Veel positieve aandacht voor het boek SAMEN RIJK van Koen Bruning

Op 31 maart verscheen een dik en enthousiast boek van Koen Bruning, waarin hij voor het vrijheidsdividend pleit. € 1.000 per maand voor elke Nederlander. Onvoorwaardelijk. Individueel.
Er is veel aandacht in de pers voor dit boek en voor de schrijver.

Op 31 maart verscheen een dik en enthousiast boek van Koen Bruning, waarin hij voor het vrijheidsdividend pleit. Een bedrag van € 1.000 per maand voor elke Nederlander. Onvoorwaardelijk. Individueel.
Als vloer voor mensen om op te staan.
Het is een idee dat de bezoekers van deze website goed kennen. Wij noemen het meestal basisinkomen.

Er is veel aandacht in de pers voor dit boek en voor de schrijver, mede omdat hij pas 21 is. Op onze website zullen we er ook zeker aandacht aan gaan besteden.

Koen Bruning wordt tijdens de digitale ALV van de VBi op 2 mei voorgedragen als nieuw lid van het bestuur van de vereniging.

Hieronder volgt informatie over het boek, maar eerst een overzicht van reacties in de pers op het boek en interviews met Koen.

 • Radio Golfbreker Amersfoort, 16-10-2021, Podcast: Basisinkomen oktober 2021.
  Samen Rijk, is een basisinkomen een utopie of een werkelijkheid? Roelof Meijer in gesprek met de auteur van Samen Rijk, Koen Bruning en pedagoog Edwin Nieman, leraar Daniel van Duijn en Bert Veenstra van de werkgroep basisinkomen voor burgers in Amersfoort.
 • Algemeen Dagblad, 21-4-2021, Koen (21) pleit voor een basisinkomen: ‘Geef iedereen duizend euro per maand’.
  De economie hapert, het vertrouwen in de politiek wankelt en de kloof tussen mensen met en zonder vermogen groeit. Geen beter moment om een basisinkomen in te voeren, betoogt Koen Bruning in zijn boek Samen Rijk. ,,Als vloer om op te staan.’’
  Dit bericht is ook gepubliceerd op Nu.nl.
 • Facebook Webinar, 10-5-2021,  Webinar: Samen rijk! €1000 voor iedereen? met video van het webinar.
 • Friesch Dagblad, 11-4-2012, Het basisinkomen is volgens Koen Bruning het dividend van een welvarende samenleving.
  Pleidooien voor een basisinkomen de laatste tijd ook bon ton geworden. Bijvoorbeeld een bekende publicist als Rutger Bregman heeft ervoor gepleit. Bruning realiseert zich dat en doet in zijn boek het werk van deze schrijvers bewust niet over. Bijvoorbeeld de vraag of een basisinkomen technisch of financieel haalbaar is, is al genoeg door anderen besproken. Bruning wil aantonen hoe een basisinkomen kan bijdragen aan een betere ordening van de samenleving en misschien kan leiden tot meer geluk voor iedereen. Al was het alleen al omdat alle toeslagen zo kunnen worden afgeschaft.
 • NPO Radio 1, Langs de Lijn En Omstreken, audio 31-3-2021, Koen Bruning over het basisinkomen.
  De 21-jarige Koen Bruning debuteert met zijn boek ‘Samen Rijk’. Hij geeft een vurig pleidooi om de overheid iedere Nederlander maandelijks 1000 euro basisinkomen uit te laten betalen. Hij is te gast.
 • Het Parool, 31 maart 2021, Koen (21) wilde profvoetballer worden, nu is hij voorvechter van het basisinkomen.
  Koen Bruning (21), student aan de Vrije Universiteit, kon door een blessure toch geen profvoetballer worden. Hij stak zijn energie in lezen en debuteert nu als schrijver met Samen Rijk, over het basisinkomen.
 • Samenleving & Politiek, mei 2021, Een basisinkomen van 1.000 euro als vrijheidsdividend.
  Een vrijheidsdividend van 1.000 euro per maand voor elke burger vanaf 18 jaar, mede betaald uit een vermogensbelasting en heffingen op techbedrijven, kan een oplossing zijn voor de stijgende vermogensongelijkheid en ongezonde verdeling van status binnen onze samenleving.
 • De Stentor, 30-3-2021, Gebroken spits (21) uit Kampen schrijft boek met over oplossing voor Nederland: gratis geld voor iedereen.
  Koen Bruning: ‘De kloof tussen grote stad en regio, uiteen groeiende werelden en zorgen: dat doet pijn. Hoe kan iemand in Amsterdam met heel andere zorgen over het leven, begrijpen wat iemand in de provincie denkt, voelt en hoe die naar het land kijken? Hoe kun je beleid vormen als je de belevingswereld niet deelt? Dat is lastig, voor elke samenleving een gevaar. Een symptoom van de groeiende vermogensongelijkheid. Hier moeten we iets mee.’
 • Studenten.com, 19 april 2021, Koen (21) schreef naast zijn studie een boek over het basisinkomen.
  In de pauze tussen twee colleges door praatte Wieke van Vlaardingen wel eens met Koen Bruning (21). En als je met Koen praat, dan komt het basisinkomen ter sprake. Dat weet iedereen. Koen zei dan wel eens: “Ik ben bezig met een boek over het basisinkomen.” Ik wist nooit hoe serieus ik dat moest nemen. Een boek schrijven? Over het basisinkomen? Als student? Maar hij was bloédserieus, zo blijkt nu.
 • Trouw, 16 april 2021, Een knieblessure maakte van Koen Bruning een basisinkomenexpert.
  We hebben nu een samenleving waarin betaald werk en opleidingsniveau heel erg bepaalt wat jouw maatschappelijke status is. In Nederland hebben we een systeem gecreëerd waarbij mensen aan de onderkant van de samenleving zich steeds moeten verantwoorden voor de hulp die ze krijgen via bijvoorbeeld een uitkering. Dat systeem is op hiërarchisch wantrouwen gebaseerd: kijk maar naar de toeslagenaffaire. Als je een basisinkomen introduceert, dan kun je bijvoorbeeld als gemeente een heel ander gesprek aangaan.
 • De Volkskrant, 17 maart 2021, Koen Bruning (net 21) schreef een boek over basisinkomen en wil dat desnoods zelf invoeren.
  GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Volt noemen het basisinkomen in hun programma. Sympathiek, vindt Koen, maar niet genoeg. Dit moet het centrum van de gedachten worden, niet het zoveelste punt op je lijst.
 • VU – verhalen, PPE-student schrijft boek over het basisinkomen.
 • website Basisinkomen Nederland, 3-4-2021, Veel positieve aandacht voor het boek SAMEN RIJK van Koen Bruning.
  Op 31 maart verscheen een dik en enthousiast boek van Koen Bruning, waarin hij voor het vrijheidsdividend pleit. € 1.000 per maand voor elke Nederlander. Onvoorwaardelijk. Individueel.
  Er is veel aandacht in de pers voor dit boek en voor de schrijver.
 • website Basisinkomen Nederland, 7 april 2021, Bespreking boek Samen Rijk – Hoe een basisinkomen Nederland een toekomst geeft.
  Rob van Roon bespreekt het boek van Koen Bruning, waarin hij een vrijheidsdividend bepleit.
  Dat dividend is nodig om de betonrot te repareren die ontstaan is en nog steeds verergert door de groeiende vermogensongelijkheid. Onze maatschappij wordt met zo’n dividend minder fragiel zodat we kunnen gaan bouwen aan herstel.
 • website Basisinkomen Nederland, 21 april 2021, Vrijheidsdividend tegen maatschappelijke fragiliteit en vermogensongelijkheid.
  Het boek Samen Rijk van Koen Bruning heeft een simpel grondidee: geef iedereen een vrijheidsdividend van € 1.000.
  Dat verhoogt de weerbaarheid van de maatschappij en het helpt in het bestrijden van vermogensongelijkheid.
 • YouTube, video 27-1-2021, Koen Bruning – Samen Rijk.
  De leraren staken. De boeren staken. De verzorgers staken. En ook de jongeren laten van zich horen. Nederland verandert. Van ons zorgstelsel en de woningmarkt tot het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt. Over deze veranderingen bestaat een hoop onvrede. En discussies over wat Nederland is of zou moeten zijn leiden tot nog meer polarisatie.

Reyer Brons, april 2021, update mei 2021