Verslag UBIE-weekend maart 2018

Afgelopen 23-25 maart was er een bijeenkomst van Unconditional Basic Income Europe (UBIE) in Göteborg, Zweden. Twee bestuursleden (Willem Gielingh en Hilde Latour) en de webmaster van Vereniging basisinkomen (Robin Ketelaars) waren van de partij.

Lena Stark (partijleider basisinkomenpartiet) tijdens de lezing van Guy Standing. De zaal zat bomvol.

Op 23 maart werd de nieuwe Zweedse partij “basisinkomstpartiet” (met partijleider Lena Stark) gepresenteerd, die werd toegesproken door mede-oprichter van BIEN, Guy Standing. ‘s Avonds gaf Guy Standing een openbare lezing, georganiseerd door de Universiteit. Deze was zeer druk bezocht door veelal jong publiek.

Ook de UBIE workshops en lezingen op zaterdag waren goed bezocht: zo’n 60 a 70 mensen waren aanwezig en UBIE heeft er weer een aantal nieuwe Zweedse leden bij. Ons bestuurslid Hilde Latour was een van de sprekers en zij gaf een lezing over nieuwe technologie en hoe deze het basisinkomen zou kunnen genereren. Tijdens de algemene ledenvergadering  van Vereniging Basisinkomen (27 mei in Utrecht), zal zij hier eveneens over spreken.

Tijdens de algemene ledenvergadering van UBIE op zondag stonden een aantal punten ter besluitvorming op de agenda. De belangrijkste: de lidmaatschapsvergoeding van UBIE wordt veranderd van geen naar een vrijwillige bijdrage, er is besloten een Europees burgerinitiatief in te dienen bij de Europese Commissie, maar de beslissing over hoe deze er precies uit zal zien is uitgesteld en er is een nieuw bestuur gekozen middels een stemming zonder kandidaatstelling, waarbij Dániel Fehér (voorzitter) en Ulrich Schachtschneider (penningmeester) herkozen zijn en Harald Enoksson, Christine Papadopoulou en onze eigen Hilde Latour als nieuwe bestuursleden zullen toetreden.

Hieronder de presentatie van Hilde (in het engels)