Taxes, taxes, taxes …… Geld(t) dat ook voor onze helden?

Willem verbaast zich over onze ‘helden’, die buiten Nederland gaan wonen om geen of minder belasting te betalen.
Echt helden zijn toch ook solidair en betalen belasting.
Tijd voor basisinkomen!

Pieter Omtzigt

Eén van Willem zijn favoriete programma’s was op zaterdagavond NPO 1 Even tot hier. Willem vindt het zo knap dat je iedere week een actueel programma kan maken, met humor maar zeker ook met een boodschap. Vaak een harde boodschap. Aan de reacties van het publiek merk je vaak van………zo die durft of die is hard of wat een lef.

Willem houdt daar wel van: een harde boodschap verpakt in “galgen” humor.

In de laatste uitzending ging het over onze held Max Verstappen, onze nationale held, de 1e Nederlandse wereldkampioen formule 1. Sorry, Willem is helemaal niet van formule 1, snap er helemaal niks van, ik denk dat ik de enige ben in Nederland.

Maar bij Even tot hier ging het niet over euforie, de geweldige prestatie, maar over de vraag; waar woont Max Verstappen en waarom? Hij woont dus in Monaco en waarom…………het (legaal) ontwijken van belasting!

Bijna iedereen in Nederland blijkt dit “normaal” te vinden. Het is bekend dat Nederland een belastingparadijs is voor bedrijven, artiesten, stichtingen, met brievenbus firma’s op de Zuidas. Willem is wel vaker niet van deze wereld, maar ook onze “helden” weigeren belasting te betalen. Daarbij is Max Verstappen zeker niet de enige.

Willem ging op zoek naar het antwoord op de vraag; waarom Monaco. Dat blijkt dus simpel te zijn. Een buitenlandse inwoner (behalve de Fransen) betalen in Monaco geen inkomsten belasting. Hé? Geschat inkomen 2021 van “onze” Max 33 miljoen! Hij huurt een appartement van € 18.000 per maand! Logisch toch? Met zo’n inkomen betaal je in Nederland al gauw 50 % belasting……….zonde van je zuur verdiende geld. Even zo’n kronkel van Willem; dus een uitkeringsgerechtigde, een werkende arme, een verpleegster, een schoonmaker betaald méér belasting dan een miljonair!

Nou gaat het Willem er niet om om Max aan een hoge boom te hangen, bekend is dat Jan de Bouvrie en de Prince of Lignac (die man met dat jacht met gouden deurknoppen, kranen en wc) ook in Monaco woonden. En er zijn er veel en veel meer. Als je een beetje googelt kom je van die rare berichten tegen zoals deze:

In Monaco wonen 25 vluchtelingen tussen de 12.000 miljonairs. En dan te bedenken dat Monaco slechts 31.000 inwoners heeft.

Maar we gaan nog even verder met onze “helden”.

De titel: Taxes, Taxes, Taxes klinkt misschien bekend? Ja, dat was Rudger Bregman in Davos toen hij de rijken der rijken hierop aansprak.

Nu begrijp ik dat Rutger/de Correspondent inmiddels 1 miljoen boeken verkocht hebben van het boek; De meeste mensen deugen. Dus een miljoenen omzet gescoord.

Dat geeft niet. Geld verdienen mag, als je maar je belasting netjes betaald. De boodschap taxes, taxes, taxes is wel door gedrongen in het rijk der rijken.
Ik las een artikel over Elon Musk:

Teslabaas Elon Musk zegt op Twitter dit jaar 11 miljard dollar (circa 9,8 miljard euro) aan belasting te zullen betalen. Het zou gaan om een van de hoogste betalingen die ooit aan de Amerikaanse belastingdienst gedaan is.

Het bedrag komt in de buurt van het bedrag dat Musk volgens berekeningen van persbureau Bloomberg schuldig zou zijn als hij al zijn aandelenopties die volgend jaar verlopen zou verzilveren. Musk heeft de laatste paar weken voor zo’n 14 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, waarmee hij de hoge aanslag zou kunnen betalen.
Eerder deze week had Time Magazine Musk tot persoon van het jaar uitgeroepen, waarna de Democratische senator Elizabeth Warren hem had opgeroepen zijn belastingen te betalen.

Afgelopen zomer berichtte het onderzoeksplatform Pro Publica op basis van gelekte belastingdocumenten dat Musk door middel van legale belastingontwijking over het jaar 2018 geen federale inkomstenbelasting had betaald.

Musk is de rijkste persoon ter wereld. Tesla heeft een marktwaarde van ongeveer 1000 miljard dollar.

Ook Alon Musk is voor velen een held. Maar ja, ben je een held als je niet, zoals iedere burger, gewoon belasting betaald? Als ik dit artikel lees vraag ik mij af of die 11 miljard dollar wel het juiste bedrag inkomstenbelasting is voor meneer Musk ?????

Dichter bij huis. België. Even door de Quote 500 honderd gebladerd (via Google natuurlijk). Alhoewel België al lang niet meer het belastingparadijs is van weleer, is het voor Nederlanders nog altijd fiscaal zonnig toeven bij de zuiderburen. Alleen al in Brasschaat wonen maar liefst achttien Quote 500-leden. Quote zet tien van de allerrijkste Nederbelgen op een rij.

Om in de Quote 500 te staan ben je voor velen een held. Maar ben je een held als je trucjes uit moet halen om je bijdrage aan de maatschappij zo min mogelijk te maken?

Dit was de laatste. Willem denkt dat de lezers van dit artikel wel honderden voorbeelden kunnen noemen over legale belastingonderduiking.

Buurtzorg.
Jaren geleden hét alternatief op geldverslindende zorginstellingen. Zakkenvullende managers, een duur bureaucratisch systeem, enz.

Jos Blok was/is een held. Eindelijk iemand die het systeem op zijn kop durft te zetten. Menig award heeft hij gewonnen, een welgeziene gast in talk-shows.

En dan lees je dit.

De met publiek zorggeld gefinancierde Stichting Buurtzorg heeft minstens 1 miljoen euro naar Nederlandse bedrijfjes van topman Jos de Blok gesluisd. Ook heeft de thuiszorginstelling leningen verschaft aan buitenlandse bedrijven, waarin De Blok belangen heeft. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. De geldstromen zijn omstreden. Experts op het gebied van financiering en bestuur van de zorg keuren de constructie met de privébedrijfjes rond de zorginstelling af. En onder druk van de Belastingdienst heeft De Blok de hele constructie op de schop moeten gooien.

Willem snapt hier helemaal niets van. Natuurlijk geld = macht. Maar “held” zijn is ook verantwoordelijkheid dragen naar je fans. Een voorbeeld functie.

Nu niet denken dat Willem, anti rijkdom is, anti miljonairs. Ik gun ieder zijn rijkdom, maar wel binnen de maatschappelijk verantwoorde normen en waarden. Niet op basis van ingewikkelde ondoorzichtige fiscaal “verantwoorde” constructies.

Zoals eerder geschreven; het is toch van de gekke dat een “simpele” burger moet voldoen aan zijn belastingplicht en een miljonair (legaal) niet.

In dit verhaal hoeft Willem toch niemand het waarom van het basisinkomen uit te leggen? Morgen wilt Willem best 50% belasting betalen voor inkomsten boven het basisinkomen, dan houdt hij in ieder geval de helft over!

Willem de Graaff, december 2021