Weerstand tegen basisinkomen neemt af – persbericht

De kiezers van linkse en progressieve partijen zijn voorstander. Het gaat om SP, GroenLinks en PvdD. Bij PvdA, D66, 50plus en CU kiezers zijn er meer voor- dan tegenstanders. De achterban van behoudende partijen zoals VVD, FvD en SGP is  tegen. Bij CDA en PVV zijn er meer tegen- dan voorstemmers.

Uit een enquête, uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de Vereniging Basisinkomen, blijkt dat evenveel Nederlandse kiezers voor als tegen invoering van het basisinkomen zijn. In april 2016 voerde Maurice de Hond een enquête uit voor de Vereniging Basisinkomen naar het basisinkomen. 40% bleek voorstander en 45% was tegen, terwijl 15% het niet wist of geen mening had. Deze maand herhaalde I&O Research dit onderzoek met precies dezelfde vraag. Nu bleek 38% voorstander, 37% vindt het geen goed idee en 26% weet het niet.

De weerstand bij kiezers van VVD en CDA neemt af. Opvallend is dat het aandeel tegenstanders bij VVD-kiezers is gedaald van 73 naar 58 %. Bij het CDA was de daling van 61%  naar 41 % zeer opvallend. Maar liefst 34% van de CDA kiezers is voor invoering van het basisinkomen. D66 kiezers waren 3,5 jaar geleden half/half verdeeld en zijn nu per saldo voorstanders.

De meeste voorstanders van een basisinkomen noemen als ideale bedrag voor dat basisinkomen € 800 tot €1.000 per maand.

25 jaar geleden voerde Nederland ook al een discussie over het basisinkomen. Die bereikte het kabinet blijkens dit bericht uit de NRC. In 1994 steunde slechts 19 % van het Nederlandse volk het idee van een basisinkomen en koos 81 % een andere oplossing volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

NRC 19 december 1994: “DEN HAAG. Melkert voelt niets voor invoering van een basisinkomen, omdat het middel volgens hem veel te grofmazig is. Het laat volgens de PvdA-minister slechts de keus tussen onrechtvaardigheid en onbetaalbaarheid. ‘Of je duikt ver onder het sociaal minimum, of je doet dat niet en dan kost het miljarden’, meent Melkert. VVD-minister Zalm toonde zich zaterdagavond in KRO’s Brandpunt zeer positief over het basisinkomen, zoals hij dat eerder had gedaan tijdens zijn ambtsperiode als directeur van het Centraal Planbureau. Zijn D66-collega Wijers maakte zich zaterdag in NRC Handelsblad in voorzichtige termen kenbaar als een voorstander van het idee.

Persbericht VBi, 11 september 2019

Alexander de Roo, Voorzitter Vereniging Basisinkomen, 06-26436488
Voor vragen over het onderzoek: I&O  Research, Peter Kanne, 020-3084805

Het Basisinkomen: evenveel voor- als tegenstanders, Peiling I&O Research voor Vereniging Basisinkomen, September 2019
Download als PDF (11 blz.), of lees het bericht van de onderzoekers.

Zie ook hieronder om de PDF te lezen:

Lader Bezig met laden...
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Downloaden [232.74 KB]