Sander en de Kloof. ……..Sander over de brug?

Hoe kan iemand tegen basisinkomen zijn, bijvoorbeeld Sander Schimmelpenninck,
Hoe kan het dat in een goed programma van Tegenlicht over kloofdichters niemand het basisinkomen noemt?
Staan ze toch allemaal aan de ‘goede’ kant van de kloof?

Willem is in de war. Ik stelt mezelf nog wel eens waaromvragen. Vaak zijn het wereldproblemen waarop je toch geen antwoord krijgt.

De vraag die in mijn hoofd maar rond bleef spoken was: hoe kan iemand nu tegen een basisinkomen zijn?
Deze week kwam een boek uit van Sander Schimmelpenninck: Sander en de brug…….uitgeverij: De Correspondent. Ja, ja, het clubje van Rutger Bregman van de bestsellers: Gratis geld en De meeste mensen deugen. Over media aandacht had Sander niet te klagen. Bijna alle kranten en ’s avonds in de talkshow van Eva Jinek. De afdeling marketing draaide op volle toeren…..wedden dat ook zijn boek een bestseller wordt? Willem zal niet oordelen, het boek nog niet gelezen, maar vanuit de media begreep ik dat het rust op 5 pijlers.

  • Onderwijs geheel onafhankelijk van de dikte van je portemonnee
  • Vermogen hoger belasten, werken minder belasten
  • Iedere 25-jarige een start kapitaal van een € 100.000
  • Sociale maatschappelijk stage
  • Pensioenen eerlijker belasten

Conclusie: hele goede voorstellen, goede gedachten, goede oplossingen. Maar………waarom niet het basisinkomen?

In de TV uitzending van Jinek werd er uitgebreid gesproken over de kloof in de maatschappij. De kloof tussen arm en rijker, de kloof in onderwijs, de kloof waar heeft je wiegje gestaan enz. Aflevering 17-2023. Hier een kort fragment .
Aan tafel Eva Jinek, Sander, wethouder Amsterdam, een miljonair, Alexander Klöpping (ICT-specialist)

Willem wilde naar de TV schreeuwen…….”Het basisinkomen!!” ……….maar ik ben geen schreeuwer en ze horen het toch niet. Alweer de waaromvraag: waarom geen basisinkomen als dé oplossing?

De volgende dag de uitzending van Tegenlicht: titel: de Kloofdichters. Heeft u deze uitzending gezien???  Waarschijnlijk niet, de Slimste Mens 2 miljoen kijkers NPO1, Tegenlicht NPO2 150 duizend kijkers! ………het verhaal van de kloof in onze maatschappij.
Dus in kijkcijfers zit ook al een kloof!

En alweer naar aanleiding van deze TOP uitzending: waarom geen basisinkomen als dé oplossing?

Rutger Bregman, Tim ’S Jongers, wethouder Sociale Zaken Amsterdam, Jinek, Antoinette Hertsbergen, de minister van armoede, Jort Kelder, Aleander Klöpping, de Correspondent, de FNV, de PvdA, GroenLinks, Collectief Kapitaal, Landelijke Cliëntenraden, Publieke Waarden BV, de miljonairs die meer belasting willen betalen, de hele zaal vol met ambtenaren in de Kloofdichters, de armoede bestrijders, de pleister plakkers……… waarom niet hardop zeggen………….basisinkomen als dé oplossing?

Op deze vraag gaf mijn hoofd geen antwoord. Al deze “wereldverbeteraars” komen niet met hét antwoord om eindelijk de kloof, de kloven te dichten. Waarom niet?

Praten aan de andere kant van de kloof

Achteraf bleek hét antwoord de dag te voren al “op mijn tafel te liggen.” Dom, hoofpijniging voor niets. Ik kreeg van iemand een link door gestuurd, een artikel in de Volkskrant met als titel: Aan de talkshowtafel met Schimmelpenninck bleef het vooral praten óver de andere kant van de kloof.

Dat is het antwoord! De kloof heeft zijn “goede” kant en zijn “slechte” kant, de rijke kant en de armen kant, de kloof tussen haves and not haves, de kloof tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden, de kloof tussen 3-hoog achter en een vrijstaande bungalow. De kloof tussen……….

Al die “wereldverbeteraars” die aan de goede kant van de kloof staan, nemen het basisinkomen om de kloven te dichten niet in de mond. Waarom niet? Eigenlijk heel simpel. Zij hebben nog nooit aan de slechte kant van de kloof gestaan of zij zijn overgestapt van de slechte kant naar de goede kant. Zij denken (misschien) door te praten over een basisinkomen te moeten inleveren: geld, ego, macht, hun verdienmodellen……………..Bedenk deze “wereldverbeteraars” hebben vette salarissen en sommige zijn miljonair.

Ik heb begrepen dat bij de eerste meeting met Sander/de Correspondent er 1.700 geïnteresseerde aanwezig waren. Ze hebben een kaartje gekocht om binnen te mogen komen. Er gaan meer bijeenkomsten volgen. Maar wie zijn die duizenden bezoekers, wie is dat geïnteresseerde publiek?? Dat is voor 90% de andere kant (de goede kant) van de kloof! De academisch/theoretisch hoogopgeleiden met dito salaris. Dat zijn mensen die totaal geen idee hebben hoe de andere kant (de slechte kant) van de kloof leeft. Praten óver mensen, niet mét mensen.

Interessante analyse, Willem en misschien nog wel waar ook, maar hoe komen we dan ooit aan een basisinkomen? Nou, “simpel” luister naar de slechte kant van de kloof. Luister naar die postbode in Kloofdichters, luister naar die alleenstaande moeder, ………luister naar de andere kant van de kloof………..én vertel “de blijde boodschap” van een basisinkomen.

Willem de Graaff, februari 2023

Zie ook een eerder bericht van Willem over Sander en de kloof: Loopt u ook mee in de financiële polonaise der rijken?

Er is ook een verslag van een flyeractie voor basisinkomen bij de genoemde bijeenkomst in Amsterdam

.