Verslag UBI-Nordic conference Oslo

De Scandinavische  landen organiseren een keer per jaar een basisinkomen congres (UBI-Nordic). 5-7 april was het congres Visions for a Brighter Future in Oslo, met een warme ontvangst door de Burgemeester op het prachtige stadhuis van Oslo. Zo’n 150 bezoekers en een flink aantal internationale en Scandinavische sprekers namen deel aan het gevarieerde congres.

Het congres opende met de sustainable development goals (waar ons bestuurslid Hilde Latour een openingspresentatie over gaf). De invalshoeken naar het basisinkomen waren zeer divers, zoals democratie (met de burgemeester van Heerhugowaard namens de nieuwe politieke  beweging Code Oranje), de commons, communicatie, blockchain en meer.

Het congres werd extra bijzonder doordat de organisatie ook culturele optredens (dans en muziek) had opgenomen in het programma.

Sarath Davala (coördinator basisinkomen India) nodigde iedereen uit om vooral naar het BIEN congres in Hyderabad te komen (22-25 augustus). Zie ook deze video.
Het is een spannend jaar voor India met verkiezingen en een mogelijke beslissing om het basisinkomen in de Noordelijke provincie Sikkim in te voeren voor alle inwoners van Sikkim.

De 78-jarige Annie Miller (mede-oprichtster van BIEN) doet een voorstel om de definitie van het basisinkomen aan te scherpen. Onvoorwaardelijk gaat verder dan het niet opleggen van een werkverplichting en dat zou in de definitie op de website van BIEN moeten terugkomen volgens Annie Miller. Houd de website van BIEN in de gaten en discussieer erover mee, tijdens de algemene ledenvergadering in India zal er over gestemd worden.
Zowel bij BIEN als bij UBIE staat op de website in de definitie without means test or work requirement….
In Nederland staat hierover op de website van de VBi in de definitie …. zonder dat daar een verplichting tegenover staat en ongeacht het inkomen, vermogen of de samenstelling van het huishouden.” Bij ons zijn dus ook niet werk gerelateerde verplichtingen uit den boze.

Volgend jaar zal het UBI-Nordic congres in Zweden gehouden worden.

april 2019