Van de Voorzitter juli 2016

carre-alexanderVrienden en vriendinnen van het basisinkomen, sinds zes weken ben ik nu jullie voorzitter. Het basisinkomen staat enorm in de belangstelling. De Zwitsers zeiden met 23 % ja en dit referendum leidde tot een enorme publiciteitsgolf over de hele wereld. In Nederland schreef ik samen met Johan Luijendijk van de petitie basisinkomen2018 een opinie artikel in Trouw. Trouw ontwikkelt zich steeds meer tot het landelijke medium waar de discussie over basisinkomen wordt gevoerd. Ook Radio 2 interviewde mij over het basisinkomen.
De belangrijkste politieke ontwikkeling was de uitspraak van de ledenraad van de PvdA voor een groot experiment met basisinkomen. Hulde voor ons zeer actieve lid Hans Lindeijer uit Eindhoven, die de motor binnen de PvdA is voor het basisinkomen.
Belangrijk is ook dat de petitie basisinkomen2018 een succes wordt. Er zijn nu ruim 50.000 handtekeningen en we gaan er samen voor zorgen dat het er minstens 100.000 worden. Dat het thema basisinkomen gaat rondzingen bij de nationale verkiezingen! Nu al schakelt politiek Den Haag over op de verkiezingen over 9 maanden. Het kabinet Rutte-Samson is uit geregeerd.
Op Prinsjesdag bereiden we leuke acties voor in Den Haag. Schrijf die datum 20 september alvast in je agenda!
Verheugd ben ik dat de Vrijzinnige partij van Norbert Klein een initiatief nota basisinkomen heeft geschreven en dat die in september in de Tweede Kamer behandeld gaat worden.
Maar nu eerst naar Seoul voor het 16e BIEN congres. Ik zal daar onze Vereniging vertegenwoordigen en ik heb een Engelse paper gemaakt over de Nederlandse discussie over basisinkomen.
Iedereen een goede zomer toegewenst!

Alexander

alexanderderoo@gmail.com