Waarom de Central Bank Digital Currency (CBDC) niet geschikt is voor basisinkomen.

Hilde Latour reageert op de geruchten dat als je niet gevaccineerd bent of onvoldoende deugpunten verzamelt in je social credit punten rekening, je wordt je gekort op je digitale basisinkomen.

De komende jaren zullen CBDC’s (Central Bank Digital Currency) in veel landen[1] worden geïntroduceerd. Het gerucht gaat in bepaalde kringen dat deze valuta zal worden gebruikt om een ‘basisinkomen’ uit te keren. Dit lijkt misschien een goede zaak, maar CBDC’s zijn niet geschikt voor het basisinkomen, door hun ontwerp.

CBDC’s zijn alleen digitaal

Dit betekent dat de toegang tot en het gebruik van de munteenheid voorwaardelijk is: zonder een digitale ID en een regelmatig bijgewerkte applicatie heeft men geen toegang tot de digitale asset. Verder zullen veel biometrische gegevens in het systeem moeten worden geïntegreerd om ‘inclusief’ te zijn, bijvoorbeeld voor mensen die vrijwillig gebruik willen maken van de CBDCs, maar bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Omdat er geen keuzevrijheid zal zijn; je voldoet aan de eisen of krijgt geen toegang tot het geld, zullen mensen die hun gegevens niet in de cloud willen hebben of om wat voor reden dan ook fysiek geld willen gebruiken, geen toegang hebben tot een Basisinkomen via CBDC. Daarom kan het basisinkomen via CBDC’s nooit universeel of onvoorwaardelijk zijn. Het zal nooit voldoen aan de criteria van definitie van basisinkomen volgens BIEN en volgens Basisinkomen Nederland.
In het beste geval kunnen CBDC’s worden gebruikt voor een voorwaardelijk inkomen.

CBDC’s zijn programmeerbaar (zowel geld als betalingen)

CBDC’s zijn programmeerbaar, wat betekent dat de activa kan worden geprogrammeerd om alleen voor bepaalde goederen of diensten te worden gebruikt. Zodra CBDC’s zijn geprogrammeerd voor bepaald gebruik, worden het vouchers. Niet alleen de valuta zelf is programmeerbaar, hetzelfde kan gebeuren met de portemonnee van de individuele gebruiker.

Met CBDC’s wordt fundamentele vrijheid van keuze waar het aan wordt uitgegeven en zelfs waar en wanneer men transacties kan doen opgegeven en onder controle van centrale banken geplaatst.

Zeer riskant dus!

Hilde Latour, april 2022

Dit is een bericht in de serie Basisinkomen: onvoorwaardelijkheid in plaats van controle.

[1] Zie bijvoorbeeld dit bericht van De Nederlands Bank