We beginnen vol goede moed met basisinkomen, maar slaan alle waarschuwingen voor uitvoeringsproblemen in de wind.

Wat de gevolgen van invoering van basisinkomen zouden kunnen zijn moet goed doordacht worden en daarbij moeten alle van te voren voorziene problemen goed onderkend worden.

Er is een groot aantal argumenten voor basisinkomen.
Ook zijn er veel tegenwerpingen, die meestal uitstekend weerlegd kunnen worden.
Zie dit overzicht. Reacties en aanvullingen zijn welkom via dit contactformulier

Onderstaand komt een vaak gehoord bezwaar aan de orde

We beginnen vol goede moed met basisinkomen, maar slaan alle waarschuwingen voor uitvoeringsproblemen in de wind.

Toelichting
We beginnen na een politiek besluit vol goede moed, maar slaan alle waarschuwingen voor uitvoeringsproblemen in de wind.
Dat kan ook niet anders, ons politieke compromis is even goed al ingewikkeld genoeg! Geen gezeur over details, doorgaan!

Weerlegging
Helaas zien we dat veel beleid slecht doordacht wordt ingevoerd en dat na enige tijd blijkt dat wel uitgesproken, maar genegeerde waarschuwingen terecht waren. Politici die iets besluiten steken helaas graag hun kop in het zand voor ongewenste effecten.
Dat kan ook gebeuren bij slecht doordachte varianten van een basisinkomen. Bagatelliseren of weg wuiven van problemen waarvoor anderen waarschuwen keert zich na enige meestal tegen je.
De enige remedie is wel goed doordenken wat de gevolgen van invoering van basisinkomen zouden kunnen zijn en daarbij alle van te voren voorziene problemen sereiues te nemen. Niet ontkennen maar oplossen.

Het huidige stelsel kent vele uitvoeringsproblemen die nauwelijks oplosbaar zijn omdat het stelsel te complex is geworden.
Op zich is een basisinkomen een heel eenvoudig systeem, dus de uitvoering zal veel minder problemen met zich mee brengen dan het huidige systeem. Tijdens de invoering zullen er gedurende een overgangsperiode ongetwijfeld specifieke uitvoeringsproblemen zijn die met de overgang te maken hebben, maar die zijn tijdelijk.

Argument Lt3
Invalshoek Invoering
Oorspronkelijke publicatie op deze website in Bezwaren basisinkomen: Uitvoering