Wat is er aan de hand in Nederland? Het antwoord van Willem.

De problemen beginnen onoplosbaar te lijken.
De Overheid en de systeemwerelden zijn de grip op de leefwereld kwijt zijn. Deze leefwereld is wél de meerderheid van de maatschappij.
Hoe zorgen we dat deze meerderheid van de maatschappij de boodschap van het basisinkomen gaat begrijpen?

De problemen die wij als maatschappij op ons bordje krijgen beginnen onoplosbaar te lijken. Hier een lijstje met de actualiteit der problemen.

 • Onrechtmatige boerenprotesten.
 • Opvang asielzoekers AZC loopt helemaal uit de hand.
 • De afhandeling Toeslagenaffaire nog lang niet opgelost.
 • De sterke achteruitgang van de kwaliteit van grond en water.
 • De schade afhandeling Groningen.
 • Ongekende hoge inflatie, waardoor 1/3 van Nederland zijn rekeningen niet meer kan betalen.
 • De kloof tussen arm en rijk
 • De oorlog in de Oekraïne en het conflict met Rusland.
 • De nasleep en gevolgen van de Corona epidemie.
 • De misstanden bij UWV en de onmenselijke hardheden van de Participatiewet.
 • De krapte op de arbeidsmarkt, terwijl er 1 miljoen mensen thuis op de bank zitten.
 • Het wantrouwen in politiek en bestuur. 20% van de maatschappij wilt zover gaan, de regering met geweld te laten vallen.
 • De misstanden in de jeugdzorg. Uit huis plaatsing. 44 duizend op de wachtlijst GGZ.
 • De woning crisis.

Willem zal er wel een paar vergeten zijn. Maar het is nogal wat. Wie van u wilt één van deze problemen ter hand nemen en ook verantwoordelijk zijn voor de oplossing? Wie van u wilt minister zijn, of nog erger minister-president? Ik niet. Ondanks mijn vele kritische verhalen. De huidige problemen beginnen onoplosbaar te lijken.

En toch denk ik het antwoord gevonden te hebben. Zoals de lezer onderhand wel weet is Willem een “simpele” ziel. Niet academisch hoogopgeleid, zeker geen politicus, geen theoreticus, geen onderzoeker, geen elite, geen grijs op reis, geen huizenbezitter, geen jan modaal, geen……..
Nou, dan blijft er weinig over.
Klopt! En daarin zit nu precies het antwoord van vele problemen.

In een uitzending van Op1 zei Arendo Joustra, notabene hoofdredacteur Elseviers magazine, hele wijze woorden.

 • De samenleving lijkt woedend. De coronacrisis, de situatie in Groningen en nu de stikstofmaatregelen, allemaal zetten ze de gemoederen op scherp. Waarom lukt het de politiek niet om de onvrede te kantelen?
 • Een groot deel van de maatschappij is afhankelijk geworden van de Overheid. Een Overheid die ze niet vertrouwd.
 • Wij hier aan tafel hebben onze schaapjes wel op het droge. Goede baan, een huis in een betere wijk, geld genoeg……….én wij zijn niet afhankelijk van die Overheid. Je zou maar in een mindere wijk wonen en arbeidsmigranten als buren.
 • Diezelfde overheid heeft systemen, regeltjes verzonnen waarmee uitvoerende ambtenaren ook de weg kwijt zijn. Zie Toeslagen affaire, zie Groningen enz.
 • Dus iedereen kruipt in zijn eigen hokje, ter bescherming van zichzelf en daardoor worden problemen niet opgelost, maar al 20-30-40 jaar vooruit geschoven. Heel veel problemen waren 30 jaar gelden al bekend.

Ik heb al zo vaak geschreven dat de Overheid en de systeemwerelden totaal de grip op de leefwereld kwijt zijn. Deze leefwereld is wél de meerderheid van de maatschappij. Deze meerderheid is:  Niet academisch hoogopgeleid, zeker geen politicus, geen theoreticus, geen onderzoeker, geen elite, geen grijs op reis, geen huizenbezitter, meestal geen Jan dubbel-modaal…………….

Dus wij worden geregeerd door “leiders” die totaal geen idee hebben hoe de échte leefwereld van mensen is: de boeren, de uitkeringsgerechtigden, de werkende armen, de alleenstaande vaders en moeders, mensen met schulden, de praktisch opgeleiden, de Statushouders, enz.

Dus onze “leiders” zijn van dé overheid (1 miljoen ambtenaren), maar die zelf bijna niets met die overheid te maken hebben. Ik vermoed dat er maar heel weinig ambtenaren slachtoffer zijn van de Toeslagen affaire.

Basisinkomen om de problemen op te lossen of te verkleinen.

Willem, je wilt toch niet zeggen dat het basisinkomen in één keer alle problemen gaat oplossen? Nee. Maar als de lezer het bovenstaande rijtje onoplosbare problemen goed op zich in laat werken en zichzelf de vraag stelt: welke problemen zouden door een basisinkomen helemaal niet bestaan? Een utopie?

Ik lees op de site van basisinkomen.nl dat de vereniging al ruim 30 jaar actief is………..
Met beperkt resultaat.
De reden? Ik denk dat de oorzaak dezelfde is als het ontstaan van bovenstaande problemenlijstje……….ook een wereld (met al zijn goede bedoelingen) die de grip op de echte leefwereld kwijt is. Vaak komen er reacties binnen van ongeloof op mijn verhalen. “Dit kan toch niet waar zijn?” Dat zou betekenen dat veel  basisinkomen fans óók de grip op de leefwereld kwijt zijn?

Ho, Ho.
Er zijn hele goede stappen gezet om het basisinkomen op de agenda te zetten. Dat is waar, zelfs wereldwijd. Er zijn landen die bijna zover zijn. Nederland? Neem alweer Rutger Bregman als voorbeeld met : Gratis geld voor iedereen. Misschien moeten wij basisinkomens fans, ons de vraag stellen: wie zijn ons fans, wie is onze achterban? Ik was een paar jaar geleden in Tivoli Utrecht, optreden Rutger Bregman. 1500 enthousiaste toehoorders, een staande ovatie. Maar wie was dat enthousiaste publiek……..niet de praktisch opgeleide automonteur, schoonmaakster, pakketbezorger, thuiszorg medewerkster, vuilnisman, bouwvakker, enz. De leefwereld van Willem werd niet vertegenwoordigd. Als deze meerderheid van de maatschappij de boodschap van het basisinkomen gaat begrijpen, dan hebben we er honderdduizenden basisinkomen fans bij.

Willem de Graaff, oktober 2022.

Zie ook de berichten Scheefgroei en Macht en tegenmacht. Daarin zitten ook de oorzaken en antwoorden op de huidige problemen. Misschien een idee om ze eens terug te lezen.