Verdien jij wat je verdient?

Willem vraagt zich af of sommigen niet meer geld krijgen dan ze verdienen. Voor werk dat niet bevredigend is en waarbij je ook nog eens het risico op een burn-out loopt.
Geef ze een basisinkomen zodat ze andere werk kunnen zoeken. Misschien minder betaald, maar veel gezonder.

Op de vraag in de titel zullen de meeste lezers antwoorden: te weinig. Diegene die teveel verdienen zijn natuurlijk de CEO’s, de directeuren, de prof voetballers, de influencers, de 10% schatrijken, de filmsterren enz.

Ik wil het in dit verhaaltje eens omdraaien. De vraag is: zijn er onder ons, het “gewone” volk, ook werkenden die niet verdienen wat ze verdienen. Die dus is in verhouding tot hun prestaties  teveel verdienen? De aanleiding van dit verhaal was het artikel  Beau (27): ‘Ik weet dat veel van mijn leeftijdsgenoten een stuk minder verdienen’
Deze Beau, 27 jaar jong, verdiend netto € 3.136 per maand. Beau is beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid. Oké, dus waarschijnlijk minimaal HBO opgeleid, misschien wel academisch. De eerlijkheid in dit stuk is dat hij zelf verbaasd is over zijn hoge salaris, de uitstekende arbeidsvoorwaarden, de privileges, ten opzichte van de prestatie die hij hiervoor moet leveren..

,,Ik ben erachter gekomen dat mensen op een ministerie toch wel anders zijn dan ik. Ik ben een junior en wil graag nieuwe dingen leren, maar mensen zijn te druk om mij iets uit te leggen. Ik krijg vaak de opmerking: ‘Als ik het jou moet uitleggen kan ik het net zo goed zelf doen’. De projecten waar ik op word gezet zijn zo stroperig. Ik ben inmiddels al maanden bezig met iets wat in twee weken zou kunnen. Soms moet ik werk voor mezelf verzinnen. Omdat ik niet veel taken heb doe ik vandaag ook vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils.

Beau is waarschijnlijk niet zijn echte naam, want dat zou, door zijn eerlijkheid, wel eens reden tot ontslag kunnen zijn.

Want eerlijk is hi. Hij  moet zelf maar werk “verzinnen” en ter compensatie met zijn geweten is hij vrijwilliger bij het Leger des Heils. Gelukkig staat deze Beau met één been in de systeemwereld en met het andere been in de werkelijke leefwereld. Vele van zijn collega’s op zijn ministerie zijn allang de weg kwijt naar de leefwereld. Leven in hun eigen bubbel met als enige doel in een hogere salarisschaal te komen.

Ik voorspel voor deze Beau burn-out, depressie. Want als je je realiseert dat jij een goedbetaalde onzin baan hebt, een bullshit job, dan is dat de komende 10 jaar niet vol te houden. Ik heb medelijden met de tienduizenden “Beaus” in onze werkende maatschappij.

Willem heeft een vriend Kees. En net zoals ik is Kees bijstandstrekker. Op de sociale media wilt Kees nog wel eens zijn mening/visie verkondigen.

Hij vertelde mij het volgende verhaal: “Via LinkedIn kom ik in contact met een docent van een Hoge School. Hij was bezig met een project, simpel gezegd, bijstandsgerechtigden door automatisering aan het werk krijgen. Hij vroeg mij of ik als bijstandsgerechtigde mee wilde doen met dit project. Dus ik reageerde met: “bel mij maar even, want de wereld van een bijstandsgerechtigde zit anders in elkaar dan u waarschijnlijk denkt. Het is de angst die regeert. Hij belde, het bleek een jongeman te zijn van 34 die les gaf, bestuurskunde, aan deze Hogeschool. We hebben elkaar ruim een uur aan de lijn gehad. Hij verbaasde zich er in eerste instantie over hoe moeilijk het is om bijstandsgerechtigden te interesseren voor dit “wetenschappelijk” project. “Zonder ervaringsdeskundigen heeft dit project geen zin” zei hij. Ik zei: “mensen via automatisering, algoritmes mensen in de bijstand aan het werk te krijgen, heeft ook geen zin. 50% is gedeeltelijk arbeidsongeschikt, 60% gaat er financieel op achteruit wanneer zij parttime gaan werken.” Daar schrok hij van. “Welkom in de werkelijke wereld.” Hij vertelde: “ik geef les aan hoog, vaak academisch, opgeleiden. Maar die zijn van een hele andere wereld. Geld speelt geen rol. Pappie en mammie vaak ook hoogopgeleid, veel van de wereld gezien maar niet de échte wereld. Laatst een jonge gozer, die tijdens mijn les, zijn nieuwe auto aan het uitzoeken was. Meneer,  binnen mijn geboortenestje ben ik de enige hoogopgeleide, mijn ouders zijn “gewone” hard werkende mensen. Ik zei hem:” nou, dan heb jij mazzel. Jij weet de werkelijke wereld nog te onderscheiden van de theoretische wereld. “Ja, zei hij, waar ik me écht zorgen om maak is dat deze studenten onze toekomstige bestuurders, leiders, CEO’s zijn.
Dit komt aardig overeen met het verhaal ik eerder schreef: Ze zijn zich van geen kwaad bewust.

Al met al was het een leuk gesprek, de docent ging over zijn project nog eens 10x nadenken. Hij ging zich eerst eens meer verdiepen in de wereld van bijstandsgerechtigden. We houden contact.

De titel van dit verhaal:  Verdien jij wat je verdient? Wat ik heel raar vindt, is dat salarissen vaak bepaald worden door het opleidingsniveau. Vaak theoretisch, academisch. Dat heeft toch niets te maken met wat iemand waard is voor de maatschappij? Waarom zou een HBO-er meer verdienen dan een automonteur of timmerman? Op moment verdienen automonteurs en timmermannen niet slecht, maar HBO-ers en academici gewoon teveel.

Natuurlijk zijn er onder de VIP’s genoeg voorbeelden te noemen waarvan je denkt: hoezo verdienen zij meer dan een minister-president? Ga maar eens Googlen: wat verdient……..(Willem schrikt hiervan, u ook?)

Even terug naar deze Beau en de docent. Ik weet zeker dat zelfs zij heel blij zouden zijn met een basisinkomen. Beiden weten ze dat ze bullshit verkopen, beiden weten dat zij geen bijdrage leveren aan het maatschappelijk belang, beide gaan ze dit geen 10 jaar volhouden, beiden worden hier niet gelukkig van. Ik denk dat deze Beau meer positieve energie haalt uit zijn vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils, dan bij zijn “werken” op het ministerie. Dat deze docent blijer wordt van de boerenkool met worst bij zijn ouders, dan met zijn collega’s uit eten in een 3 sterren restaurant.

Willem de Graaff, januari 2023
Foto Leger des Heils van Viktor Bernhard via Pixabay
Afbeelding linksboven  van Peggy en Marco Lachmann-Anke via Pixabay

PS, een binnengekomen bericht:
Niet-integer gedrag collega’s vaakst vermoed in gemeentehuis.
Dit artikel gaat dus ook over deze Beau. ………
Vergeleken daarmee zijn bij gemeenten (19 procent) en gemeenschappelijke regelingen (20 procent) ambtenaren daar dubbel zo vaak getuige van geweest. Het verstrengelen van belangen van werk en privé, het oneerlijk gebruik maken van personeelsregelingen en het misbruik maken en/of niet vertrouwelijk omgaan met gevoelige informatie worden het vaakst waargenomen.”………………….

Ja, en dan ben je Beau, een jonge ambitieuze ambtenaar en dan word je omschreven als niet-integer. De niet-integeren zijn de leidinggevenden, de managers, de “bazen” van de vorige generatie.