Radical Gerecht: hoe het basisinkomen de revolutie brengt

Deze Hamburgse prof legt uit dat een basisinkomen van 1.000 € met een inkomensbelasting van 50 % financierbaar is. En dat dit ook eerlijk is: De CEO van Shell betaalt 49,999 % over zijn 10 miljoen € per jaar, iemand die een ton verdient betaalt netto 40 % belasting. Bij 4.000 € per maand is dat 30 %. Bij 2.000 € betaal je nul procent inkomstenbelasting. Dus de inkomstenbelasting blijft progressief.

 

Radikal gerecht: Wie das bedingungslose Grundeinkommen den Sozialstaat revolutioniert Boek omslag Radikal gerecht: Wie das bedingungslose Grundeinkommen den Sozialstaat revolutioniert
Thomas Straubhaar
Duitstalig
Edition Körber
13. Februar 2017
Paperback
248
https://www.amazon.de/Radikal-gerecht-bedingungslose-Grundeinkommen-revolutioniert/dp/3896841947
978-3896841940
12,99

Ons sociale systeem is op het einde. Het kan niet hervormd worden, zegt Thomas Straubhaar, professor van Economie van Hamburg. Maar revolutioneren: door het onvoorwaardelijke basisinkomen.

Wanneer alle mannen, van het zuigeling naar het oude, een basisinkomen ontvangen, ontnemen ze hen niet van hun eigen rechten, maar bevrijden ze zelfstandig en hun eigen beslissingen. En de staat investeert niet meer in het beheer van het gebrek, maar in een eerlijke gelijkheid van iedereen.

Dat klinkt te goed om financieel levensvatbaar te zijn? - Integendeel, het is mogelijk, zoals Straubhaar vooraf berekent. Het onvoorwaardelijke basisinkomen is een liberale, effectieve en sociale manier om rechtvaardigheid en efficiëntie in een sociaal systeem uit het buitenland te brengen - en dus bijdragen tot de innerlijke vrede. Duitsland zou moeten durven als een van de grootste en meest stabiele economieën ter wereld.