Waarom wil je het basisinkomen invoeren?

Een heleboel redenen, maar de belangrijkste is voor mij wel dat door invoering van een basisinkomen iedereen dezelfde rechten krijgt en daarmee de kans krijgt om zich te ontplooien.

Startgeld

startgeld

Als je een spelletje Monopoly gaat spelen, krijgt ook iedereen hetzelfde startgeld. Zoals bij zoveel andere spelletjes. Wel zo eerlijk. En het leuke is dat dit ook echt voor iedereen geldt. Arm of rijk, creatief of innovatief, positief of negatief, lui of werklustig, sloom of megasnel. Past mooi in deze wereld van dualiteit. Een tijdje geleden zat ik op een bankje op een landgoed vlakbij een riant herenhuis.

De ommekeer met een basisinkomen

Een man in een tweed kostuum kwam naast mij zitten en sprak mij na enige tijd aan. Hij vroeg of ik hier wel vaker kwam en of ik genoot van het uitzicht. Het gesprek kwam op een gegeven moment op het onderwerp geld en ik vertelde de goede man dat ik een boekje had geschreven over het afschaffen van geld. Hij was het roerend met mij eens dat geld eigenlijk nog steeds een ouderwetse ruilhandel is en dat sinds de banken geld scheppen door middel van het geven van een lening of een hypotheek het er in de wereld niet beter op geworden is. Hebzucht, begeerte en het graaien naar geld en bezittingen is alleen maar toegenomen. Tijd voor een ommekeer, zo vond hij samen met mij. “Iedereen eerst hetzelfde geven?”, opperde hij na een korte stilte. Na mijn vraag hoe hij tegenover een basisinkomen invoeren stond, zei hij dat het al veel eerder geregeld had moeten worden. Ook hij vindt het onbegrijpelijk dat veel mensen die nu geld hebben bang zijn dat ze dan minder zouden krijgen. Ze krijgen juist meer! Ook zij krijgen elke maand een basisinkomen. Iedereen gelijk! Zonder voorwaarden en zonder tegenprestaties. Wat je daarnaast doet, is niet van belang voor de hoogte van het basisinkomen. Je kunt gewoon bakker worden in het dorp waar je woont. Of een boekwinkeltje beginnen. Of tomaten gaan kweken. Of in alle rust je toeleggen op het ontwikkelen van een vliegtuig dat geen lawaai maakt en geen brandstof nodig heeft. Je hebt dan eindelijk de tijd om de perfecte fiets te produceren.

Koopkracht

Daarnaast vertelde hij mij dat hij dan ook zeker was van afname van de producten die worden geproduceerd in de fabriek van het familiebedrijf. “Als niemand meer geld heeft om onze spullen te kopen, hebben wij zelf straks ook niets meer!”
De keurige heer zei dat het tijd was om op huis aan te gaan. Ik vroeg hem waar hij woonde. Hij wees naar het riante herenhuis en glimlachte mij vriendelijk toe.

Ron Zoetmulder, november 2020