Uurloon in de horeca Amerika 2,13 dollar per uur.

Willem is blij in Nederland te wonen, ondanks zijn bijstandsuitkering van 70% van het minimumloon. Het is altijd beter dan die $ 2,13 in de USA ………..
Maar morgen mogen ze het basisinkomen invoeren………liefst wereldwijd. Bij de volgende pandemie heeft dan iedereen een financieel vangnet………niet alleen de rijkeren.

De Amerikanen trekken sinds het einde van de lockdowns weer massaal naar bars en restaurants. Maar wat een mooie inhaalslag had kunnen zijn voor de horecaondernemers, is een worsteling in het vinden van personeel geworden. De horeca kampt met een recordaantal vacatures. Het bedienend personeel vertikt het terug te keren naar hun laagbetaalde banen en stelt bijna on-Amerikaanse eisen.

Voor de meeste mensen is dit weer zo’n tussen-door berichtje, misschien de ver-van-mijn-bed-show, het staat even op de NOS-app en na een paar uur is het weer weg.

Dit soorten berichten blijft bij mij hangen. Met enige moeite kon ik het terug vinden. Ik dacht dat ik het verkeerd had begrepen…twee dollar dertien per uur……zeker een typ-fout? Nee, geen fout, het blijkt te kloppen.

In Nederland is het minimumloon 5x zo hoog en dat is al niet best. Je kan toch niet leven van 2,13? Nee, dat kan ook niet. In Amerika is het “normaal” dat je leeft van je fooiengeld. Dan mogen ze zeker blij zijn dat ze niet in Nederland wonen, wij zijn niet zo ruig met fooien geven. Nog zo iets raars. Een blanke mannelijke horeca medewerker krijgt de hoogste fooi, een zwarte vrouwelijke horeca medewerkster de laagste fooi. Tuurlijk……..typisch Amerika.

Buiten alle ellende die we meemaken door Corona, kunnen we ook (hoop ik) lessen trekken. Bij ons heeft het aangetoond hoe zwak de arbeidsmarkt is door 0-uren contracten, flexwerkers, Zzp-ers met te weinig omzet. In Amerika wordt nu (eindelijk) pijnlijk duidelijk hoe slecht horeca personeel en schoonmakers worden betaald. Dat is al heel lang zo. In het verleden was het, na de afschaffing van de slavernij, zelfs zo dat een vrije slaaf geen salaris kreeg, maar alleen leefde van fooien/giften. En daar moet je natuurlijk wél heel diep voor buigen.

De Corona-les in Amerika. Door de enorme aantallen ontslagen door Corona, hebben heel veel mensen een werkeloosheidsuitkering ontvangen. Driehonderd dollar per week!! En dat is véél meer dan je veertig uur je de kolere werken. Je zou wel gek zijn om te gaan werken. Toch?

De republikeinen zeggen “natuurlijk”; “de uitkeringen zijn te hoog. Dat klink mij zeer bekend. Onze Nederlandse uitkeringen zijn te hoog om van dood te gaan, maar te laag om van de leven.

De democraten zeggen; “we moeten een hoger minimumloon instellen, inclusief ziekteverzekering, recht op vrije dagen, opbouw van pensioen e.d. (wat wij gelukkig zien als normaal!) Alhoewel een bijstandsgerechtigde heeft geen aanvullende pensioenrechten!

Er is hevig verzet onder de fast food concerns. De McDonalds, de KFC, de Starbucks enz. Natuurlijk want dat zijn de arme jongens in deze wereld?????

Ik schrijf dit verhaal in de 2e week van juli, de noodmaatregelen Corona lopen in september in Amerika af. Nu is de grote vraag; “wie gaat er winnen?” Ik ben heel bang de concerns, de republikeinen. Deze mega verandering ga je niet voor elkaar krijgen in 2 maanden.

Ik ben groot fan van Rutger Bregman, beroemd van de boeken De Meeste Mensen Deugen en Gratis Geld Voor Iedereen. En natuurlijk; “taxes, taxes, taxes.”

Gratis geld voor iedereen gaat over het basisinkomen voor iedereen. Het basisinkomen is notabene bijna ingevoerd in…………ja, ja, Amerika onder president Nixon. Het ging niet door omdat de democraten het bedrag te laag vonden

Maar…………

Als Amerika het basisinkomen had ingevoerd, dan hadden wij nú wereldwijd een basisinkomen gehad. Wat zou de wereld er in Corona-tijd er anders uitgezien hebben. Ik zie nog die beelden voor mij van India,  duizenden en duizenden fabrieksarbeiders “op de vlucht”, terug naar hun geboorte dorp. Fabrieken gingen dicht. En in veel landen geldt, geen werk……….geen geld. Deze volksverhuizing zorgden natuurlijk voor ontzettende besmettingshaarden.

Al zouden deze mensen als basisinkomen maar een minimum aantal Roepies hebben, dan hadden ze niet massaal hoeven te vluchten.

Maar terug in eigen land. Met een basisinkomen hadden de 0-uren contracters, de flexwerkers, de Zzp-ers een vangnet gehad. Nu werden alleen bedrijven en werknemers met vaste contracten financieel gesteund. Ruim gesteund. In Corona tijd werd de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) met maar liefst 3x de maximale WW uitkering. Dat betekende dat werknemers met een bruto inkomen van bijna €10.000 per maand 80% vergoed kregen. In de TOZO-regelingen kregen Zzp-ers en DGA’s (directeur groot aandeelhouder) onder minimale voorwaarden ondersteuning. Ook al had je twee-ton op de bank staan. Deze TOZO-regelingen hadden als basis de Bijstand/Participatiewet.
Maar……. is in de Bijstand het maximaal vermogen €12.000,- (echtparen), werd dit in mijn gemeente verhoogd met 5x……..dus €60.000,-……….In mijn simpele manier van denken; als je 20-30-40 duizend euro op de bank hebt staan, kan jij je kosten toch betalen???

Terug naar Amerika. The American dream. Forget it!

Ik ben blij in Nederland te wonen, ondanks mijn bijstandsuitkering van 70% van het minimumloon. Het is altijd beter dan die $ 2,13………..maar morgen mogen ze van mij het basisinkomen invoeren………liefst wereldwijd. Bij de volgende pandemie (die er gaat komen), dan heeft iedereen een financieel vangnet………niet alleen de rijkeren.

Willem de Graaff, juli 2021