Vluchtelingen, waarom geen wereldwijd basisinkomen?

Krijgt u ook buikpijn van beelden van vluchtelingen?
Is er mogelijk een oplossing?
Wereldwijd basisinkomen invoeren! Wij geven miljarden uit aan toelatingsprocedures, waarvoor misschien 25% voor in aanmerking komt. Dan slaan we de onmenselijkheid, de gevaren, de verdienmodellen, de gevolgen nog maar even over. Als we deze mensen een beetje bestaansrecht geven, zodat ze een toekomst kunnen opbouwen in eigen land, familie, gezin, dan is dat een win-win situatie.

Heeft u dat ook? Buikpijn krijgen van de beelden vluchtelingen die klem zitten tussen de grens van Wit-Rusland (Belarus) en Polen. Willem vind dit verschrikkelijk, ik hoop u ook.

Maar, ook Willem weet de oplossing niet. Hoe krijg je een gestoorde dictator op andere gedachte? Hoe haalt een mens het in zijn hoofd, mannen/vrouwen/kinderen te misbruiken voor zijn eigen politieke hachje? Hoe dom zijn deze vluchtelingen om deze ontberingen te doorstaan. Via de Sociale media moeten ze dit toch geweten hebben? Iedereen heeft een smartphone? Toch? Het is in ieder geval mensonterend .

Een aantal jaar geleden zag ik de documentaire Stranger in Paradise.  Deze 2 keer gezien en als dvd aangeschaft.

De omschrijving op internet:

In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar met enigszins krankzinnige trekjes. Het ene moment stoot hij ze genadeloos af, dan weer sluit hij ze zalvend in zijn armen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen.

Europa krijgt gestalte in een meester die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een nietsontziend filmessay over de mechanismen waarmee Europa het geluksverlangen van de vluchteling te lijf gaat.

De film is ingedeeld in drie delen:

De meedogenloze leraar die hardop spreekt in deel 1
  • Wat doen jullie hier?
  • Komen jullie onze verzorgingsstaat om zeep helpen?
  • Jullie kosten ons Europa € 21.000 per persoon voor het eerste jaar, we zijn hier met elf. Dus dit klasje kost Europa 3 ton.
  • Mijn vader heeft de Tweede Wereld oorlog meegemaakt en is ook niet gevlucht. Als jullie in eigen land leven in oorlog, armoede, honger lost dat zelf op, dat hebben wij Europeanen ook moeten doen.
  • Vorig jaar hebben zich 1,5 miljoen vluchtelingen gemeld x € 21.000 dat kunnen wij niet betalen.
  • Wie van jullie is Moslim? Bij ons in Europa staat de wet boven de wetten van religie. Wij zijn bang dat moslims ons Europa over gaat overnemen.

Binnen de groep ontstaat er natuurlijk discussie. Maar de leraar is bikkelhard. Ondanks dat de rillingen je over de rug lopen spreek hij wel een kern van waarheid.

In het tweede deel is de leraar heel sociaal, meedenkend, betrokken.
  • Paralleluniversum-spelenJullie zijn mijn helden, met gevaar voor eigen leven, alles achterlatend,  voor jezelf maar zeker voor je kinderen een veilige en menselijke toekomst opbouwen.
  • Wordt het niet tijd dat wij Europa jullie iets terug gaan geven van onze rijkdom? Rijkdommen, die wij van jullie gestolen hebben.
  • In bijna iedere krant in Europa heeft de foto gestaan van dat driejarige Syrische jongentje verdronken bij de barre overtocht. Wie zijn verantwoording is dat? President Assad? De vader van dat jongetje? Europa? Nee, ik voel mij verantwoordelijk, het is mijn verantwoordelijkheid ook.
  • Inmiddels zijn er ruim 3.700 mensen verdronken bij de overtocht naar Europa. Dat hebben wij gedaan, omdat wij zo nodig een grens moeten trekken tussen jullie en wij.
  • In Europa wonen ruim 500 miljoen mensen. Is het nou écht zoveel van ons gevraagd om slechts 1,5 miljoen vluchtelingen op te vangen.

Als je dit deel ziet krijg je echt de tranen in je ogen. En alweer heeft hij gelijk. Heel verwarrend.

In deel drie komt de realiteit

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in Nederland een procedure te beginnen tot toelating? In de klas zitten 15 personen. Iedereen die op economische gronden zijn land is ontvlucht moet de klas verlaten. “U heeft geen goede reden om toegelaten te worden in Nederland, succes.”

Dan vraagt hij; “Wie van u heeft in een ander land zijn vingerafdrukken moeten geven? Drie steken hun vinger op. “Volgends het verdrag dient u zich te melden bij het eerste land van aankomst. U kunt deze klas verlaten, succes.”

Op het krijtbord schrijft hij een lijstje met namen van landen. “Is er onder u iemand die geboren is in één deze landen?” Weer steken er drie hun vinger op. “Wilt u deze klas verlaten, want wij Europa zien deze landen als veilig, succes.”

Van de klas van 15 personen zijn er nog maar zes personen over. Deze krijgen een intensieve screening. Hij wil weten; hoe heet de buurt waar u woonde, wat zijn de namen van uw buren, wie heeft u bedreigt, waarom bent u gevlucht, wie, wat, waar, wanneer…………

Deze zes personen komen terug in de klas. De spanning is van de gezichten af te lezen. Drie moeten de klas verlaten. “U verhaal was niet consequent, ongeloofwaardig en twijfelachtig. Wilt u deze klas verlaten, succes.”

Uiteindelijk blijven er van de 15 personen slechts drie over. Drie die nog een hele lange ellende weg te gaan hebben. Van AZC naar COA, naar een vreemde onbekende wereld, waar misschien helemaal niemand op jou zitten te wachten.

Willem hoopt dat meer mensen deze documentaire gaan zien. Vooral degene die denken dat iedereen zomaar worden toegelaten. Vooral degenen die denken dat wij iedereen kunnen toelaten.

Vooral degene zoals Willem die buikpijn krijgen van de vluchtelingenstroom, maar ook niet weten wat nu de oplossing is. Of is er wél een oplossing?

Het basisinkomen wereldwijd  invoeren

Wij geven miljarden uit aan toelatingsprocedures, waarvoor misschien 25% voor in aanmerking komt. Dan slaan we de onmenselijkheid, de gevaren, de verdienmodellen, de gevolgen nog maar even over. Als we deze mensen een beetje bestaansrecht geven, zodat ze een toekomst kunnen opbouwen in eigen land, familie, gezin, dan is dat een win-win situatie. Natuurlijk is oorlog een ander verhaal, maar misschien voorkomt het basisinkomen wel oorlogen?

November 2021, Willem de Graaff

In het artikel Cash4all4life, een beperkt basis inkomen als beste vorm van ontwikkelingshulp wordt een pleidooi gehouden voor het inzetten van ontwikkelingshulp de vorm van basisinkomen.