Verslag demonstratie voor Basisinkomen in Berlijn 14/9/13

berlinmap20130914In de week voor de Bundestagwahl werd in Berlijn een demonstratie gehouden voor het Grundeinkommen. Het Basisinkomen. De demonstratie werd georganiseerd door diverse groepen uit het Netzwerk Grundeinkommen[1] en bevolkt door diverse groepen die zich voorstander noemen van een Basisinkomen; de Duitse Piraten, Die Linke, de Duitse vakbond Verdi, de Violetten, de Grüenen, en meer. Tevens waren er mensen van het Zwitserse Volksinitiatief voor Basisinkomen en de organisatoren van het Europese Burgerinitiatief voor Basisinkomen.

Al met al waren op het hoogtepunt meer dan 2500 mensen aanwezig (halverwege kwamen er nog mensen bij die een paar uur daarvoor vertrokken waren in een demonstratie van vakbonden). De demo begon bij Neptunbrunnen, een fontijn met Neptunus en 4 van zijn vrouwen, onder de rook van de televisietoren van Berlijn. Na een aantal sprekers, waaronder Ralph Boes, Katja Kipling, Inge Hannemann, Susanne Wiest, om maar eens een paar bekende namen te noemen, ging de stoet op weg naar het Friedrichstadt Palast.  Daar stonden mensen in de rij om een kaartje te kopen voor een soort Holliday zonder ijs [2] . Vanuit de organisatie werd gelegenheid gegeven om mensen het woord te laten die iets wilden zeggen en was er een optreden van een muziekgroepje.
Het muziekgroepje speelde wat langer dan geplanned, het moment werd daardoor danig uit de demo gehaald. Veel mensen vertrokken en toen de stoet verder ging was deze zeker de helft zo groot als daarvoor.

Uiteindelijk kwamen we bij een plek voor de Zwitsere Amabassade aan, waar de bekende aanjagers voor het Zwitserse volksinitiatief voor Basisinkomen, Daniel Häni en Enno Schmidt een speech hielden.  Ook werden korte statements gegeven door leden van de nationale commiteés voor het ECI-UBI uit de diverse deelnemende landen. Tot slot werd door Enno Schmidt een t-shirt overhandigd aan Klaus Sambor. Het t-shirt is van een Zwitser die in zijn eentje de meeste handtekeningen in heeft opgehaald. Ben even het aantal kwijt.

Hieronder een aangrijpend interview met Enno Schmidt

Hieronder wat fotos van de manifestatie. Daaronder is een videopresentatie te zien van de demo.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”100291982956588132957″ ualb=”5925618788087047217″ imgl=”fancybox” style=”floor” row=”6″ size=”220″ num=”18″ shadow=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″]

Voor wie het allemaal nog eens wil beleven, hier een film van meer dan drie uur over de demonstratie:

Het idee: Een basisinkomen is een inkomen onvoorwaardelijk toegekend aan een politieke gemeenschap onder hun leden. Het moet

  • zorgen voor een bestaansminium om maatschappelijke participatie mogelijk te maken en
  • een individueel recht zijn en
  • zonder inkomen-of vermogenstest  en
  • zonder dwang om te werken of andere tegenprestatie gegeven worden

Het basisinkomen is dus een vorm van gegarandeerd minimuminkomen datwezenlijk verschilt van de momenteel bestaande systemen. Het basisinkomen wordt uitgekeerd aan personen in plaats van de huishoudens, ten tweede, het is beschikbaar voor elk individu, ongeacht andere inkomsten, en ten derde, het zal worden uitbetaald zonder enige prestaties op het werk, werk bereidheid of  terugkeer daarnaar.

http://grundeinkommen-ist-ein-menschenrecht.blogspot.de/p/ein-einkommen-ist-wie-luft-unter-den.html

[1] http://grundeinkommen-ist-ein-menschenrecht.blogspot.de/p/impressum.html

[2] http://www.show-palace.eu/nl/