Van de voorzitter augustus 2016

Net terug van Seoul waar ik samen met Ad Planken het 16e BIEN congres bezocht. Wat een verschil met 30 jaar geleden toen was er een bijeenkomst van 40 mensen uit West Europa. Daar heb ik samen met de Belgische filosoof Philippe van Parijs en de Britse econoom Guy Standing Basic Income European Network opgericht (en was 16 jaar penningmeester). Nu is het een wereldwijd netwerk geworden en heet het daarom ook Basic Income Earth Network. De foto hieronder is van van 25 jaar geleden.

bien-start
Guy Standing, Edwin Moreley-Fletcher, Philippe van Parijs, Alexander en Walter van Trier in Florence

Zelfs in de zomermaanden gaat de discussie over basisinkomen door. De enthousiaste vakbondsvoorzitter Reiner Castelein van de Unie publiceerde een aardig boekje Welzijn is de nieuwe Welvaart met daarin een pleidooi voor het basisinkomen. CNV voorzitter Doekle Terpsta sprak zich in de Volkskrant uit voor een onderzoek naar het basisinkomen. Kim Putters directeur van het Sociaal Cultureel Plan Bureau pleit in de NRC voor een nieuw sociaal contract en een discussie over basisinkomen. Een van de rijkste mensen van Nederland de Rotterdammer de Bruin zegt in een interview in het Financieel Dagblad dat hij voor een basisinkomen is en dat het logisch is dat mensen zoals hij daarvoor meer belasting gaan betalen.
Op de valreep besluit de Tweede Kamer in haar laatste vergadering voor de zomervakantie op initiatief van GroenLinks en D66 dat de gemeentelijke experimenten met de bijstand/basisinkomen in januari 2017 van start gaan. Daarmee krijgt Nederland waarschijnlijk de primeur voor de nieuwe experimenten in het rijke Noorden, want het experiment in Finland gaat pas in 2018 van start en de experimenten in Canada en Zwitserland zijn nog in een voorfase.

Er komen diverse actititeiten in het kader van de 9e internationale week van het basisinkomen in de derde week van september. Vaststaan op het ogenblik de bespreking van de Nota Klein in de tweede Kamercommissie voor sociale zaken en werkgelegenheid, een debatavond op 21 september in de gemeente Peel en Maas. De ALV op 25 september. Gewerkt wordt nog aan een manifestatie op Prinsjesdag in Den Haag in samenwerking met Basisinkomen2018.

We verwelkomen alle acties in de derde week van het basisinkomen worden gepland en ondernomen en nodigen u uit deze via http://basisinkomen.net/obi/calendar/ en/of http://week-van-het-basisinkomen.nl/kalender/

In “Peel en Maas” start een groep mensen een nieuw basisteam.
Op dit moment zijn er op enkele plaatsen in het land meer initiatieven om tot de vorming van een basisteam te komen. Leden die elkaar opzoeken om in gezamenlijkheid te komen tot plannen om acties voor te bereiden of presentaties te verzorgen. Mocht u als lid dat binnen uw gemeente ook willen, dan kunnen wij als bestuur u daarbij helpen. Laat het ons weten via het contactformulier naar WIllem Gielingh.

Ook Europees gebeurt er het een en ander. In samenwerking met de samenwerkende organisaties in Duitsland en Oostenrijk die ook voor een basisinkomen pleiten hebben we naar aanleiding van BREXIT een verklaring gepubliceerd over het Europa dat wij willen.
Van de campagne QE for People campaign (which UBI-Europe is supporting) kregen we een update over de stand van hun zaken. (http://www.qe4people.eu/)