Wat we nodig hebben zijn BNers voor het Basisinkomen!

maximaWat we in Nederland mogelijk nodig hebben is een BNer met hoog aanzien om als boegbeeld de discussie over Onvoorwaardelijke Basisinkomen (OBi) mainstream te maken en om een toekomstbeeld te schetsen hoe de samenleving in de EU eruit gaat zien met een OBi. Mensen als Geert Mak, Adriaan van Dis, Prinses Maxima (het gaat immers niet over politiek, maar over samenleving) kunnen het OBi uit de incrowdhoek halen; jonge populaire musici kunnen er een gezamenlijke single over maken; economen kunnen in de media een discussie houden over het ‘OBi, belang vandaag en morgen‘, enzovoort.

Je hebt economen nodig voor de kapitaalonderbouwing, filosofen voor de logische/ethische onderbouwing en BNers voor de emotionele onderbouwing. Want cijfermatig kan het OBi probleemloos worden onderbouwd oa getuige Robin’s verhaal[1], maar een OBi is een fundamentele verschuiving in verhoudingen. Dat voelt men aan en daar is ook antwoord op nodig. Een schets van de toekomst.

Een profeet wordt zelden gevolgd in eigen land, dus mijn woorden landen nauwelijks. Mijn netwerken reageren niet op mijn social media vermeldingen over OBi. In discussies merk ik hardnekkige vooroordelen en Basisinkomen-intolerantie. Onophoudelijk en wat je ook zegt dezelfde tegenargumenten: mensen zullen massaal gaan achteroverleunen en er is geen geld voor. De tegenargumenten landen niet.
Tot het OBi mainstream wordt vindt men het horen over dit onderwerp alsof men moet luisteren naar gezeur van ouwe luchtfietsers.

Gisteren in tegenlicht[2]  was een treffend voorbeeld van weer een waarde van het OBi in de (nabije) toekomst: technologische ontwikkelingen volgen steeds sneller op en zet de wereld op zijn kop: mensen worden super oud, blijven lang gezond en binnen 20 jaar brainstormen 5 miljard mensen met elkaar via internet ipv 2 miljard nu. Met een OBi hebben mensen die dat willen en kunnen de tijd en het geld om met elkaar de wereld te verbeteren ipv smekend geld bijeen te schrapen om te overleven. De technologische vooruitgang zal de samenwerkende samenleving afdwingen ipv de concurrerende samenleving nu, en het OBi is tegen die tijd / daarbij onontbeerlijk, ‘on top of’ alle andere argumenten die wij al tijden met elkaar delen en waar buiten onze incrowd te weinig naar wordt geluisterd.

Frans Vrijmoed

[1] http://vrijheidmaaktarbeid.nl/index.php/basisinkomen-voor-dummies/

[2] http://tegenlicht.vpro.nl/