Verkiezingen 2021: zes partijen met in totaal 36 % hebben iets met basisinkomen

Na de verkiezingen zijn veel signalen dat het bestuur en de politiek in Nederland echt anders moet dan tot nu toe. Daar moeten we hoop uit putten dat er ook ruimte is om over basisinkomen na te denken.

In 2017 wilden Groenlinks, D66, PvdD en de PvdA lokale of nationale experimenten met basisinkomen, een grote stap voorwaarts in vergelijking met 2012 toen geen enkele van de gevestigde partijen iets over basisinkomen in hun programma had opgenomen. Dit jaar waren er veel meer partijen die basisinkomen of negatieve inkomstenbelasting in hun programma hadden. Hoe hebben deze partijen het gedaan?

GroenLinks wil in acht jaar basisinkomen realiseren, maar lijsttrekker Jesse Klaver zei er uit zichzelf niets over in de campagne. GroenLinks verloor maar liefst zes zetels. D66 en CU willen negatieve inkomstenbelasting. D66 verwerkte dat in haar slogan: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Ze won vijf zetels. CU verloor één zetel. De PvdD wil een serieuze proef en won één zetel. Nieuwkomer Volt wil een basisinkomen,  mits het financieel uit kan. Ze scoren maar liefst drie Tweede Kamerleden. De PvdA die lokale proeven wil bleef gelijk.

Dat socialistisch links (SP, GL, PvdA) het minder goed heeft gedaan, heeft als voordeel dat de arbeideristische anti-basisinkomen stromingen daar ook een toontje lager moeten zingen.
Bij 3 winnaars (D66, Volt en PvdD) zie je juist veel pragmatische insteken richting basisinkomen of negatieve inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de CU.

Gezamenlijk hebben CU, D66, GL, PvdA, PvdD en Volt nu 54 zetels. Ruim 36 % van de uitgebrachte stemmen.

Wat hiervan in de formatie gerealiseerd gaat worden is afwachten. Het is nog niet eens bekend wie met wie gaat onderhandelen. Wel weten alle partijen dat er een alternatief voor het failliete toeslagensysteem moet komen.
Er zijn veel signalen dat het bestuur en de politiek in Nederland echt anders moet dan tot nu toe. Daar kunnen we zeker hoop uit putten dat er ook ruimte is om over basisinkomen na te denken.

Wordt vervolgd!

Alexander de Roo, april 2021