitserland) die anno 2016 op het punt staan vorm te krijgen. Er was oprechte belangstelling bij de ruim 20 aanwezigen, waaronder enkele raadsleden, die natuurlijk ook kritische, maar uitsluitend opbouwende vragen en opmerkingen hadden.

Zo was men o.a. kritisch over het feit dat het CPB de variabelen in haar modellen niet zou kunnen aanpassen, opdat er een reële prognose gegeven zou kunnen worden wanneer het basisinkomen zou worden ingevoerd. Ook werden economen gehekeld die door hun opleiding enkel nog in neo-liberale termen konden denken. De experimenten rond de regelarme bijstand in 4 grote steden en de tientallen gemeenten die dit aan het overwegen zijn, werden als positief bestempeld, omdat in de discussie hierover telkens over een vorm van basisinkomen gesproken wordt. En hoewel dat nog ver afstaat van een basisinkomen voor iedereen, komt het ‘regelarme’ dicht bij het ‘onvoorwaardelijke’, als kernbergrip van een basisinkomen.

Uiteindelijk waren de meesten het erover eens dat een mens- en maatschappijvisie bepalend is voor de wijze waarop we de samenleving willen inrichten en dat een basisinkomen daarbinnen een belangrijke functie kan vervullen. Tot slot van de bijeenkomst werd staande de Internationale gezongen!

En zoals zo vaak na afloop van een presentatie werd er, in dit geval in de tuin onder het genot van een drankje en de warme zon, nagepraat over hoe het basisinkomen meer bekendheid zou kunnen krijgen als serieus concept voor een betere samenleving.

Willem Gielingh

 

Discussie: https://www.facebook.com/groups/basisinkomen.groenehart/

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.