Reactie op ‘En plots, daar was het basisinkomen’

Joop Böhm reageert op een column van Mirjam de Rijk in De Groene Amsterdammer, nr. 43, 26 oktober 2022.

Dag Mirjam,

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik via e-mail contact met je had. Ook toen ging het over het basisinkomen.

Ik word altijd zo blij van je columns. Ook nu ook weer “En plots, daar was het basisinkomen.” Maar, zoals je zult weten spreekt men doorgaans alleen van een basisinkomen als het gaat om de periodieke uitbetaling van een bepaald bedrag ‘per individu’.
In mijn stukje “Armoede voorkomen is beter dan genezen”, geplaatst op de website van de Vereniging Basisinkomen op 26 februari 2020,  schrijf ik onder meer:

Het hybride basisinkomen (HBI)

Voor een test in de praktijk is misschien een Hybride Basisinkomen de aangewezen weg. Het is een combinatie van het UBI met het Basisinkomen 2.0 dat door Harro Boven en Alexander de Roo (voorzitter Vereniging Basisinkomen) wordt aangeprezen. Dat laatste verstrekt 600 euro aan ieder individu, plus 600 euro aan elk huishouden. Een vergelijkbaar effect bereikt men door een UBI van 600 euro te combineren met een verhoging van de heffingskorting op energie voor huishoudens (vermindering energiebelasting) met 600 euro per maand.

Het is dan ter keuze aan de politiek om te bepalen of de huishoudens aan bepaalde criteria moeten voldoen. Besluit men dat elk huishouden die 600 euro onvoorwaardelijk ontvangt, dan kost dat weliswaar meer geld, maar het zal uiteindelijk veel rompslomp besparen. En die besparing lijkt me de versimpeling meer dan waard!

Toch leuk dat je de compensatie voor de sterk stijgende energiekosten ook ziet als een basisinkomen. Al is het eigenlijk de onvoorwaardelijke huishoudtoeslag, het gedeelte van het Hybride Basisinkomen (HBI) dat niet individueel is. Nu moet er dus nog voor ieder persoon  een basisinkomen worden ingevoerd.

Of ik verwacht dat het er spoedig zal komen? Je weet maar nooit.

Het is volgende maand tien jaar geleden dat ik met de moed der wanhoop probeerde premier Rutte er enthousiast voor te maken. Tien jaar lang hield hij stug vol dat het slecht zou zijn voor het  arbeidsaanbod. Totdat ik tijdens de begrotingsbehandeling zowaar uit zijn mond vernam dat er toch ook nog wel positieve kanten aan waren.

Laten we dus de hoop nog maar niet laten varen!

Met vriendelijke groet,

Joop Böhm, Amersfoort, oktober 2022
Afbeeldingen vlag van Ben Kerckx, van armoede van ATDSPHOTO, via Pixabay 

Zie ook een bericht van Eric Binsbergen: Energiebijdrage en onvoorwaardelijk basisinkomen.
De column van Mirjam de Rijk in De Groene heeft als titel: Uitdelen.
Je kunt deze ook hier lezen: En plots, daar was het basisinkomen.