Verslag BIEN2018 Congres

BIEN2018

BIEN2018

 

BIEN2018:

Experimenten, draagvlak en nieuwe ontwikkelingen

 

 

 

In het Finse Tampere kwamen van 24 tot 26 augustus 350 activisten en academici uit 50 landen bij elkaar voor het 18e BIEN congres. Het was een overvol programma met meer dan 180 sprekers en tientallen workshops, maar ook een 12-tal films over het basisinkomen. De nadruk lag op financiering, experimenten en draagvlak.

Hilde Latour gaf uitleg over hoe machines – die eigenaar van zichzelf zijn – kunnen bijdragen aan het genereren van financiën voor het basisinkomen.

Alexander de Roo zette uiteen dat een basisinkomen van € 1250 voor een alleenstaande en € 1900 voor een stel (€ 650 basisinkomen + € 600 universele woontoeslag voor elk huishouden) gefinancierd kan worden door 10% meer inkomsten voor de overheid te generen.

RobertJan van der Veen, organisator van het BIEN congres in Amsterdam in 1998, vertelde over de experimenten met een “basisinkomen” in Nederland en de keiharde aanpak van uitkeringsgerechtigden via Workfare in Rotterdam. Ook de vrouw, die in Amsterdam het experiment met de bijstand coördineert, was in Tampere.

Loek Groot nam deel aan een panel over experimenten en gaf inzicht in de Nederlandse experimenten met de bijstand, waarin hij uitlegde dat het geen basisinkomen-experimenten zijn. Nederland was dus weer goed vertegenwoordigd!

Pijnlijk was het om te horen wat het gevolg is van het stoppen van de experimenten in Canada voor een aantal deelnemers, met ernstige gezondheidsklachten tot gevolg. Hoewel er voorafgaand aan de experimenten was afgesproken dat de deelnemers na drie jaar basisinkomen (wat aanvankelijk de bedoeling was) een zachte landing zouden krijgen en niet abrupt zouden stoppen, heeft de huidige regering van Canada de experimenten toch vroegtijdig en abrupt gestopt, tegen de verkiezingsbelofte in. De onderzoekers laten het er niet bij zitten en ook door deelnemers uit andere landen werd hulp aangeboden om de mensen met deze schrijnende verhalen te helpen.

Een professor uit de VS had alle 16 experimenten, die ooit zijn gedaan met het basisinkomen, geanalyseerd. In ontwikkelingslanden zorgde het basisinkomen ervoor dat MEER betaald werk werd verricht. In de rijke landen leidde basisinkomen tot een verwaarloosbare teruggang van betaald werk met minder dan 5%.

Bijzonder waren de bijdragen van jongeren, die zich bezig houden met digitale LETS-vormen, dat wil zeggen met alternatieve munten.

Al met al weer een intens, maar zeer inspirerend congres.

Hilde Latour
Vice-voorzitter Unconditional Basic Income Europe (UBIE)
Bestuurslid Internationale Betrekkingen Vereniging Basisinkomen
Writer Basic Income News

Alexander de Roo
Voorzitter Vereniging Basisinkomen

Met dank aan Hilde voor de foto uit haar presentatie “How Self-Owning Machines Can Generate a Basic Income for Mankind“. Zij is ook initiatiefnemer en mede-oprichter van WiseCoLab (www.wisecolab.org), een club die zich wereldwijd inzet voor dit idee.

Publicatie verslag op 28-08-2018.


Nog even dit:

Kom naar donutdday.nl op zaterdag 15 sept in Amsterdam

  • samen bouwen aan alternatieven voor het neoliberalisme
  • basisinkomen, hervorming financiële sector en radicale milieu maatregelen
  • met Harro Boven, Herman Wijffels, Anne Knol (MD), Klaas van Egmond & Kate Raworth