Steden mogen experimenteren met bijstand; nog lang geen basisinkomen

csm_weten-wat-werkt-infographic_82065280c1Steeds meer gemeenten willen als antwoord op de ingewikkelde uitkeringsregels experimenteren met het zogeheten basisinkomen. Dit houdt in dat elke burger een vast bedrag per maand krijgt zonder dat daar regels en controle tegenover staan. Burgers met een basisinkomen zouden meer ruimte krijgen zichzelf te ontplooien en te participeren in de samenleving. De gemeenten die willen experimenteren kiezen echter niet voor een basisinkomen voor iedereen, maar onderzoeken een uitkering zonder verplichtingen voor bestaande bijstandsgerechtigden.

De wens van een aantal gemeenten om te experimenteren met verschillende bijstandsuitkeringen mag vrijwel zeker uitgevoerd gaan worden. Dat heeft staatssecretaris Klijnsma dinsdag bekend gemaakt. Rond de veelbesproken proef met het basisinkomen is echter nog geen duidelijkheid.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Klijnsma bekend gemaakt dat zij voor de zomer een Algemene Maatregel van Bestuur gaat schrijven die nodig is als wettelijke basis voor de experimenten. De steden willen zo snel mogelijk, samen met de Universiteit van Utrecht, het experiment uitvoeren en is daarover nu hoopvol gestemd.

Utrecht voert samen met Groningen, Tilburg en Wageningen al maandenlang een lobby bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om met verschillende soorten bijstandsuitkeringen te kunnen experimenteren.

De experimenten worden in sommige kringen ook wel geschaard onder de initiatieven om een ‘basisinkomen’ of ‘gratis geld’ voor iedereen in te voeren. Eén van de vijf onderzoeksgroepen uit het plan mag bijverdienen naast de uitkering. De staatssecretaris laat weten dat deze proef niet alleen afhankelijk is van juridische ruimte maar ook van politiek draagvlak. Wethouder Victor Everhardt laat weten vertrouwen te hebben dat ook dit onderdeel van het experiment doorgang mag vinden.

“Vernieuwing in de bijstand is echt nodig en ruimte van het rijk hiervoor ook”, zegt Everhardt. “De regels die er nu allemaal zijn bieden niet de flexibiliteit die nodig is voor mensen die snel aan het werk willen. Daarom willen wij met verschillende onderzoeksgroepen kijken wat het beste werkt.”

Wat is een basisinkomen?

Het onvoorwaardelijk basisinkomen heeft vier kenmerken:

  • Universeel: elk persoon, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, woonplaats heeft recht op het basisinkomen.
  • Individueel: het basisinkomen wordt per persoon uitgekeerd, en dus niet op basis van een gezin of huishouden.
  • Onvoorwaardelijk: het basisinkomen is een mensenrecht zonder werkverplichting of inkomenstoets.
  • Hoog genoeg: het bedrag moet hoog genoeg zijn om een waardige levensstandaard mogelijk te maken, die overeenkomt met de sociale en culturele standaard van het desbetreffende land.

 

Meer informatie over de proef is hier te vinden.